Ergin Ataman'ın açıklamaları EuroLeague'i karıştırdı

Ergin Ataman'ın açıklamaları EuroLeague'i karıştırdı
THY EuroLeague: "Panathinaikos ve Ergin Ataman'ın 23 Nisan günü oynanan Maccabi Tel Aviv maçı sonrası yaptığı açıklamalar ve maç sonrası yaşanan diğer olaylardan dolayı hayal kırıklığı yaşadığımızı ifade etmek istiyoruz.."

EuroLeague'den Ergin Ataman ve Panathinaikos'un açıklamalarına yanıt. EuroLeague, Ataman ve Panathinaikos hakkında soruşturma açılması gerektiğini savundu:

"Euroleague Basketball, Atina'da 23 Nisan 2024 günü oynanan Turkish Airlines EuroLeague Playoffları ilk maçının ardından yaşanan olaylar ve Panathinaikos AKTOR başantrenörü Sayın Ergin Ataman ve kulüp tarafından yapılan açıklamaları hayal kırıklığı ile takip etmiştir. Bu tip olaylar ve açıklamalar; 15 Nisan 2024 günü Euroleague Basketball, EuroLeague Koçlar Kurulu, EuroLeague Oyuncular Birliği ve Euroleague Basketbol Hakemleri Birliği tarafından yapılan açıklamaya tamamen tezat oluşturmaktadır ve üye kulüpleri, koçları, oyuncuları ve hakemleri temsil eden söz konusu dört organizasyonun önlemeye çalıştığı gereksiz ve mesnetsiz çatışmalar doğurmaktadır. Koç Ataman tarafından yapılan açıklamalar, bilinçli bir şekilde yanlış yönlendirme yapmakta olup asılsızdır. Bu açıklamalar, birkaç an seçilerek maça dair gerçeklikle bağdaşmayan bir analiz sunmakta; hakemlerin çalışmasını ve bütünlüğünü sorgulamaya çalışmakta ve hem hakemler hem de lig organizasyonu üzerinde baskı oluşturmaktadır. Bu çabaların hiçbiri, hedeflerine ulaşamayacaktır. Ne yazık ki bu açıklamalar, Euroleague Basketball hakemlerine, Koç Ataman'a, kulübüne ve ligdeki her kulüp ve koça her zaman açık olan, var olan resmi kanallar aracılığıyla iletilmemiştir. Bu tip bir davranış, Euroleague Basketball nezdinde hoş görülmeyecektir. Hem bu açıklamalar için hem de Sayın Ataman'ın 24 Nisan 2024 Çarşamba günü basına zorunlu olarak açık olan antrenmanda basın mensuplarının görevlerini yapmasını engellemesi nedeniyle disiplin soruşturması başlatılmıştır. Euroleague Basketball'un Panathinaikos organizasyonuna, camiasına ve mirasına olan saygısı, sorgulanmaya açık değildir ve ligdeki tüm diğer kulüplere de eşit saygı ile yaklaşılmaktadır. EuroLeague Playoffları'nın ilk maçının ardından yaşananlar, kulüpler arasındaki; hep birlikte yönettikleri organizasyona ve ligde öne çıkarılmak istenen değerlere tezat niteliği taşımaktadır. Euroleague Basketball, Koç Ataman'ı, Panathinaikos AKTOR'u ve tüm diğer kulüp ve bireyleri gelecekteki maçlarda böylesi açıklama ve davranışlardan kaçınmaya; maçlarda pozitif bir atmosfer oluşturmak ve sahadaki inanılmaz çaba ve mücadeleyi kutlamak suretiyle EuroLeague'in temsil ettiği değerleri öne çıkarmaya davet etmektedir."

Panathinaikos ne demişti?

Panathinaikos: "Dünyanın dört bir yanında yaşanan ve hepimizi üzen trajik olayların (Rusya, Ukrayna, Filistin ve İsrail’de) profesyonel basketbolu etkileyebileceğine inanmak istemiyoruz. Ancak ne yazık ki dünkü bariz hakem hataları, başka bir neden düşünmemize izin vermiyor. Spor sahaları hiçbir zaman insanların yaşadığı yaraları iyileştirmek için kullanılmamalıdır ve basketbolun her zaman tüm bunlardan uzak durması gerektiği bir gerçektir. Panathinaikos 116 yıllık, belki de birçok devletten daha uzun bir geçmişe sahip. Buna gereken saygıyı gösterin.”

Ergin Ataman ne demişti?

Ergin Ataman, Yunan bir gazeteciye görüntülü tespitler yaparak maçın ‘temiz olmadığını’ iddia etti:

Elbette basketbolda dün akşam bizim yaptığımız gibi hatalar olabiliyor. Dün akşam çok fazla faul kaçırmak ve kritik anlarda basit top kayıpları yapmak gibi böyle bir maçta kabul edilemeyecek hatalar yaptık. Yine de basketbol böyle bir oyun, böyle hatalar olabiliyor. Bana göre tuhaf olan bazı noktalar vardı, maçtan sonra dediklerimin arkasındayım. Bana göre bu maç temiz değildi. Bu yüzden maçta tuhaf bulduğum bazı pozisyonları sizlere göstermek istiyorum.”

Koç Ataman, ilk çeyrekte Wade Baldwin’e üç atış verilen faul pozisyonu hakkında şunları söyledi:

“Bu pozisyona dünyanın hiçbir yerinde üç atış çalınmaz. Evet, belki bir ihtimal normal faul çalınabilir ama Baldwin bir anda kendini yere atıyor. Burada atış esnasında Kostas’ın (Antetokounmpo) herhangi bir faulü yok. Her şey çok açık, pozisyonda hiçbir şey yok. Baldwin kendini yere atarken topu alakasız bir yere fırlatıyor ve buna üç atış veriliyor. Gördüğünüz gibi pozisyon tertemiz, hiçbir temas yok.”

Ergin Ataman, üçüncü çeyrekte topun dışarı çıktığı bir pozisyonun kendileri yerine Maccabi‘ye verilmesi hakkında sert sözler söyledi:

“Bana göre maçın en tuhaf pozisyonu buydu. Pozisyonun en yakınındaki hakem topu bize veriyor, sonra pozisyona çok uzak olan İspanyol hakem (Juan Carlos Garcia) duruma müdahale ediyor ve topu Maccabi’ye veriyor. Pozisyonu görmesi imkansız olmasına rağmen bunu yapıyor. Sonra topun Bonzie Colson’dan çıkmış olmasına rağmen pozisyonu yeniden izlemeyip topu Maccabi’ye veriyorlar. Aslında pozisyona en yakın olan hakem doğru kararı veriyor. Buna rağmen pozisyonu görmesi imkansız olan İspanyol hakem, karara müdahale edip topu Maccabi’ye veriyor. Nasıl böyle bir şey olabilir? Bu sorunun cevabını gerçekten merak ediyorum. Öbür pozisyonlar için hata denebilir ama bu pozisyon, sıradan bir hakem hatası değil.”