Rawest Araştırma: Kürt seçmen Başak Demirtaş'ı aday olarak görmek istiyor

Rawest Araştırma: Kürt seçmen Başak Demirtaş'ı aday olarak görmek istiyor
Rawest Araştırma Merkezi, İstanbul’da yaşayan Kürt seçmen ile yaptığı ankete göre Kürt seçmenin yüzde 34,3’ü Başak Demirtaş’ı aday olarak görmek istiyor31 Mart Yerel Seçimleri’ne kısa bir süre kala siyasi partilerin...
Rawest Araştırma Merkezi, İstanbul’da yaşayan Kürt seçmen ile yaptığı ankete göre Kürt seçmenin yüzde 34,3’ü Başak Demirtaş’ı aday olarak görmek istiyor

31 Mart Yerel Seçimleri’ne kısa bir süre kala siyasi partilerin hangi adayı nereden çıkaracağı şekil alıyor. Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, 21 Ocak Pazar günü, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve halkın istemesi durumunda İBB Başkanlığı için aday olabileceğini açıkladı.

Rawest Araştırma Merkezi ise Başak Demirtaş’ın açıklamalarından hemen önce, 9-12 Ocak tarihleri arasında, İstanbul’da yaşayan bin 2 Kürt seçmen ile görüşerek İBB Başkanlığı’nı sordu ve bu verileri paylaştı. Ankete katılanlara iki soru soruldu.

Medyascope’da yer alan habere göre katılımcılara ilk olarak “Sizce DEM Parti İBB için aday çıkarmalı mı?” sorusu yöneltildi.

Bu soruya katılımcıların yüzde 69,6’sı “Çıkarmalı”, yüzde 35,5’i “Çıkarmamalı”, yüzde 3,9’u ise “Bilmiyorum” yanıtını verdi.

Katılımcılara, “Peki aday çıkarması durumunda DEM Parti’nin İBB Başkan adayı olarak kimi görmek istersiniz?” sorusu yöneltildi.

Katılımcıların yüzde 34,3’ü “Başak Demirtaş” cevabını verdi. Başak Demirtaş’ı yüzde 26,5 ile “Sırrı Süreyya Önder”, yüzde 9,4 ile “Osman Baydemir” takip etti.

Başak Demirtaş ne demişti

Başak Demirtaş Artı Gerçek’ten İrfan Aktan’a konuştu, adaylık iddialarını ilk kez değerlendirdi.

Aktan, Başak Demirtaş’ın, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” dediğini aktardı.