BBC, "Dünya Masası"nda künefeyi ağırladı: Hatay, eski kokusunu arıyor

BBC, "Dünya Masası"nda künefeyi ağırladı: Hatay, eski kokusunu arıyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerden önce 30'dan fazla künefecinin bulunduğu Hatay'da, az sayıda künefe dükkanı kapılarını yeniden açıyor.Konuyu BBC Travel'da ele alan gazeteci Gonca Tokyol'un makalesinden bir kısım şöyle: Son...

Kahramanmaraş merkezli depremlerden önce 30'dan fazla künefecinin bulunduğu Hatay'da, az sayıda künefe dükkanı kapılarını yeniden açıyor.

Konuyu BBC Travel'da ele alan gazeteci Gonca Tokyol'un makalesinden bir kısım şöyle:

Son depremlerden birkaç hafta sonra Hatay'da kurulan prefabrik çarşıda ağır hasarlı dükkanını yeniden açan künefe ustası Engin Dinç bunu ilk elden deneyimlemişti.

"Eski yerimizden sonra burası biraz küçük kaldı. Yine de çok şirin. Buna sahip olduğumuz için şanslıyız. Belki de yeniden doğduğumuz yer olacak" diyor.

Asıl Gözde Künefe, Hatay'ın zengin semtlerinden birindeydi. Depremden önceki bazı geceler müşteriler oturacak masa ya da park yeri olmadığı için arabalarıyla sokakta dolaşarak siparişlerini beklermiş.

10 metrekare kadar olan bu geçici dükkanda ise sınırlı alanda kaosu önlemek için çalışanların dikkat etmesi gerekiyormuş.

Dinç, künefe yapımında kullanılan yuvarlak bakır tepsilerin dibine pekmez ve tereyağı içeren eze sürerken, "Künefe ustamız depremde tüm ailesiyle birlikte hayatını kaybetti; ben de tezgahın arkasına geçmek zorunda kaldım" diye anlatıyor.

Mutfağa dönmek ve ilk künefe tepsisini ocağa sürmek, depremden sonra kendini yeniden "iyi" hissettiği ilk an olmuş Engin Dinç için. "Tadına baktım ve olanlardan sonra yediğim ilk künefe buydu" diye hatırlıyor:

"Oh be dedim, yaşıyorum işte."

Makalenin tamamını okumak için tıklayınız.