TİP'ten AYM'nin Can Atalay kararıyla ilgili ilk değerlendirme: Derhal Silivri zindanından tahliye edilmeli

TİP'ten AYM'nin Can Atalay kararıyla ilgili ilk değerlendirme: Derhal Silivri zindanından tahliye edilmeli
Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil Anayasa Mahkemesi’nin, Can Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna ilişkin kararı değerlendirdi....

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil Anayasa Mahkemesi’nin, Can Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna ilişkin kararı değerlendirdi.

Kadıgil “ Bir tek Can değil birçok Gezi tutuklusu ve siyasi tutuklu arkadaşımız yıllardır esir tutuluyor. Can Atalay 1 yıl ve  artı 5 aydır milletvekili seçilmesine rağmen esir tutuluyor. Ben “esir” tabirini kullandığımda “esir, düşmana denir, neden esir diyorsun” diye kızanlar oluyor. Bize ve Can’a uygulanan hukukun düşman hukukuydu. Ortada hiçbir gerekçe yokken tamamen Yargıtay’ın kendi şımarıklığı ve kendisini AYM’nin üstüne koyması ve hatta AYM ile Yargıtay’ın kendi arasındaki siyasi çelme atma çabalarıyla seçilmiş bir milletvekilinin görev süresinden 5 ay çaldı bu insanlar. Şu an yapılması gereken şey çok net. Derhal AYM’den bir üst yazıyla ilgili mahkemeye bu kararın gitmesi gerekiyor ve bugün akşama kadar Can’ın Silivri zindanından tahliye edilmesi, gelip burada Ankara'da bizlerle buluşması, o Mecliste 5 aydır ettirilmeyen yeminini etmesi ve sonra koşa koşa Hatay halkının yanına gitmesi gerekiyor” dedi.

TIKLAYIN- AYM’den Can Atalay hakkında ihlal kararı

"Sayın Bakan’ın okuduğu gerekçeli kararları anlama kapasitesi olsa bundan önce verilen gerekçeli kararlara saçma sapan yorumlar yapmaması gerekirdi"

Kadıgil, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, “AYM'nin Can Atalay'la ilgili hak ihlali kararını değerlendirdi: Eğer bir hak ihlali varsa gerekçeli kararı görmemiz lazım” sözlerine de yanıt verdi.

Kadıgil şöyle dedi:

“Sayın Bakan’ın okuduğu gerekçeli kararları anlama kapasitesi olsa bundan önce verilen gerekçeli kararları okuyup saçma sapan yorumlar yapmaması gerekirdi. Gerekçeli kararının içeriği üzerinden zaten aylardır esir tutulan bir milletvekilini 4 gün daha esir tutmaya kalkarsa bir tek kendisi değil, diğer yetkiler de görev suçu işler. Gerekçeli kararı biz de henüz görmedik ama başlık çok net; sadece seçme ve seçilme hakkının ihlali değil, hürriyet hakkının ihlaline karar verdi. Bu yüzden aylardır Can’ı esir tutmak için hukuki olmayan yorumlarla ortalığa yorumlarını saçtı şimdi de gerekçeli kararı bekleyelim diyerek 5 gün daha bir halkın iradesine ve bir seçilmişin vekillik hakkına çökelim diyorsa daha çok bekler” ifadelerini kullandı.

TİP Sözcüsü, 1 Ekim’de  Can Atalay için başlayan Özgürlük Yürüyüşü’nün finalinin 28 Ekim Cumartesi günü Ankara Anıtpark’ta büyük bir kutlamaya dönüşeceğini belirterek  “Umut ediyorum ki; Can’ın da katılımıyla hep birlikte hem onun özgürlüğünü hem de Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutluyor olacağız” dedi