İsveçli uyuşturucu baronu Yerlikaya döneminde Türk vatandaşı oldu

İsveçli uyuşturucu baronu Yerlikaya döneminde Türk vatandaşı oldu
Kırmızı Bülten aranan İsveçli uyuşturucu baronu Yerlikaya döneminde Türk vatandaşı olmuş

Kırmızı Bülten ile aranan ve FBI’ın yakalanması ödül koyduğu İsveç vatandaşı uyuşturucu kaçakçısı Maximillian Virkin’e, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın döneminde vatandaşlık almış

BirGün yazarı Timur Soykan’ın haberine göre, 2021’den beri İsveç ve ABD’nin Kırmızı Bülten ile aradığı, FBI’ın 5 milyon dolar ödül koyduğu Rivkin 2023’te Cem Cansu adıyla Türk vatandaşı oldu.

Avustralya’da kurulan Komançero Çetesi’ni Avustralya doğumlu Türk vatandaşı Hakan Ayık ile birlikte yöneten Rivkin, İstanbul’dan dünyayı saran uyuşturucu ağını yönetiyordu. Rivkin, çetenin diğer liderlerinden Yeni Zelandalı Ngakuru ile birlikte Türkiye’de oturum izni almıştı. İstanbul Şişli’de aldıkları bir oteli çetenin merkezlerine dönüştürmüştü.

FBI tarafından aranıyordu

ABD’nin federal soruşturma bürosu FBI ve Avustralya Federal Polisi, 2019 yılında Komançero Çetesi’ne yönelik bir operasyon başlattı. FBI, ANOM adını verdikleri şifreli bir haberleşme sistemi ile Komançero Çetesi’ne sızdı. ANOM’a Hakan Ayık ve Maximilian Rivkin ortak oldu. Farkında olmadan FBI tuzağının distribütörlüğünü yapıyorlar, suç örgütü üyelerine satıyorlardı. ANOM kısa sürede 300 suç örgütüne ulaştı, 12 bin kullanıcısı oldu. FBI, 2019 ile 2021 arasında suç örgütlerinin gönderdiği 27 milyon mesajı arşivledi.

Türkiye operasyonu geç yaptı

FBI ve Avustralya Federal Polisi’nin, 7 Haziran 2021’de başlattığı Truva Atı Kalkanı Operasyonu’na 16 ülke katıldı. Ancak bu operasyona Türkiye katılmadı ve bu yüzden ahtapotun İstanbul’daki beyni ele geçirilemedi.

Truva Atı Kalkanı Operasyonu’ndan 2 yıl 4 ay sonra İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya döneminde Türkiye’de Komançero Çetesi’ne operasyon yapıldı. Hakan Ayık, Ngakuru, Maximilian Rivkin’in de arasında olduğu 42 kişi yakalanmış, 4.5 milyar TL’lik mal varlıklarına el konuldu.

Soruşturma dosyasına giren belgeler, Rivkin’in nasıl vatandaş yapıldığını da ortaya koydu.

Vatandaş olmak için ev aldı

Buna göre, Maximilian Rivkin Türk vatandaşlığına geçmek için işlemlerini Visal isimli şirket üzerinden başlattı. Bulgaristan pasaportundaki Nikolaj Ankov ismi ile Hakan Ayık’tan İstanbul Şişli’deki iki daireyi 4 milyon TL’ye satın aldı. Türk vatandaşlığına başvurmak için evleri bile uyuşturucu kaçakçısından almış görünüyordu. Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı 4 Ağustos 2022’de satın alınan konutlarla ilgili ‘vatandaşlığa uygundur’ belgesi verdi.

Rivkin, 29 Ağustos 2023 günü Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu. Yani; Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanı olduğu dönemde vatandaşlık skandalı yaşandı. Onun vatandaşlık başvurusu sırasında istihbarat incelemesini yapan MİT’in başında ise Hakan Fidan vardı.

Parmak izi skandalı

Rivkin, İsveç ve ABD’nin talebiyle yıllardır Interpol tarafından Kırmızı Bülten ile aranıyordu. Hatta vatandaş olmasından sadece 2.5 ay önce FBI, Rivkin’in 5 milyon dolar ödül ile arandığına dair bülteni güncellemişti.

2 Kasım 2023’te başlayan Komançero’ya yönelik operasyonda Maximilian Rivkin yakalandı. Artık ismi ‘Cem Cansu’ydu ve Türk kimliği, pasaportu, sürücü belgesi vardı. Oysa vatandaşlık başvurusu yaptığında yüz tanıma ve parmak izi sisteminin uyarı vermesi gerekiyordu.

8 Ağustos 2023 tarihinde yani 28 Mayıs seçimlerinden sonra İstanbul Beyoğlu İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmuştu ve fotoğraf ile on parmak izi tekrar alınmıştı. Sisteme Nikolaj Ankov adıyla kaydedilmişti.

Rivkin, İstanbul’da da parmak izi verdi. Bu kez ismi Nikolaj Ankov olarak yazıldı.

Bu kayıt işleminden 21 gün sonra ise Cumhurbaşkanı kararıyla vatandaş yapıldı. 9 gün sonra, 7 Eylül 2023 günü İstanbul Şişli İlçe Nüfus Müdürlüğü’nce tekrar fotoğraf ve on parmak izi alındı. ‘Cem Cansu’ adına kütüğe kaydedilerek Türkiye Cumhuriyeti kimliği verildi