Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Çinlilere satacak markamız yok!

Alfa Romeo’nun iddialı yeni modeli Milano’nun lansmanında konuşan Stellantis CEO’su Carlos Tavares, “Bizim Çinlilere satacak markamız yok. İtalyan hükümeti ve yetkililer Volvo’yu ve MG’yi Çinlilere satanlarla aynı yolda ilerliyor. Bu bizim markalarımıza olmayacak. Bizden uzak dursunlar” dedi.

milano1.jpg

Bünyesinde 14 farklı markayı barından Stellantis Grubu’nun CEO Carlos Tavares, Alfa Romeo’nun B-SUV sınıfındaki yeni modeli Milano’nun dünya prömiyerinde gündem yaratan açıklamalar yaptı. Tavares, Stellantis içinde bazı yöneticilerin dâhi 14 markanın çok olduğunu, yaşlanan ürünler ve düşük satışlar yüzünden bazılarını bitirmek gerektiğinin kendisine önerildiğini belirterek, “Bir taraftan hem içeriden hem dışarıdan bu öneriler gelirken diğer taraftan da markalarımıza sürekli yeni talipler çıkıyor. Düşünün 2021’de batılı bir rakibimiz Alfa Romeo’yu satın almak için teklif verdi. Tabi ki kabul etmedik” dedi. Stellantis’in İtalya'da üretimi sonlandırabileceği veya herhangi bir markayı satabileceği yönündeki dedikoduları "yalan haber" olarak nitelendiren Tavares şöyle konuştu:

Çekin elinizi bizden

“Şu anda Stellantis'in İtalya'da kalmayacağı, yatırım yapmayacağı, Fiat'tan veya Alfa Romeo’dan vazgeçeceği gibi yanlış bilgiler dolaşıyor. Bunlar tamamen yalan. Pozisyonumuz belli. İtalya'ya 5 milyar Euro’dan fazla yatırım yapıyoruz ve 15 yeni model getireceğiz. Bir gigafabrika oluşturuyoruz, tesislerimiz için iki yeni platforma yatırım yapıyoruz. Asıl sıkıntı bazı İtalyan politikacıların ve yetkililerin Çinli otomobil üreticilerini yatırım için davet edip, teşvikler sunması. Bunlar Volvo'yu Çinli Geely'e, MG'yi başka bir Çinli şirket olan SAIC Motor’a satanlarla aynı yolda, aynı düşüncede. Bu Stellantis markalarına ve Alfa Romeo'ya olmayacak. Stellantis Grubu’nun lansmanından kısa bir süre sonra bir Çinli otomobil şirketi kapıyı çaldı ve Fransız bir markamızı kastederek, “Bana satmak ister misiniz? diye sordu. Bir dakikada bile düşünmeden, “Tabi ki hayır” dedim. Bizim Çinlilere satacak bir markamız yok. Bizden uzak dursunlar.”

milano2.jpg

Polonya 10 bin euro ucuz

İtalyan hükümeti, Alfa Romeo'nun Milano’da tanıtılan yeni Milano modelini Polonya'da inşa etme kararına tepki gösterirken, Sanayi Bakanı Adolofo Urso ise Milano adlı aracınFormun Üstü

markanın ana vatanı dışında üretilmesinin ülkenin yasalarını ihlal ettiğini iddia etti. Stellantis CEO'su Carlos Tavares ise Milano'nun hem elektrikli hem de içten yanmalı versiyonlarının İtalya yerine Polonya'da üretilmesinin, fiyatını 30 bin Euro’nun altında başlamasına olanak sağladığını belirterek, “Bu model Polonya yerine İtalya'da üretiliyor olsaydı Milano'nun fiyatı 30 bin yerine yaklaşık 40 bin Euro olurda ve bu da onun pazardaki potansiyelini sınırlardı. Biz Polonya’da üreterek fiyatını 10 bin Euro aşağı çektik” dedi. Bu arada Milano, İtalya dışında üretilen ilk Alfa Romeo modeli olacak.

Türkiye, Alfa’nın 5 büyük pazarından biri olacak

Alfa Romeo CEO’su Jean-Philippe Imparato, yeni Milano modelinin sadece bir araçtan daha fazlasını temsil ettiğini belirterek, “İlk kez premium sınıfta kaliteyi erişebilir bir modelle sunuyoruz. Birçok kesim tarafından rahat ulaşılabilecek. Türkiye’de de Alfa Romeo’nun bu modelle yepyeni müşterileri olacak” dedi. Türkiye’de en çok satılan segmentlerden birinde yer alan Milona ile büyük sıçrama yapacaklarını söyleyen Imparato, “Türkiye, Alfa Romeo’nun geleneksel Avrupa pazarları dışına çıkma kapasitesini test edebilmemiz için çok önemli bir yer. Bizim için Türkiye, Japonya ve Amerika Avrupa dışında konsantre olduğumuz 3 büyük pazar. Bu strateji, İtalya'dan başlayarak Alfa Romeo'nun geleneksel pazarlarının dışına çıkması, küresel ölçekte varlığını güçlendirmesi anlamına geliyor. Türkiye’nin kısa sürede bizim en büyük 5 pazarımızdan biri olmasını hedefliyorum. 2024’te de kalite ve benzersiz sürüş deneyimi sunarak büyümeye devam etmeyi planladık” dedi. Alfa Romeo’nun Stellantis Grubu bünyesine girdikten sonra geri dönmediğini, geliştiğinin altını çizen Imparato, her yıl yeni bir modelle satışlarını 5 yıl içinde 2 kattan fazla artırmak istediklerini de söyledi.

emrealfa.jpg

Mayısta ön sipariş eylülde teslimat

Alfa Romeo'nun ilk elektrikli modeli olan B-SUV sınıfındaki Milano, markanın 1910'da kurulduğu şehir olan Milano’dan dünyaya tanıtıldı. Markanın kompakt segmente dönüşünü ve yeni tasarım dilini yansıtan bu ulaşılabilir model, Türkiye’de mayıs ayında internet üzerinden ön satışa açılacak, teslimatları ise eylül ayından itibaren gerçekleştirilecek. Alfa Romeo Türkiye Direktörü Özgür Süslü, 2024’te düşen pazarda Alfa Romeo’nun Milano modeli ile satışlarını artıracağını belirterek, “2023’te 2100 adet olan satışımızı bu yıl artıracağız. Talebi karşılayacak bulunurluğu sağlayacağız. Türkiye’de özellikle %10’luk ÖTV diliminde yer alacak elektrikli Milano’yla iddialıyız” dedi. Milano, Alfa Romeo’nun en ucuz en ulaşılabilir modeli olacak.

Elektrikli 40 bin euro

Elektrikli veya hibrit motor seçeneğiyle tercih edilebilecek yeni modelin tamamen elektrikli versiyonu Milano Elettrica 156 veya 240 beygr olmak üzere iki farklı güce sahip. 54 kWs batarya, 156 beygirlik versiyonda WLTP ölçümlerine göre ortalama 410 kilometre ve şehir içerisinde 590 kilometre menzil sunacak. Milano’nun Ibrida isimli hibrit versiyonu ise önden çekişli veya 4 çeker tercih edilebilecek. (Premium segmentte ilk) Araç 136 beygir gücünde 48-V Hibrit VGT (Değişken Geometrili Turbo) mimarisine sahip. 3 silindirli 1.2 litrelik turbo motor, 48 volt batarya ve 21 kW elektrik motoru içeren elektrikli sistemle kombine edilmiş. Avrupa'da hibrit fiyatı 30 bin Euro'dan, elektrikli ise 40 bin Euro'dan başlayacak. Ayrıca sadece spor paketlerde ön ızgaradaki Alfa Romeo'nun yılan logosu olacak. Diğer paketlerde ise sadece Alfa Romeo yazacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi