Erdoğan'dan Hürmüz açıklaması: Tavrımız net
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda Türkiye'nin barış için her türlü desteğe hazır olduğunu duyurdu. Erdoğan, Hürmüz Boğazı ile ilgili de, "Tavrımız net. Geçişler kısıtlanmamalı, ticari gemilere açık tutulmalı" ifadelerini kullandı.
GAZETE PENCERE - Antalya Diplomasi Forumu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
KAHRAMANMARAŞ SALDIRISI: Kahramanmaraş'taki okul saldırısı ile ilgili olarak telefonla aramak veya mesaj göndermek suretiyle üzüntümüzü paylaşan herkese şükranlarımı sunuyorum. Rabbim hiç kimseye, hiçbir aileye, hiçbir topluma böyle acılar yaşatmamasını diliyorum.
ORTAK DEĞERLER VURGUSU: Küresel bir markaya dönüşen Antalya Diplomasi Forumu’nu başarıyla organize edenlere tebriklerimi iletiyorum. Konuşmamın hemen başında bir hususu ifade etmek istiyorum; Bu organizasyonu insanların hangi değerler etrafında buluşabileceği üzerine istişarelerin yapıldığı bir akıl platformu olarak görüyoruz. Antalya Diplomasi Forumu umudun ortak kürsüsüdür. Forum küresel bir markadır."
GAZZE'YE DİKKAT ÇEKTİ: Bugün dünya güç bunalımıyla birlikte istikamet buhranı da yaşamaktadır. Gelinen nokta itibarıyla ciddi ve tehlikeli bir eşikte olduğumuz görülüyor. İnsan haklarını ve küresel güvenliği korumakla görevli mekanizmalar en ağır saldırılar karşısında etkisiz, hatta çoğu zaman kayıtsız kalıyor. Küresel sistemde yaşanan kriz evvelemirde ahlaki ve varoluşsal bir krizdir. Krizin ulaştığı boyutu görmek için 7 Ekim sonrası Gazze'ye bakmak yeterlidir."
Güç dağılımı değişiyor, evet aktörler değişiyor. Bütün bunlar bizim sert bir kırılmayla karşı karşıya olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. İnsan haklarını ve küresel güvenliği korumakla görevli mekanizmalar en ağır saldırılar karşısında etkisiz, hatta çoğu zaman kayıtsız kalıyor. Gazze'de yaşananları yalnızca insani trajedi olarak okumak eksikliktir. Mevcut düzenin kimi koruduğunu bize çok net bir biçimde göstermiştir.
Eğer bir sistem, kuvözdeki masum bebekleri kurşunlardan koruyamıyorsa, kurumlar ve kurallar zalimlerin zulmüne engel olamıyorsa bu yapısal bir çürüme değil midir? Dün Suriye ve Gazze'de, bugün Batı Şeria ve Lübnan'da en temel insanlık sınavını veremeyen bir sisteme güvenmemiz bizden nasıl beklenir.
Türkiye doğrudan müzakerelerin devamı için her türlü kolaylaştırıcı adımı desteklemeye hazırdır. Komşumuz Suriye'de istikrarın güçlendirilmesi ve bölgemizin geleceği için hayati önemdedir."
İRAN-ABD ATEŞKES AÇIKLAMASI: Bizim dünya 5 'ten büyüktür şiarıyla insanlığın gündemine taşıdığımız temsil açığı kapatılmadan ne sistem krizi çözülür, ne de daha adil bir dünyanın kurulması muhtemeldir. 40 gün boyunca bölgemizi barut kokusuna boğan savaş bunun son örneği olmuştur. 15 günlük ateşkesten memnuniyet duyuyoruz.
Ateşkesin, kalıcı barışın tesisi için değerlendirilmesine inanıyoruz. Ne kadar derin olursa olsun anlaşmazlıkların çözümünde sözün yerini tekrar silahların, müzakerelerin yerini kanlı mücadelenin almasına izin verilmemelidir. Tarafların uzlaşmacı anlayışla hareket etmeleri önem arz ediyor. İsrail'in müzakere sürecini dinamitlemesine karşı hazır ve müteyakkız olunmalıdır."
HÜRMÜZ BOĞAZI'YLA İLGİLİ TAVRIMIZ NET: Hürmüz geçişi ile ilgili tavrımız net. Hürmüz'ün bir yakası İran ise diğer yakası Umman'dır. Hürmüz'de geçişler kısıtlanmamalı, ticari gemilere açık tutulmalıdır. Türkiye olarak enerji ve bağlantısallık alanlarında Kalkınma Yolu gibi vizyon projeleriyle komşularımızla işbirliğine açık olduğumuzun bilinmesini istiyorum.
Yakın çevremizdeki bir diğer çatışma alanı olan Ukrayna'daki savaşın getirdiği yıkım ve can kayıplarından üzüntü duyuyoruz. Tarafların adil ve eşit şekilde temsil edildikleri bir müzakere süreciyle savaşın sona ereceğine yönelik inancımızı halen koruyoruz. Şunu tüm samimiyetimle burada dile getirmek isterim. Türkiye, tarafların da istekli olması halinde liderler zirvesi dahil, doğrudan müzakerelerin devamı için her türlü kolaylaştırıcı adımı desteklemeye hazırdır."
EGE VE DOĞU AKDENİZ MESAJI: Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’i bir istikrar ve refah alanı olarak görmek istiyoruz. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dışlayan tek taraflı yaklaşımları kabul etmiyoruz. Kıbrıs’ta iki halk ve iki devlet gerçeğinin artık açık olduğunu düşünüyoruz. Yunanistan’la oluşturduğumuz olumlu atmosferin, hem sorunların çözümüne hem de Batı Trakya Türklerinin haklarının korunmasına katkı sağlamasını bekliyoruz.
Kaynak:Haber Merkezi
