Tarlada hasat üç puan

Gerçekten Türkiye’de çok güzel statlar yaptılar. Kendi çaplarında hepsi de güzel tasarımlar sayılabilir. Fakat bir şeye dikkat etmediler; zeminlere. Patates yetiştirmek için bu kadar para, emek harcamak gereksizdi. Kayserispor’un stadı örneğin hizmete girdiğinden beri zemini aynı berbat görünümünü koruyor. Malatyaspor’un stadı da aynı şekilde. Futbolun tribünlerde ya da localarda oynanmadığını artık görmek lazım.
Malatyaspor – Galatasaray maçı, bakımsız bir bahçe görünümdeki zeminde oynanmaya çalışıldı. Özellikle ayağa pas özelliğiyle öne çıkan takımlardan biri olan Galatasaray’ı bu zemin çok etkiledi. Belhanda durduğu yerde sakatlığın eşiğinden döndü. Feghouli ise son sakatlığı tekrarlayınca, oyunu terk etmek zorunda kaldı. Bu durum ilk yarı göstergelerine de yansıdı. Galatasaray ilk yarı istatistiklerinde her konuda açık ara öndeyken, ikili mücadelelerde Malatya öne çıktı. Bu durum Galatasaray’ın oynamak, Malatya’nın ise oynatmamak üzerine kurgulandığının göstergelerinden biriydi. Neredeyse pozisyonsuz bir ilk yarıda göze çarpan unsurlardan biri de Saracchi’nin soldan zorlayarak getirdiği topların birçoğunu rakibe teslim etmesiydi. Rakibi geride tam kadro bekleyen Malatyaspor’a, Galatasaray’ın nasıl gol atacağı ilk yarı sonunda herkesin merak ettiği bir konuydu.
İkinci yarı başladığında Malatyaspor biraz hareketlenmeye başladı. Fatih Terim’in de beklediği buydu. Sahanın en ağır iki adamı Belhanda ve Arda’yı oyundan alarak yerine iki hızlı Sekidika ve Kerem’i aldı. Bu değişiklikler fark getirdi. Zaten gol de, Kerem’in hızla ortaya sahayı geçip, Donk’a, onunda güzel bir çalımla Babel’e uzattığı topla oldu. Bu golde Kerem’in payı büyüktü.
Galatasaray’ın en büyük sorunu, topu hızla üçüncü bölgeye taşıyacak adamların eksikliği. Yani ilk 11 oyuncusu Onyekuru’nun olmaması, sarı kırmızılı takımı ağır çekim futbola zorluyor. Terim, Sekidika ve Kerem’i, ilk 11 olarak tercih etmiyor. Emre Kılınç ise hala yeterli forma ulaşamadı. Hızlı oyuncu yoksunluğu, özellikle böyle kötü zeminlerde, yavaş oynanan kısır futbolların ortaya çıkmasına neden oluyor.
Sonuçta böyle bir ortamda, soğuk hava ve kötü zeminde iyi futbol beklemek pek de gerçekçi olmaz. Galatasaray, son dakikalarda da olsa, doğru dürüst pozisyona giremediği maçtan tek golle üç puanı çıkardı. Aksi bir durum, takımı psikolojik olarak zor bir duruma sokabilirdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erdem Kırım Arşivi