CHP'den ihracı istenen Günaydın: İşlevsiz hale gelen PM'de figüran olmaya gerek yok
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Parti Meclisi'nin (PM) 28 üyesinin istifasının ardından işlevsiz hale getirilmiş bir PM’de figüran olmanın amacı olmadığını söyledi.
GAZETE PENCERE - CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Parti Meclisi'nin (PM) 28 üyesinin istifasının ardından işlevsiz hale getirilmiş bir PM’de figüran olmanın amacı olmadığını belirterek, "57 kişilik PM, 30’un altına düşmüştür. Tüzüğümüz üçte iki çoğunluğun altına düşerse PM’nin çalışamayacağını söyler. PM yoksa onun içinden seçilmesi ve oylanması gereken MYK da yoktur. Bu çerçevede yapılması gereken tek şey 45 gün içerisinde olağanüstü bir kurultaya giderek partinin PM’sini ve Genel Başkanı'nı yeniden seçmesini sağlamaktır" dedi.
DEMOKRATİK SİSTEME DARBE
CHP’li Günaydın, açıklamalarının ardından soruları yanıtladı. Günaydın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün yapılan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında kendisinin de aralarında bulunduğu dokuz milletvekilinin kesin ihraç talebiyle tedbirli olarak Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) sevk edilmesini şöyle değerlendirdi:
"CHP Cumhuriyet ile yaşıt bir parti. Aslında Cumhuriyet’in ilanından 50 gün önce kurulmuş bir parti. CHP’nin en temel iddialarından bir tanesi, hukukun üstünlüğünü bu memlekete egemen kılmak. Sizin iddianız bu olursa elbette parti içinde de hukukun üstünlüğüne uygun davranmanız gerekir. Türkiye'de bir saray darbesi vardır. Bu saray darbesi rejimin herhangi bir engelle karşılaşmaksızın devam etmesini istiyor. Dolayısıyla CHP’nin önlenemez yükselişini kesmek istiyorlar. Biz Kasım 2023’te kurultay yapmışız. 2,5 yıl sonra, 21 Mayıs 2026’da bu kurultayı, mutlak butlanla sakatlıyorsun. Peki mutlak butlan diye bir düzenleme, Siyasal Partiler Kanunu’nda var mı? Yok. Dolayısıyla siz 2,5 yıl evvel yapılmış bir kurultayı ilçe, il ve YSK’nın yetkisindeyken ve belirli zaman aşımı ve hak düşürücü sürelere bağlıyken bunların tamamından kendinizi muaf tutarak bir adli yargı organı aracılığıyla 2,5 yıl sonra iptal ediyorsanız, bu yalnızca CHP’ye değil, Türkiye'nin seçimli demokratik sistemine yapılmış bir açık saldırıdır. Yargının araçsallaştırılması suretiyle rakipleri elimine etme çabasının en son işaretlerinden bir tanesidir.
İHRAÇ İÇİN PM KARARI ŞART
Bununla 2023’teki kurultayımız da iptal edilerek 2020 kurultayına döndürüldü ve bu çerçeve içerisinde bir yeni mutlak butlan heyeti atandı. Şimdi bu kişiler ne yaptılar? İçlerinde benim de bulunduğumuz dokuz milletvekilini, MYK kararıyla tedbirli olarak kesin ihraç talebiyle disipline sevk ettiler. Biz bundan korkacak, çekinecek bir insan grubu, bir milletvekili grubu değiliz. Durduğumuz yer itibarıyla da bunu bir onur vesilesi sayarız. Ancak partinin kendi hukukuna uyma zorunluluğu vardır. Tüzük açıkça göstermektedir ki bir milletvekilinin disipline sevk edilebilmesi için PM’den karar çıkartmak gerekmektedir. Sen nasıl oluyor da bu aşamayı atlıyorsun ve MYK'dan YDK'ya sevkle bu işlemi sürdürebileceğini sanıyorsun?
TÜZÜK VURGUSU
CHP Grup İç Yönetmeliği'nin 78’inci maddesine dayanmaya çalışanlara şunu ikaz ederim: O iç yönetmeliğin devamında kesin ihraçla ilgili bir yaptırım maddesi yoktur. Madde iki, normlar hiyerarşisi diye bir şey vardır, hukuk bilmeyenlere buradan sesleniyorum; tüzük hükmü açıkken İç Yönetmeliğe dayanarak bir tedbirli ihraç talebini sürdüremezsiniz.
BEN GRUP BAŞKANVEKİLİYİM
Ben bu partinin grup başkanvekiliyim. Atanan butlan yönetimi eğer grup başkanvekiliyle çalışmak istemiyorsa yapabileceği biricik iş vardır. O da 138 kişilik bir milletvekili grubundan güvensizlik önergesiyle grup başkanvekilliğinin düşürülmesini talep eder. O talep sonrasında eğer salt çoğunluğu yakalayabilirlerse, yani 70 milletvekili, 'biz bu grup başkanvekillerinin çalışmasına güven duymuyoruz' derlerse doğal olarak buralar boşalır. Sen böyle bir şey yapma, tek kişilik bir organ marifetiyle grup başkanvekilini tedbirli olarak disipline sevk et, böylece grup başkanvekilliğini boşaltmaya çalış. Bunun hukukla da siyasi ahlakla da bağdaşır herhangi bir yanı yoktur."
Günaydın, Kılıçdaroğlu’nun bugün saat 13.00 için çağrı yaptığı PM toplantısı öncesi Özgür Özel’e yakın 28 PM üyesinin istifa etmesini ise şöyle değerlendirdi:
"Açıkça PM’nin yetkileri gasp edilmektedir MYK tarafından. Bugün de saat 13.00’te PM toplantısı yapılacaktır. Biz günlerdir bu PM’ye yönelik hazırlık yapıyoruz. 2020 yılında oluşturulmuş olan 60 kişilik PM’nin 15 kişilik de yedek üyesi vardır. Yani 75 kişiden bugüne kala kala tartışmalı 57 kişi kalmıştır. Yani yedek üye kalmadığı gibi üye tam sayısını toparlayacak 60 kişi de yoktur. Burada bizimle beraber davranan, partiyi iktidara taşımak için ahlakla, onurla gayret eden arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın sayısı da belli. PM’nin toplantısından bir gün evvel, dokuz kişiyi tedbirli olarak disipline sevk et. Onların dördü de PM üyesi olsun. Bu yöntemle PM’de çoğunluğu, en azından eşitliği sağlamaya gayret et. Bunun hukukla, siyasi ahlakla anlatılabilecek, açıklanabilecek bir yanı var mıdır? Elbette yoktur. Bu çerçeve içerisinde PM’nin yalnızca yetkisi gasp edilmekle kalınmıyor, PM de işlevsiz hale getiriliyor. Böyle bir PM’de figüran olmanın amacı yoktur.
MYK DA DÜŞTÜ
Bu çerçeve içerisinde 28 milletvekili arkadaşımız, istifa dilekçelerini hem ıslak imzalarıyla hem de noter marifetiyle CHP Genel Merkezi'ne ulaştırmışlardır. Bu çerçevede 57 kişilik bir PM, 30’un altına düşmüştür. İlgili tüzüğümüz üçte iki çoğunluğun altına düşerse PM’nin çalışamayacağını söyler. 60 kişilik üye tam sayısında bu sayı 40’tır. Bırakın 40’ı, şu an itibarıyla PM 30’un altına düşmüştür. PM yoksa onun içinden seçilmesi ve oylanması gereken MYK da yoktur. Bu çerçevede yapılması gereken tek şey 45 gün içerisinde olağanüstü bir kurultaya giderek partinin PM’sini ve Genel Başkanı'nı yeniden seçmesini sağlamaktır.
KURULTAY ÇAĞRISI
Bunun bir ikinci yolu da delegeler marifetiyle olağanüstü kurultay çağrısıdır. CHP’nin an itibarıyla bin 135 delegesi vardır. 1 Haziran tarihinde noter marifetiyle delege imzaları toplanmaya başlamıştır. İlk gün 700 imza toplanmıştır. Bu CHP’nin tarihinde yoktur. An itibarıyla imza sayısı 900’e ulaşmıştır. 15 günlük süre tamamlanınca bu teslim edilecektir. Dolayısıyla bu memlekette PM üyelerinin ekseri çoğunluğu, 'Kurultaya gidelim' diyor. Delegenin kahiri ekseriyeti, 'Kurultaya gidelim' diyor. Bunların hakemliği ortada. İsterseniz 2 milyon üyeye sorun, referandum yapın, dijital olarak oylama yapın; isterseniz de sokaklara sorun, herkes diyor ki 'CHP’yi işlevsiz, çalışamaz hale getiren bu çok iyi planlanmış hukuki kumpastan çıkmanın yolu kurultaydır.' Bu kurultay aşamasına hiç kimsenin duyarsız kalmaması gerekmektedir. Biz süreci izleyeceğiz ve gerekeni yapacağız."
Kaynak:Haber Merkezi