Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine sanatçılardan tepki

Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine sanatçılardan tepki
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın dün milletvekilliğinin düşürülmesine tepkiler çığ gibi büyüyor. Sanatçılar, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımla tepki...
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın dün milletvekilliğinin düşürülmesine tepkiler çığ gibi büyüyor. Sanatçılar, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımla tepki gösterdi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik Yargıtay kararı dün TBMM Genel Kurulu'nda okundu. Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına rağmen, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından hukuka aykırı bir biçimde milletvekillği düşürülen Atalay için verilen karara kültür- sanat dünyasından da tepki yağıyor.

Oyuncular Kaan Urgancıoğlu, Ahmet Mümtaz Taylan, Mehmet Ali Alabora, Mehmet Esen; müzisyenler Güvenç Dağüstün, Redd, Mazlum Çimen, Melike Demirağ ve edebiyatçılar Yekta Kopan ve Ece Temelkuran gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda sanatçı, sosyal medya hesaplarından yayınladıkları mesajlarla söz konusu kararın hukuka aykırı olduğunu ifade ettiler.

Sanatçıların #CanAtalayMilletvekilidir etiketiyle yaptıkları paylaşımlar şöyle:

Yargı dizisinde canlandırdığı savcı Ilgaz karakteriyle Kanal D ekranlarında izleyiciyle buluşan popüler oyuncu Kaan Urgancıoğlu da karara #CanAtalayMillletvekilidir yazılı etiketi sosyal medya hesabından paylaşarak tepki gösterdi.

Geçen ay İstanbul Adalar Belediye Başkanlığı için CHP'den aday adaylığı başvurusu yapan oyuncu Mehmet Esen de karara tepki gösterenlerden. Esen, 'Can Atalay'a Özgürlük' yazılı bir görseli paylaştığı mesajında şöyle yazdı:

Güven Dağüstün, halk ozanı Dadaloğlu'nun sözüne atıfla "Ferman Saray'ın, Can Atalay halkındır" ifadelerini kullandı.

 

"Can Atalay'a sahip çıkılmalı, sahiplenilmeli"

"Ertelenen Anayasa Miting'i ne zaman?"

Oynadığı oyunda Gezi Direnişi'nin "provasını yaptığı" ve protestoları örgütleyerek "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlamalarıyla hakkında dava açılan ve bu nedenşe uzun yıllardır Galler'de sürgünde yaşayan oyuncu Mehmet Ali Alabora da tepkisini sosyal medya hesabından "Can Atalay benim veklim" notuyla paylaştı.

Gazeteci ve yazar Ece Temelkuran da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Can Atalay'ın, milletvekilliğinin hukuka aykırı şekilde düşürülmesine ilişkin karara dair açıklamasını paylaştı.

Oyuncu Renan Bilek: Anayasanın adıyla Anayasa ayaklar altında. Ülkenin geçerli bir Anayasası yok demek ki artık. O anlam çıkıyor. Yazıklar olsun

 

Şahan Gökbakar: 2002 yılında, siyasi yasaklı bir siyasetçinin önce siyasi yasağını kaldırmak için Anayasa değişikliği yapıldı. Bu oylamada Ak Partiye, Baykal Chp'si tam destek verdi. CBaşkanı Sezer veto etti ama Meclis tekrar yolladı. Yasalaştı. Tek ilde ara seçim yapıldı ve o siyasetçi milletvekili oldu. O gün bugündür bu parti iktidarda. O siyasetçi bugünün Cumhurbaskanı Sn.Erdoğan. 22 yıl sonra bugün aynı parti, seçilmiş bir milletvekilinin vekilliğini düşürdü...