CHP'li Gül Çiftçi, Aziz İhsan Aktaş davasını değerlendirdi: "Bir piyes izletiyorlar bugün burada bize"
Gül Çiftçi, “Aziz İhsan Aktaş” davasının ilk duruşmasında, yargılamanın usul ve hukuk ilkelerine aykırı yürütüldüğünü anlattı.
TOLGA BALCI
GAZETE PENCERE - CHP Genel Başkan Yardımcısı Avukat Gül Çiftçi, kamuoyunda “Aziz İhsan Aktaş davası” olarak anılan davanın Silivri’de görülen ilk duruşmasına ilişkin sert açıklamalarda bulundu.
Gazete Pencere'ye verdiği demeçte duruşmanın yaklaşık bir ay süreceğini öngördüklerini belirten Çiftçi, salon önünde olağanüstü güvenlik önlemleri alındığını söyledi. “Zannedersiniz devlete karşı bir suç işlenmiş gibi. Aileler, yakınlar, Adıyaman’dan ve Adana’dan gelen partililer içeri alınmıyor. Burada fiilen bir sıkıyönetim hali var” ifadelerini kullandı.
“DOSYANIN SİLİVRİ’YE ALINMASI BAŞLI BAŞINA HATA”
Çiftçi, davanın Silivri’de görülmesini eleştirerek, “Bu dosyanın Çağlayan Adliyesi’nde görülmesi gerekirdi. Adana ve Adıyaman belediye başkanlarının yargılandığı bir dosyanın İstanbul’da, üstelik cezaevi yerleşkesinde görülmesi doğal hâkim ilkesinin ihlalidir” dedi.
Sabah saatlerinde başlayan duruşmada, 200 sanığın bulunduğu dosyada kimlik tespitlerinin hâlâ sürdüğünü aktaran Çiftçi, önce tutuklu belediye başkanlarının, ardından tutuksuz sanıkların kimlik tespitine geçildiğini söyledi.
“SUÇ ÖRGÜTÜ LİDERİ DIŞARIDA, SEÇİLMİŞLER İÇERİDE”
Dosyada ciddi usulsüzlükler bulunduğunu savunan Çiftçi, savcılığın basın açıklamalarında “suç örgütü lideri” olarak nitelendirilen Aziz İhsan Aktaş’ın tutuksuz yargılandığını ve duruşmaya korumalar eşliğinde geldiğini vurguladı. Buna karşılık, “Ceza alsalar dahi yatarı olmayan, hakkında somut delil bulunmayan yol arkadaşlarımız bir yılı aşkın süredir tutuklu” dedi.
ERGENEKON VE BALYOZ HATIRLATMASI
Yaşananları “bir tiyatro sahnesi” olarak nitelendiren Çiftçi, şunları söyledi:
Bir tiyatro sahnesi içerisindeyiz. Bir piyes izletiyorlar bugün burada bize. Biz bu işleri geçmiş yıllarda Ergenekon ve Balyoz dosyalarında da gördük.
Sonra konjonktür değişti ve ‘Pardon biz aldatılmışız’ denildi bütün topluma. Ama biz en başından beri şunu söylüyoruz: Biz yargılanmıyoruz, yargılıyoruz.
DOĞAL HAKİM İLKESİ İHLAL EDİLMEZ
Çiftçi, yaşananların yalnızca sanıklar açısından değil, Türkiye’nin demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri açısından da ağır bir geriye gidiş anlamına geldiğini belirterek, şunları söyledi:
Hukuk devleti dediğiniz yerde bir duruşma salonu cezaevi yerleşkesi içerisinde olmaz. Doğal hakim ilkesi ihlal edilmez. Adana'da işlenmiş bir suç olduğu iddiası varsa duruşmalar Adana'da yapılır. Adıyaman'da işlenmiş bir suç iddiası varsa Adıyaman'da yapılır. Savcılığın resmi diliyle suç örgütü lideri denilen kişi dışarıda. Halkın iradesiyle milyonların oyun almış, seçilmiş belediye başkanları da içeride. Dolayısıyla bir an önce Adalet Bakanı'ın görevinin gereğini yapmasını bekliyoruz.
Kaynak:Tolga Balcı