TRUMP TAKTİKLERİ

BİR DELİ BİR KUYUYA TAŞ ATAR, BİN AKILLI ÇIKARAMAZ
Trump ; " seçimlerde hile yapıldı" dedi, aslında bu yönde ne bir şüphe var, ne bir kanıt. Yine de başkan böyle bir iddia ortaya attığı için, seçimlerde sahtekarlık yapılmadığını ispatlamak için kim var kim yok üç gündür çalışıyor, konuşuyor, anlatıyor.
Bu yalanla Trump birilerinin içine kuşku düşürdü mü, düşürdü, akıllara " acaba" diye bir soru düşürdü mü, düşürdü. Hatta, Trump yalanını daha ikna edici kılmak için seçimle ilgili mahkemelere itiraz başvuruları yapmaya başladı mı, başladı. Başkanını kendisinin daha yeni atadığı Anayasa mahkemesine bile gideceğini söyledi mi, söyledi. " Ya yalanım tutarsa, ya tutarsa" hamlesini yapıyor mu, yapıyor.
ZAFER BENİM, OYLARIN GERİ KALANINI SAYMAYIN
Trump, sandıktan sonra sayımı yapılan elektronik oyların sayılmaması istedi.Pandemi koşulları nedeniyle elektronik oy kullananların çoğunun rakibi Biden'a oy vereceğini biliyordu ama bunu sadece Trump değil herkes biliyordu. Doğaldır ki kimse onu dinlemedi, oy sayımı devam etti. " "Oyların bir kısmını saymamak demokrasiyi yok saymaktır" diye dil dökmek yine başkalarına kaldı.
KAZANMAK İÇİN HERŞEY MÜBAH
Kuralları tanımamanın, yasayı çiğnemenin, anayasaya bile aykırı davranmanın kazanmak için mübah olabileceğini açıkça gösterdi Trump. Belki de hayatta kalmak için her şeyi çiğnemeye hazır, temel ahlaki normları bile hiç önemsemeyen insanlar bunu yadırgamadı hatta Trump'ı alkışladı.
Trump, kendi hayatı dışında hiç bir meseleye kafa yormak istemeyen ve toplumsal sorumluluktan kaçan insanlara her şeyi "onlar adına" düşünüp, yapabileceğini gösterdi. Trump'ın orta sınıfın altına hitap edebilmesi, onların desteğini alabilmesinin bir nedeni de bu.
DÜŞMAN YARAT Kİ, KURTARICI OL, HALK OTORİTER BABAYI DİNLESİN
Trump, düşman yaratmaya doymayarak, kurtarıcı rolünü oynamaya devam etti. Radikal grupların tehditi bu seçimlerde tek başına yeterli olmayacaktı, halk Ortadoğu'dan sıkılmıştı,daha büyük bir düşman yaratmalıydı. Yuan'dan çıkan korona da yardıma yetişti. Trump yeni düşmanını ilan etti. "Çin". Kim koruyacaktı Amerikan vatandaşlarını kim? Otoriter baba Trump koruyacaktı.
YARATILAN ÜSTÜN AMERİKAN ERKEĞİ İMAJINA TAM UYUM
Parlak beyaz dişleri, sarı saçları, dünyanın hakimi olduğunu gösterecek tepeden bakışı, seramik biblo eşi ve aynı tornadan geçirdiği standart çocuklarıyla " ideal" ABD erkeği, ABD ailesi görüntüsünü hiç bozmadı. Ortalama zekaların güleceği esprileriyle ortalamanın sempatisini kazanıp, popülerliğini korudu.
TEK MİLLET, BÜYÜK AMERİKA
Siyah ırkından, kökeninden özünde utanan ve sınıf atlamak için çırpınan insanlara Amerikan vatandaşı olmalarının üstünlüğünü hatırlatarak, onların ruhunu okşaya okşaya tek millet söylemini kullandı. Karınlarını zor doyuran kesime de yardım paketleri dağıttı.
SOSYAL PSİKOLOJİ
Sosyal psikolojinin önemini sağcı liderlerin daha iyi bildiğini ve politikada çok iyi kullandıklarını hepimiz daha iyi görüp, kavramalıyız. ABD seçimlerinin sonucu ne olursa olsun; iki liderin at yarışı bir seçimden çıkması da gösteriyor ki; demokrat liderlerin sosyal psikoloji üzerinde çok fazla çalışması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Çiğdem Anad Arşivi