Murat Kurum'un vaatleri bakanlık ve Emlak Konut Müdürlüğü dönemlerini akıllara getirdi: 1453 Maslak, tamamlanmayan TOKi'ler

Murat Kurum'un vaatleri bakanlık ve Emlak Konut Müdürlüğü dönemlerini akıllara getirdi: 1453 Maslak, tamamlanmayan TOKi'ler
AKP’nin İBB adayı Murat Kurum projelerini basınla paylaştı. Kurum'un vaatleri bakanlık döneminde yaptığı icraatları akıllara getirdiGazete Pencere Haber MerkeziAKP’nin İBB adayı Murat Kurum Haliç Kongre Mekrezi'nde projelerini...
AKP’nin İBB adayı Murat Kurum projelerini basınla paylaştı. Kurum'un vaatleri bakanlık döneminde yaptığı icraatları akıllara getirdi

Gazete Pencere Haber Merkezi

AKP’nin İBB adayı Murat Kurum Haliç Kongre Mekrezi'nde projelerini anlattığı lansman toplantısında verdiği vaatler bakanlık dönemindeki icraatlarını tekrar gündeme getirdi.

Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı dönemde tamamlanamayan TOKİ projeleri ve bakanlığın taksi sayısının arttırılmasında direnç göstermesi İBB adaylığı için verdiği sözlerle çelişir halde.

İşte o örneklerden bir kaçı:

Taksi sayısı neden arttırılamadı?

Kurum yaptığı konuşmasında taksi sorununu ele alarak İstanbul’da “Taksi sorununu tamamen çözeceğiz. Taksi sayısında eksik varsa, ihaleler yaparak taksi sayısını artıracağız" ifadelerini kullandı.

Ancak UKOME’de yaşananlar Kurum’un söyledikleri gibi değil.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi CHP yönetimindeki İBB’nin taksi artırım talebini sürekli reddetti.

UKOME’de ise İBB’nin temsiliyeti azaltılarak bakanlıkların temsiliyet sayısı arttırıldı. Hal böyle olunca İBB’nin istekleri UKOME’de hükümetin çoğunluğu sağlaması nedeniyle kabul edilmemeye başlandı.

Taksi tartışmaları da UKOME’nin bu yapısı nedeniyle kentin gündeminden düşmedi.

İBB son olarak Temmuz 2023’te Trafikle birlikte İstanbul'un en büyük sorunlarından olan taksi için İBB'nin yaptığı "3 bin taksi plaka satışı" teklifi, UKOME’de bakanlık ve esnaf temsilcilerinin oy çokluğuyla reddedildi.

İBB’nin taksi teklifi yurttaş tarafından desteklenirken taksici esnafı ise bu duruma itiraz ediyor. Taksicilerle İBB yönetimi karşıya karşıya getiren bu olaylar son UKOME toplantısında başka bir boyuta ulaştı.

Saldırı yaşandı

Enflasyon oranında taksilerin açılış tarifelerine yapılan zamları beğenmeyen taksiciler İBB’nin binasına taşlı sopalı saldırıda bulundu.

UKOME Ocak ayı toplantısı devam ettiği sırada, İstanbul'da farklı hatlarda çalışan minibüslerin 8+1 taksiye dönüşmesiyle mağdur olduklarını belirten bir grup esnaf, taş ve sopalarla binaya saldırdı ve camları kırarak içeri girmeye çalıştı.

İBB 8+1 taksileri kentteki taksi sorununa alternatif çözüm olarak sunmuştu.

Erdoğan’ın eleştirdiği Anne kart uygulamasını Kurum sahiplendi

Kurum, İBB'nin 'Anne Kart' uygulamasını değiştireceklerini açıkladı. Artık yaşı, 0-6 yaşa çıkarıyoruz. Babalarımıza da çocuklarıyla ücretsiz seyahat hakkı veriyoruz" diyen Kurum ücretsiz ulaşımın devam edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde İmamoğlu'nun Anne Kart ve gençlere yönelik ulaşım projelerini eleştirilmiş "Sen kimsin neyi bedava yapıyorsun?" diyen Erdoğan, "Neymiş, şu yaşa kadar gençlere ulaşım bedava. Sen kimin cebinden neyi bedava yapıyorsun? Bunlara inanıyor musunuz? Bunlar kuru sıkı atıyorlar" şeklinde konuşmuştu.

Yarım kalan TOKİ projeleri

Kurum'un lansman toplantısında ele aldığı bir b aşka konu ise İstanbul'da olması beklenen depreme yönelik tedbirlerdi. Kurum, 600 bin konutu dönüştüreceklerini iddia etti. Ancak Kurum'un bakanlık döneminde yapılmaya başlanan ve vatandaşlara sözü verilen TOKİ tarafından yapılan 250 bin daire bitirilemedi.

Kurum, adaylığının açıklanmasının ardından TOKİ mağdurları ile karşı karşıya geldi. Sosyal medyada gündem olan görüntülerde Kurum’un, mağdurların isyanına cevap verememesi üzerine eliyle kamerayı kapatmaya çalıştığı görüldü. Videoda bir yurttaşın "Altı yıldır kiralardayız, sorun çözülmüyor" sözleri üzerine Kurum’un "Öyle bir şey yok" dediği duyuldu.

Şikayetler artıyor

Son olarak geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimler öncesinde 2022 yılında TOKİ tarafından 250 Bin Sosyal Konut Projesi başlatıldı. Projede aylık taksit ödemeleri sabit değil ve memur maaşı artışı oranı dikkate alınarak belirleneceği açıklandı. Yurttaşlar Şikayetvar isimli sosyal medya platformunda, TOKİ projelerine dair çok sayıda şikâyette bulunuyor. Şikâyetler arasında AKP hükümetinin 2019 yılında başlattığı 100 bin sosyal konut projesiyle ilgili de şikâyetler var.

Kurum'un yeşil alanlarla imtihanı

Murat Kurum açıklamalarında "Kişi başına düşen yeşil alanı 7,80'den 11,80 metrekareye çıkaracağız. Bu kapsamda; İstanbul’a yeni kent ormanları kazandıracağız. 39 ilçeye 'Mahalle Bahçeleri' yapacağız. Kadınlar için de özel kıraathaneler yapacağız" ifadelerini kullandı. Ancak Emlak Konut'ta ve Bakanlık döneminde yaptıkları ile çelişti.

Yeşil alanların ranta açılması tartışmaları arasında en sembol olan proje ise Kurum'un Emlak Konut GYO Müdürlüğü yaparken  Maslak 1453 projesi kapsamında 3 bin ağaç kesilmesiydi. İstanbul'un ender ormanlık alanlarından biri olan Maslak ormanı bu proje ile imara açıldı. Kamu arazisi ormanlık alan Ali Ağaoğlu’na tahsis edilmişti. 2012'de başlayan projede Ali Ağaoğlu "3 ağaç kesilmedi" demişti.