Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Vietnam bile ucuz emeğe geldi

VinFast markasıyla Vietnam’ın ilk yerli otomobil markasını yaratan VinGroup, işçilik birim saat maliyetleri düşük olduğundan, tüm otobüs geliştirme, mühendislik ve analiz işlerini bir Türk şirket olan Hexagon’a verdi. Tüm hisselerini Nahum Ailesi’nin geri aldığı Hexagon, Vietnam’da nisan ayında tanıtılan ilk elektrikli otobüsü geliştirdi.

SON yıllarda otomotiv dünyasında Vietnam ismini sıkça duymaya başladık. Bilmeyenler için 46 yıl önceki savaş yıkıntılarından dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından birine dönüşen ve nüfusu 100 milyona yaklaşan Vietnam, 2018 yılında ülkenin en büyük holdingi VinGroup’un bünyesinde VinFast ismiyle ilk yerli otomobil markasını yaratıp, hızlı bir şekilde 2019 sonunda seri üretime başlamıştı. Vietnam’da son 2 yıldır 3 farklı modelin satışını yapan ve hızla dünyaya açılmaya başlayan VinFast markası kısa süre önce de ABD’de düzenlenen Los Angeles Otomobil Fuarı’na da katılarak dikkat çekmişti. Düşünsenize bir dönem uzun süre savaştığınız bir ülkeye otomobil satmaya hazırlanıyorsunuz.

OTOMOBİLDEN SONRA OTOBÜS
VinFast, iki yıldır İtalyan Pininfarina tasarımıyla, BMW altyapısına sahip bir D sınıf segmenti sedan ve bir büyük SUV ile bir küçük otomobil üretiyor. Ayrıca Los Angeles fuarında tanıtıp ABD pazarına satacağı yepyeni bir elektrikli otomobili de tamamladı. VinFast’ın bağlı olduğu VinGroup sadece otomobille yetinmezken, 2019 yılında VinFast’ın çatısı altında VinBus ismiyle elektrikli otobüs üretimine de başladı. Nisan ayında ülkenin ilk yerli elektrikli otobüsünü tanıtan VinBus, bu konuda hızla büyümeyi amaçlıyor.

İŞÇİLİK MALİYETLERİ UCUZ
İşte burada Türkiye devreye girdi. Ekonominin 1-2 yıldır kötüye gittiği ülkemizde Vietnam’ın otomotiv girişimi VinGroup, işçilik birim saat maliyetleri düşük olduğundan, tüm otobüs geliştirme, mühendislik VE analiz işlerini bir Türk şirkete verdi. Bu şirket de son dönemde adını SBK Holding ve Sezgin Baran Korkmaz isimlerinden dolayı çok sık duyduğumuz Hexagon Studio oldu. Şu an Jan Nahum’un başında olduğu Hexagon Studio, VinBus’un tüm elektrikli otobüs geliştirme ve mühendislik işlerini yaparken, nisan ayında tanıtılan ilk modeli de yaratan şirket oldu. Ama işin trajik tarafı VinGroup, Vietnam’da mühendislik geliştirme hizmeti pahalı olduğu için Polonya, Hırvatistan ve Türkiye arasından en ucuz diye ülkemizi seçmiş.

Korkmaz’ın tüm hisselerini Nahum kardeşler almış!

TÜRKİYE’de otomotiv sektöründeki yerli Ar-Ge çalışmalarındaki birçok “ilk”te imzası olan Hexagon Studio, 2005 yılında İnan Kıraç ve Nahum kardeşlerin (Jan ve Claude) ortaklığında kuruldu. Yüzde 40 hisse Kıraç’a geri kalan çoğunluk hisse ise Nahum kardeşlere aitti. Ancak İnan Kıraç ve Jan Nahum 2017 yılında dönüşü olmayan bir kavgayla yollarını ayırınca Kıraç hisselerini şu an yurtdışında tutuklu olan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’a sattı. Daha sonra Nahum kardeşler de belli bir hisseyi satınca, Hexagon’un tüm kontrolü Korkmaz’a geçti. Ardından Sezgin Baran Korkmaz’ın tüm mallarına el konup, yurtdışına kaçtığını daha sonra da tutuklandığını biliyoruz. 2021 yılı başından itibaren de Korkmaz’ın sahibi olduğu tüm varlığı sattığı da gelen haberler arasında. İşte bu dönemde Nahum kardeşler, Hexagon’da Korkmaz’a ait tüm hisseleri geri alıp şirketin kontrolünü almışlar. Son 6 aydır da Hexagon’un yönetim kurulu başkanı olarak Jan Nahum görev yapıyor.

Vietnam dışında Hindistan için de proje geliştiriyoruz

BÜNYESİNDE Hexagon Danışmanlık ve Hexagon Mühendislik’i barındıran Hexagon Studio’nun Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum, tüm hisselerin Nahum Ailesi’ne ait olduğunu doğrulayarak, “Bazı haberlerde yer aldığı gibi Singapurlu bir ortak filan yok, tamamen yanlış. Yaklaşık 6 ay önce tüm hisseleri geri aldık, başka bir ortağımız yok” dedi.

Vietnamlı VinGroup ile uzun süredir çalıştıklarını da doğrulayan Nahum, “Evet tüm elektrikli otobüs geliştirme ve mühendislik işlerini biz yapıyoruz. Nisan ayında tanıttıkları ilk elektrikli otobüsü de biz geliştirdik. Elektrikli araç konusunda çok önemli bir deneyime sahibiz. Şu an sadece Vietnam değil Hindistan’a Pakistan’da bile proje geliştiriyoruz. İşlerimizin yüzde 90’dan fazlası yurtdışında” yorumunu yaptı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi