V’ARSIZLIK

Tuttuğunuz takım asla bir alt ligde oynamadı, değil mi? Anlaşıldı, toplumumuzun ezici çoğunluğu gibi siz de büyük takımları tutuyorsunuz. Merak etmeyin, düşseniz bile bile o sezon ligden düşme kaldırılır. Asla o azabı yaşamazsınız. Süper Lig’de uygulanan VAR sisteminden, hakem atamalarından ve hatalarından şikayet ediyorsanız bir alt ligin nasıl bir yer biraz anlatayım da halinize şükredin.

Bu sezon bir alt ligde VAR sistemi uygulanmıyor. Yani, hakem düdüğü çaldıysa yandınız. Ne kadar haklı iseniz o kadar çok kart görüyorsunuz itirazdan. Örneğin en hayati maçta rakipten gelen topa ofsayt kaldırılıp golünüz iptal edilebiliyor ve koskoca bir sezonun emeği heba olabiliyor. Medyada Süper Lig kadar takip edilmediği için bir alt ligde yananın feryatlarını genelde duyan olmuyor. Yapanın yanına kar kalıyor. Yorum yazsam izlemediğiniz için size abartı gibi gelecek, en iyisi ben somut bir örnek vereyim de ne trajediler yaşandığını anlayın.

Kahramanımız Ömer Faruk Turtay. 25 yaşındaki bu genç hakemimiz İkinci Ligde sadece beş maç yönettikten sonra Birinci Lige terfi ediyor. Bir insan merdiven basamaklarını uçarak çıkıyorsa korkmak lazım. Gençlerbirliği İstanbulspor maçını izleyene kadar çok yetenekli olması gerektiğini düşünüyorduk. Öyle ya, adam Üçüncü Ligde de sadece on maç yönetmiş. Belki de seneye Süper Ligde izleyeceğiz. Bu maçtaki berbat yönetimi nedeniyle beş hafta dinlendirilme cezası alıyor. Daha maçın başında sarı kart ile geçiştirdiği pozisyon hakem seminerlerinde örnek pozisyon olarak gösteriliyor ve benzer pozisyonlarda kırmız kart gösterilmesi tavsiye ediliyor.

Cezası dolduktan sonra Bandırmaspor - Balıkesirspor maçına veriliyor. Bir sonraki hafta ligin zorluk derecesi en yüksek maçına atanıyor. Lider Ümraniyespor son haftaların en formda ekibi Gençlerbirliği ile oynuyor. Böyle bir atamanın hem hakemi, hem Gençlerbirliği Kulübünü, hem de Ümraniyespor’u sıkıntıya sokacağı çok açık değil mi? Birinci ligde yönettiği altı maçın ikisinin Gençlerbirliği maçı olması tesadüf mü? MHK bu hakemimize verecek başka maç bulamadı mı? Bu maçı yönetecek başka hakemi mi yoktu acaba?

Hakemimiz yine Gençlerbirliği cephesini çıldırtan bir penaltı kararı ve atladığı kırmızı kart pozisyonu ile maçı bir taraftan alıp diğer tarafa veriyor. Maçın özetini izlemenizi tavsiye ederim.

Hakem hataları her ülkede oluyor. Elbette onlar da insan ve hata yapma hakları vardır. Ancak bizdeki fark bu hataların hep aynı takımlar lehine olmasıdır. Bakın bir alt ligde büyük takım yok. Genelde lehine hata yapılan takımların topladıkları puanlar, taraftar sayısından daha fazla. Yani tribün baskısı da yok. O halde başka bir şey olmalı.

Lafın tamamı ahmağa söylenir derler ya, sanırım anladınız. Tüm futbol camiasının bildiği ancak bilmemezlikten geldiği gerçekleri burada yazmaya gerek yok. Özetle önümüzdeki dönemde Süper Ligde düdük çalacak hakemlerin mevcut hakemlerden daha iyi olmasını beklemeyin. VAR sisteminin ne büyük bir nimet olduğunu VAR’sız kalınca anlarsınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Onur Aydoğan Arşivi