DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: Kürtlerin payına yine yoksulluk, açlık, işsizlik düşüyor

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: Kürtlerin payına yine yoksulluk, açlık, işsizlik düşüyor
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin Meclis grup toplantısında gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "İki önemli çağrı yapmak istiyoruz" diyen Bakırhan,...
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin Meclis grup toplantısında gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "İki önemli çağrı yapmak istiyoruz" diyen Bakırhan, "İmralı kapıları her aralandığında demokratik çözüm umudu büyümüştür ülke huzura kavuşmuştur" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin grup toplantısında konuştu. Bakırhan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Bugünkü grup toplantımız önemli. Hem muhalefete hem iktidara hem Türkiye halklarına önemli çağrılarda bulunacağız. Dünya halklarını tehdit eden bir ırkçılık, milliyetçilik giderek yükseliyor. Bu dalganın altında kalacak milyonlarca insan var. Bu dalganın yaratmış olduğu savaş milyonlarca insanı yerinden yurdundan etti. Dünyanın üçte biri mülteci konumunda yaşıyor. Milyonlarca insan kaçış halindedir. Mülteciler gittikleri ülkelerde düşman gibi karşılanıyorlar.

Bu ırkçı ve milliyetçi akım, dünyayı, Orta Doğu'yu ve Türkiye'yi giderek bir uçuruma sürüklüyor. Bu dalgayı arkasına almak isteyen ırkçı ve milliyetçiler her gün ülkemizde düşmanlık tohumları ekiyor. Türkü Kürde, Arabı Farsa, Sünni'yi Alevi'ye düşman etmeye yeminli siyaset tüccarları bu dönemde de Türkiye'de de ortaya çıkmıştır.

Birinci yüzyılda milliyetçi ve ırkçı toplumsal sözleşme hepimize kaybettirdi. İlk yüzyılı savaşlarla, çatışmalarla, asimilasyon politikalarıyla, ret ve inkarla geçirdik. Milliyetçi çevreler bir kez daha farklı kimlikleri ve inançları susturmak için ağız birliği etmişçesine yine saldırmaya çalışıyorlar.

Şimdi biz bunlara diyoruz ki, başta biz Kürtler olarak, bir yüzyıl daha bizi yok sayan bu anlayışa teslim olmayacağız. Açık söyleyelim, biz Türk değiliz ama bizim Türk halkıyla, Türkiye halklarıyla herhangi bir sorunumuz yok. Biz Kürtler olarak bu bölgede Farslar, Türkler, Araplar hangi haklara sahipse onlarla eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Bunun mücadelesini yürütüyoruz. Hiçbir halkı ve hiçbir halkın hakkını yok saymıyoruz. Bizim olan hakkımızı talep ediyoruz.

Biz bin yıllardır bu topraklarda doğduk. Atalarımızın, dedelerimizin mezarları bu topraklarda. Türkiye'de yaşan Kürtler, Kürt olarak yaşamak istiyoruz. Başka kimliğin zorla dayatılmasına karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Bu yüzyıllardır böyleydi, bundan sonra da böyle olacak. Bu ırkçı milliyetçi dalgaya asla teslim olmayacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'çocuklarımıza karşı en büyük silah çocuklarımıza anadillerini öğretmek' deyip peşine de 'Kürtler hariç' diye ekliyor. Bizim de buna sessiz kalmamızı istiyor. Erdoğan bu sözlerini Kürtler için de söyler mi? Anadili Kürtlerin de hakkıdır. Kürtlerin hakkını yok saymak bu sözleri boşa çıkarır.

Bakanlığın gelişmişlik endeksi

Özgürlükler ve demokrasi konusunda yok sayılıyoruz. Ekonomik tablo da biraz önce saymış olduğum yaklaşımlardan çok farklı değil. Bakın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinde illerin sıralamasını göstereceğim. Bu haritada Kürtlerin payına yine yoksulluk, açlık, işsizlik düşüyor.

Biz kardeşiz, Kürtlere eğit davranıyoruz diyenlere, bizzat bu tabloyu göstermek isterim. Bu tablo gri olan yerler Kürt illeridir. Yüzyıldır ne yaşandığımızın en iyi fotoğrafı bu tablodur. Sadece diline, yaşamına, özgürlüğüne bir düşmanlık yok. Ekonomik olarak da aç bırakmaya çalışıyorlar. Bizim itirazımız bu tabloyadır.

Bunlar istiyorlar ki bir yüzyıl daha kadın katliamlarına ses çıkarmayalım. İşçiler katledilsin, buna fıtrat deyip geçelim. Süryanice iki kelime konuşulmasın. Kürtçe bilinmeyen dil olarak geçsin. İhaleler yandaşların elinden dolaşıp dursun.

Yine yakın bir zamanda bir foto kurye Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu tarafından katledildi. Karşılığında 27 bin lira para cezası verdiler. Bir gram vicdanı olan insanlara soruyorum. Bir motokurye kardeşimizin ölmesinin bedelini 27 bin lira olarak belirleyen bu yargı mı bu yargının arkasındaki iktidar mı bu ülkeyi seviyor? Değerli Türkiye halklarının vicdanına bırakıyorum bunu.

Türkiye'nin en temel sorunu Kürt sorunudur ve çözümü dışarıda değil, Türkiye içerisindedir. Kaybolanı, kaybolan topraklarda aramaya devam edeceğiz. Eğer aklı selim düşünmeye meyilli bir devlet aklı kırıntısı varsa şunu görmeli, İmralı kapıları her aralandığında demokratik çözüm umudu büyüdü. Türkiye çözümünde yıllardır ısrar eden Öcalan’a kulak vermeli, oturup konuşmalıdır”

"Kürt coğrafyasının olduğu her ilde ve ilçede nerede bir jandarma binası varsa, nerede bir karakol varsa sahte seçmenle doldurdular. Çünkü bunların tek bir kıblesi var; o da hiledir.

Herkes bu açık, aleni, resmi kayıtlara geçmiş hile ve hırsızlığı can kulağıyla dinlesin:

Iğdır merkezde 2019 seçimlerini 1511 oyla kazandık. Iğdır merkeze önümüzdeki seçim için en az 4 bin 361 kaçak seçmen taşımışlar. Yani o kentte oturmayan seçmenler. Yine Siirt merkezinde 2019 seçiminde 1161 farkla seçimleri kazanmıştık. Yine Siirt merkeze en az 6 bin 819 seçmen taşımışlar.

31 Mart'ta zafer kent uzlaşısıdır

Bütün siyasi partileri bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bu yapılanlar sadece Kürtlerin iradesine değil, demokrasiye ve özgürlüklere yapılmıştır. Bu seçim güvenliği sadece DEM Parti'nin görevi değildir, tüm çevrelerin görevidir.

31 Mart'ta zaferin şifresi, kent uzlaşısıdır. Bizler yerelden demokrasiye, kent uzlaşısından Türkiye uzlaşısına ulaşmak için mücadele ediyoruz. Derdimiz öyle kimin, hangi belediyeyi alacağıyla ilgili değil. Kim bizimle birlikte hareket etmek istiyorsa demokratik, adil bir Türkiye'nin şifresi olan Türkiye uzlaşısına hazır olmalıdır.

Demirtaş'ın İBB adaylığı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’dan Başak Demirtaş’ın İstanbul aday adaylığı hakkında ilk açıklama toplantı sonrası geldi. Demirtaş'ın adaylığına ilişkin gazetecilerden gelen sorulara Bakırhan şu şekilde yanıt verdi:

“Başvurular her yerde devam ediyor. MYK toplantımızda başvuruları değerlendireceğiz”