Deprem anında dolaplar öldürüyor: Uzmanlar basit önlemlere dikkat çekti
Topraklarının yüzde 96’sı aktif fay hatları üzerinde yer alan Türkiye’de, depremler yalnızca yapıları değil, evlerin içindeki eşyaları da tehdit ediyor. Uzmanlar, can kayıplarının büyük bölümünün yapısal olmayan hasarlardan kaynaklandığını belirterek, basit ama etkili önlemlerin hayati önem taşıdığını söylüyor.
"Her 100 kişiden 3’ü dolap altında kaldı"
EVJET Genel Koordinatörü Volkan Demir, “Deprem değil, tedbirsizlik öldürüyor” diyerek, 17 Ağustos 1999 Depremi’nde hayatını kaybeden her 100 kişiden 3’ünün devrilen dolapların altında kaldığını hatırlattı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre, Marmara Bölgesi’nde yaralanmaların yarısı, yapısal olmayan hasarlar nedeniyle meydana geldi.
Demir, bu tür kazaların önlenebileceğini vurgulayarak, "Binaların depreme dayanıklılığı kadar, iç mekânların da güvenli hale getirilmesi gerekiyor. Eşyaların sabitlenmemesi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor" dedi.
“Küçük önlemler, hayat kurtarır”
Ev ve işyerlerinde devrilme riski taşıyan dolap, kitaplık, vestiyer ve televizyon üniteleri gibi eşyaların tespit edildiğini belirten Demir, bu mobilyaların duvara sabitlenerek potansiyel yaralanma ve can kayıplarının önüne geçildiğini söyledi.
“Unutmayalım ki, küçük ama doğru önlemler depremde hayat kurtarır” diyen Demir, yaşam alanlarının kontrol edilmesi ve devrilebilecek tüm eşyaların sağlam biçimde sabitlenmesi gerektiğini vurguladı.