İnce'nin CHP'ye eleştirileri tartışılıyor: Görüşmeler olumlu sonuçlansa aynı dünyaların insanları olacaktı

İnce'nin CHP'ye eleştirileri tartışılıyor: Görüşmeler olumlu sonuçlansa aynı dünyaların insanları olacaktı
Muharrem İnce ile CHP arasında yürütülen görüşmelerde tıkanma olmasaydı İnce’nin yaptığı açıklamanın tonunun nasıl olacağı tartışılmaya başlandı. İnce ve CHP arasında yapılan müzakerelerde ne yaşandı?Tolga BalcıMemleket...
Muharrem İnce ile CHP arasında yürütülen görüşmelerde tıkanma olmasaydı İnce’nin yaptığı açıklamanın tonunun nasıl olacağı tartışılmaya başlandı. İnce ve CHP arasında yapılan müzakerelerde ne yaşandı?

Tolga Balcı

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında kendi adaylarını çıkaracaklarını açıkladı. İnce bu kararı “CHP ile yan yana gelmek mümkün değil ve ayrı dünyaların insanlarıyız” sözleriyle ifade etti.

İnce’nin açıklamalarının tartışmaları daha bitmemişken CHP adına açıklama yapan CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, “Yapılan görüşmelerde Sayın İnce, belli sayıda belediye meclis üyeliği ve İzmir’de bir metropol ilçe belediye başkanlığı talebinde bulunmuştu. Müzakerelerin tıkanması üzerine bugünkü açıklamayı yaptı” dedi.

Memleket Partisi ve CHP arasında diyalogun tıkanması sonrası İnce’nin CHP’yi hedef aldığını söyleyen Yücel “Bugün yaptığı açıklamaların ve eleştirilerin müzakereler olumlu sonuçlansa idi asla yapılmayacağını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Peki görüşmelerde neler yaşandı?

Memleket Partisi yetkilileri ile CHP arasında yapılan görüşmelerde Muharrem İnce tarafının İzmir’de Karşıyaka ya da Konak’ı istediği dile getirilmişti.

CHP tarafı ise bu talepleri olumlu karşılamadı. Tam olarak pazarlık konusu ilçeler partilerin resmi organları tarafından açıklanmamış olsa da CHP’nin İnce ekibine İzmir’den Selçuk Belediyesi'ni önerdiği ve bunun yüzünden görüşmelerin tıkandığı ifade ediliyor.

İnce’nin il, ilçe ve belediye meclisi üyelikleri istediği bölgeler ile CHP’nin önerdiği bölgeler arasında yaşanan fikir ayrılığı nedeniyle görüşmelerin tıkandığı Yücel’in yaptığı açıklama ile ortaya çıkmış oldu.

Ancak İnce, CHP ile neden yan yana gelemediklerine ilişkin yaptığı açıklamada bu sorunlardan çok CHP siyasetine ilişkin eleştirilerini öne sürdü.

Dersim eleştirisi

Muharrem İnce daha önce yaptığı açıklamalarla çelişen bir şekilde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Kamer Genç anmasında Tunceli’de yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak “Bizim Dersim diye bir vilayetimiz yoktur. Dersim bir bölgenin adıdır. Oradaki vilayetin adı Tunceli’dir. Kamer Genç bile Dersim demiyordu. Neden ayrı dünyaların insanlarıyız anlatıyorum” şeklinde konuştu.

Ancak İnce’nin 2014 yılında Dersim konusunda yaptığı bir açıkla bu sözler üzerine tekrar gündeme geldi. Memleket Partisi Genel Başkanı İnce’nin CHP’nin Dersim konusunda Dersimli bir genel başkan seçerek özür dilediği açıklaması birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından tekrar paylaşıldı.

DEM Parti tepkisi

CHP’nin DEM Parti ile görüşmesini de eleştiren İnce “her gün DEM’lenirse nasıl kuracağım? Bizim bir duruşumuz olmalı” ifadelerini kullandı. Ancak aynı İnce 2019 yılında İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin kazanılmasına ilişkin “Kürt seçmenler sayesinde bu belediyeleri kazandık bunun açık yüreklilikle söylenmesi gerekir” demişti.

Aynı dünyaların insanları olacaktı

Tüm bu tartışmaların ışığında Muharrem İnce ile CHP arasında yapılan görüşmeler olumlu sonuçlansa İnce’nin bugün yaptığı açıklamanın tonunun nasıl olacağı tartışılmaya başlandı. Görüşmeler olumlu sonuçlansaydı “ayrı dünyaların insanlarıyız” dediği CHP ile “aynı dünyaların insanları olması” ihtimalini yükseltecekti.