Uğur Gürses: Merkez Bankası, evdeki gümüşleri satmaya devam ediyor

Uğur Gürses: Merkez Bankası, evdeki gümüşleri satmaya devam ediyor
Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 3 Mart'tan bugüne kadar 4,7 milyar dolara tekabül eden 72 ton altın sattığını ifade etti. Gürses, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "TCMB 'evdeki...

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 3 Mart'tan bugüne kadar 4,7 milyar dolara tekabül eden 72 ton altın sattığını ifade etti.

Gürses, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "TCMB 'evdeki gümüşleri' satmaya devam ediyor" dedi ve şu ifadeleri kullandı:

"3 Mart'tan bu yana sattığı altın miktarı 72 tona çıktı. (4.7 milyar dolar) Bilerek yürütülen hatalı politikanın defosunu (kur seviyesi) seçime kadar saklayabilmek için ülkenin merkez bankasının altı üstüne getiriliyor."

Gürses, 20 Nisan'da kişisel blogunda kaleme aldığı köşe yazısında TCMB'nin kullanılabilir likit döviz rezervleri eridikçe altın satmaya başladığını ifade etmişti.

Gürses'in yazısının ilgili kısmı şöyle:

"Durmadan likit dövizleri sattıkları için her yeni gün likit dövize ihtiyaç duyuyorlar. Kullanılabilir likit döviz rezervleri eridikçe Merkez Bankası mart başından bu yana hem altın satışına başladı hem de kasalarındaki yabancı para efektifleri döviz hesaplarına geçirmeye başladı.

Merkez Bankası 3 Mart haftasından başlayarak 14 Nisan haftasına kadar tam 2.8 milyar dolarlık (43 ton) altın sattı.

Yine 3 Mart haftasından itibaren kasalarında bulunan 2.7 milyar dolarlık yabancı para efektifleri dövize çevirdi. Yani muhabir bankaları nezdindeki döviz hesaplarına geçirdi. Toplamda ise tam olarak 5.5 milyar dolarlık varlığı likit dövize çevirdi. Buna bir nevi “evdeki gümüşleri satmak” denilse yanlış olmaz."

Gürses'in yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.