TİP adayı İrfan Değirmenci:  Çankaya’da ya TİP ya da CHP kazanacak

TİP adayı İrfan Değirmenci:  Çankaya’da ya TİP ya da CHP kazanacak
Türkiye İşçi Partisi Çankaya Belediye Başkan Adayı İtfan değirmenci mal varlığını açıkladı. Değirmenci, ayrıca “Çankaya’da ya TİP ve İrfan Değirmenci ya da CHP ve adayı kazanacak, iki ihtimal gördüğüm için buradayım,...
Türkiye İşçi Partisi Çankaya Belediye Başkan Adayı İtfan değirmenci mal varlığını açıkladı. Değirmenci, ayrıca “Çankaya’da ya TİP ve İrfan Değirmenci ya da CHP ve adayı kazanacak, iki ihtimal gördüğüm için buradayım, Çankaya seçmeninin karşısındayım” dedi.

Gazeteci İrfan Değirmenci, doğup büyüdüğü Çankaya’da, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) belediye başkanı adayı oldu. Çankaya’da yürüyerek gidemeyeceği bir yer bulunmadığını söyleyen Değirmenci, “Çankaya’da ya TİP ve İrfan Değirmenci ya da CHP ve adayı kazanacak, iki ihtimal gördüğüm için buradayım, Çankaya seçmeninin karşısındayım” dedi.

TİP Çankaya Belediyesi Başkanı adayı İrfan Değirmenci, TİP Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda gazetecilerle bir araya gelerek soruları yanıtladı.

Çoban: Maskeli balo son bulsun

Toplantının başında söz alan TİP Ankara İl Başkanı Fırat Çoban, partilerinin hiçbir tartışma ve pazarlığa girmeden, üzerine düşen sorumluluk doğrultusunda bazı büyükşehir ve illerde aday çıkarmadığını, ancak kazanabilecekleri yerlerde seçime girme kararı aldıklarını hatırlattı. Çankaya’nın bu iddianın en somutlaştığı yerlerden biri olduğunu söyleyen Çoban, Ankara’da doğup büyüyen Değirmenci’nin Çankaya ilçesinde üyelerle yapılan eğilim yoklaması ile aday olarak belirlendiğini söyledi. Anıtkabir sit alanında bulunan konservatuarın Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliği ile yıkılıp Diyanet’e verildiğini hatırlatan Çoban, "Birbirlerine basın toplantılarında karşıt gibi görünen, ancak kapalı kapılar ardında güçlü ittifak kurduğunu bildiğimiz, kenti talan etme noktasında kuvvetli ittifak kurduğunu bildiğimiz bu maskeli balo son bulsun istiyoruz. Burada ya müesses nizam devam edecek, -ceketimi koysam kazanırım anlayışı devam edecek- ya da mimar mühendislerin, hayvan aktivistlerinin bu kentin asli tüm unsurlarıyla siyaset yapanların, bilimin rehberliğinde kent programı ortaya koyan TİP, Çankaya’nın çocuğu İrfan Değirmenci bu kenti yönetecek" dedi.

‘Ünüm ilk kez işe yarayacak gibi hissediyorum’

Çankaya Belediyesi Başkan adaylığı öncesi mesleki hayatı ve siyaset alanında yaptığı çalışmaları anlatan Değirmenci, Çankaya’yı Çankayalılarla birlikte yönetmeye aday olduğunu söyledi, “Alınan her karar mahalle meclislerinden geçecek. Bunu yapabilirsek Türkiye’nin birçok yeri için de umut olacak. AKP’ye bak mecbur değilmişiz dedirtecek” dedi.

Siyasetçi değil, şehir haklarını savunan bir gazeteci olduğunun altını çizen Değirmenci, “Ekrandan gelen bir ünüm var. Bu ün ilk kez bir işe yaracakmış gibi hissediyorum. Doğup büyüdüğümüz topraklarda kendi kaderimizi elimize almamıza vesile olursa bu ün ne ala” değerlendirmesi yaptı.

‘Burada ya TİP ya da CHP adayı kazanacak’

Değirmenci, “CHP’nin kalesi olarak görülen bir ilçeden adaysınız. Seçilme şansınız kolay değil, neden aday oldunuz, TİP kendini görmek mi istiyor?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Biz iktidarın ekmeğine yağ süren, muhalefete zarar veren bir parti olmak istemedik. Genel seçimde de tavrımız buydu. Bıçak sırtı olan yerlerde aday gösterip iktidar bloğunun önünü açmak istemedik. Çok sembolik olan ilçelerde adayımız var. Büyükşehir belediyesinde adayımız yok ama belediye meclisinde TİP’li üyelerin olmasını istiyoruz. Çankaya çok özel bir ilçe, son seçimlerde CHP’ye yüzde 70 ile destek olmuş. AKP oyları ise yüzde 15 üzerine çıkmamış. Burada bir rahatlığımız var, ya mevcut düzeni kazanacak Çankaya’nın ya da TİP kazanacak. Üçüncü bir seçenek yok. Çankaya’da AKP’nin kazanma ihtimalini görsem, AKP’ye kazandıran bir isim olmak istemem. Burada AKP’nin kazanma riskini görmediğim için, CHP’nin oyları üçe de bölünse AKP’nin kazanamayacağını gördüğüm için -ya TİP ve İrfan Değirmenci ya da CHP ve adayı kazanacak- iki ihtimal gördüğüm için buradayım, Çankaya seçmeninin karşısındayım.”

Çankayalı seçmenin çok bilinçli bir seçmen olduğunu belirten Değirmenci, CHP’nin adaylık sürecinde yaşananlara dikkat çekti, “CHP’nin 25 aday adayı vardı, çok çalıştılar ancak onlardan biri aday haline getirilmedi, adeta dayatmayla bir aday çıkarıldı. Biz cumhuriyetin kurulduğu yerde, Ankara’da, cumhuriyetin seçme seçilme hakkına sahip yurttaşlarıyız diye tepki gösteren Çankayalıların da oylarına talibiz, biz buradayız endişe etmeyin demek üzere” dedi.

‘Her 3 çankayalıdan biri yanıma gelip sarılıyor’

Seçimde kazanma şansı sorulan Değirmenci, Çankaya’da sokağa çıktığında her üç Çankayalıdan birinin yanına gelerek kendisine sarıldığını söyledi, özellikle kadın ve genç seçmenin ‘Bizi mahcup etme. Gel birlikte yönetelim’ dediklerini anlattı. Büyük bir sorumluluk hissettiğini söyleyen Değirmenci, “Anketleri gelecek hafta göreceğiz, ama çocukken bir soru sorulurdu bize; birinciyi geçen kaçıncı olur? Birinciyi geçen birinci olur. Sahada gördüğüm durum beni çok umutlandırıyor. Geleceğe umutla bakıyorum” dedi.

’Tüm projelerimiz insan odaklı’

Değirmenci kazanması durumunda hangi projeleri hayata geçireceği sorusuna, “En sevdiğim soru” yanıtını verdi, “Proje deyince akla inşaatlar, betonlar geliyor. Bizim tüm projelerimiz insan odaklı. Biz TİP olarak cumhuriyetin aydınlanma projesi, bozkırın ortasında açan çiçek Ankara için planlı kentleşmeyi çok önemli görüyoruz” dedi.

Çankaya’da işlevsel durumda olan sadece bir sığınma evi olduğunu, onun da adresinin bilindiğini belirten Değirmenci, bir milyon insanın yaşadığı Çankaya’nın 123 mahallesinde toplamda 15 kreşin yetersiz olduğunu, bunun sayısının artırılacağını kaydetti. Öğrencilerin barınma sorununun çözümü için yurt yapacaklarını, günde bir öğün yemek sağlayacaklarını anlatan Değirmenci, Çankaya evlerinin daha işlevsel hale getirileceğini, yaş almış Çankayalılar için sosyal alanların artacağını kaydetti.

Kira ve hayvan hakları konusunda da projelerini anlatan Değirmenci, “Seferberlik başlatacağız. Kısırlaştırma kampanyası yapacağız. Hayvanlar için bakım evleri olacak” dedi.

Mal varlığını açıkladı

Değirmenci mal varlığını da paylaştı. Ankara’da biri annesinin yaşadığı iki evi olduğunu, kendisinin de Çankaya’da kirada oturduğunu söyleyen Değirmenci, arabasının ve bankada parasının bulunmadığını anlattı. Bir emekli maaşı bulunduğunu kaydeden Değirmenci, “Kazanamamanız durumunda yeniden mesleğinize dönecek misiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kiradaki evimle Çankaya’daki evimin kirasını karşılıyorum. Emekliyim, çalışmak zorunda değilim. Bu bana yetmezse diksiyon dersi verebilirim. Kitap yazmayı seviyorum. 2 romanım var, üçüncüsünü yazmayı hayal ediyorum. Sözümü duyurmak için TV’de olmak durumunda değiliz, sosyal medyada da kamuoyu yaratmak mümkün, birçok alandan bunu yapabiliriz” dedi.

Değirmenci, “Kazanmanız durumunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile uyumlu çalışabilecek misiniz?” sorusuna, “Ankara ve Çankayalılarla çok uyumlu çalışacağımızı düşünüyoruz. Ankara, Çankaya yararına yapılacak her adımda, bu adımı atanların yanında olacağız. Ama Çankayalılara dayatılarak alınan her kararın da karşısında olacağız” yanıtı verdi.

'Çankaya’da yürüyerek gidemeyeceğim yer yok'

Doğup büyüdüğü Çankaya için “Yürüyerek gidemeyeceğim bir yer yok” diyen Değirmenci doğru yerde adaylaştırıldığını kaydetti.