Çiğdem Toker: Asansör denetimleri neden özelleştirildi?
T24 Yazarı Çiğdem Toker, Aydın -Güzelhisar KYK yurdunda kalan Zeren Ertaş'ın hayatına mal olan asansör faciasının ardından asansörlerin denetiminin özelleştirilmesinin sonuçlarını yazdı.
Asansör denetimlerinin kamusal bir meslek örgütü olan TMMOB Makine Mühendisleri Odası'ndan alınarak özelleştirildiğini yazan Çiğdem Toker denetimlerin parçalandığını yazdı.
Çiğdem Toker'in 'Asansör' başlıklı yazısından bir bölüm şöyle:
Kamusal nitelik taşıyan asansör denetimi özelleştirilmiş ve sorumluluk parçalanmıştı. Denetimi ayrı, bakımı ayrı şirketler yapıyordu. Daha önce kamusal bir meslek örgütü olan TMMOB Makine Mühendisleri Odası'nın (MMO) kâr amacı gütmeksizin yaptığı bu denetimler durdurulmuş özel şirketler ile protokol imzalanmıştı.
Asansör denetimini gerçekleştiren MMO ile protokolü tek taraflı iptal ederek özel bir firmayla protokol imzalayan kurum, Efeler Belediyesi'ydi. MMO, konuyu yargıya taşımış, ayrıntılı açıklama yapmıştı. Açıklamada asansör denetiminin şirketlere verilmesiyle, kamu yararının ihmal edildiği vurgulanmış, "halk"kavramı yerine "müşteri" kavramının tercih edildiği belirtilerek bunu CHP'li bir belediyenin yapması eleştirilmişti. 2020 tarihli açıklamadan bir alıntı:
"17 yıldan beri haklı bir şekilde yandaş beslemekle, yolsuzluklar, adam kayırmacılıkla eleştirdiğiniz AK Parti iktidarıyla, aynı uygulamaları yapar duruma geldiğinizin farkında mısınız?
Son olarak; Efeler Belediyesi tarafından odamıza bildirilen fesih yazısında belediyenin iletmiş olduğu sebepler gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlıkça belirlenen ilgili idare payı belediyeye aktarılmıştır."
Dün, gün içinde akan bu haberler üzerine Efeler Belediyesi de açıklama yaptı. Belediye, "toplumsal öfkenin" kendilerine yöneltildiği kanısındaydı ve bu nedenle haber başlığı yanıltıcıydı. Efeler Belediyesi sorumluluklarının sadece periyodik denetim firmasıyla yapılan protokolü ile sınırlı olduğunu bildirdi. Bakım işini, belediye ile ilgisi bulunmayan başka bir firma yapıyordu ve o firma da yurt yönetimi ile anlaşmalıydı. Periyodik bakımlarda sorun saptanırsa bu, bakım onarım firmasına bildiriliyordu.
Zeren Ertaş'ı hayattan koparan asansör faciasında bundan sonrası için de aydınlanmasında yarar sağlayacak sorular çok. Üçü şöyle:
- Asansör denetimi neden özelleştirildi?
- Denetim süreci neden parçalara bölündü?
- Bundan kimlerin ne yararı oldu, olmakta?