Erzurum'da TOKİ konutlar teslim edilmedi

Erzurum'da TOKİ konutlar teslim edilmedi
Erzurum'da TOKİ tarafından 550 günde bitirileceği vaat edilen 386 konut ve 73 adet iş yerinden oluşan proje, aradan geçen 1000 güne rağmen tamamlanamadıGazete Duvar'dan Emrullah Bayrak'ın haberine göre, Yakutiye Belediye Başkanı...

Erzurum'da TOKİ tarafından 550 günde bitirileceği vaat edilen 386 konut ve 73 adet iş yerinden oluşan proje, aradan geçen 1000 güne rağmen tamamlanamadı

Gazete Duvar'dan Emrullah Bayrak'ın haberine göre, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut döneminde Hacı Cuma Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında bir proje hazırlandı. Erzurum’un mahalle kültürü ile modern yaşamın bir arada olacağı proje için bölgedeki tüm ev ve işyerleri yıkılarak arsa haline getirildi.

386 konut, 73 adet iş yeri yapılacaktı. Proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 21 Ekim 2020 tarihinde Ali Acar İnşaat Şirketi’ne ihale edildi.

164 milyon 928 bin liralık işin teslim tarihi ise 2 Temmuz 2022 olarak belirlendi. 550 günde işin bitirileceği söylenen proje, aradan geçen 1000 güne rağmen bitirilemedi. Birçok binanın kaba inşaatı tamamlanmasına rağmen şu an bölgede projeye yönelik herhangi bir çalışma yürütülmüyor.

'Hakkımızı helal etmiyoruz'

Proje kapsamında kendisine ait parselin kamulaştırıldığını söyleyen ve ismini vermek istemeyen bir kişi konuyla ilgili şunları söyledi: "Buralarda oturan insanlar, şehrin değişik noktalarına dağıldı. İmkânı olan o dönem bir ev alabildi. Ev alamayanlar da hala büyük sıkıntılar yaşıyor. Bizden aldıkları araziye konut yapıp başkalarına satacaklardı. İnşaat süreci aslında çok hızlı başlamıştı. Araya pandemi süreci girdi, ekonomik zorluklar başladı. Maliyetler artınca şirket işin altından kalkamadı. Edindiğimiz bilgilere göre, konu mahkemeye taşınmış durumda. O bölgede zaman zaman hırsızlık olaylarının da yaşandığı belirtiliyor. Bu işe sebep olanlara hakkımızı helal etmiyoruz."

Yoksulun sırtında

İki gün önce bölgede incelemelerde bulunan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Grup Başkanvekili ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş da kentsel dönüşüm adı altında insanların evlerinden çıkarıldığını ve bu evlerin yıkıldığını hatırlattı.

"Geçen yıl teslim edilmesi gerekirken evler teslim edilmiyor" diyen Beştaş, şöyle devam etti: "Bizzat orada bulunanlarla konuştum; 'sözleşme, ihale feshedilmiş' diyorlar. Orası öyle inşaat halinde bekliyor. Mağduriyet bu konuda çok büyük. Seçim öncesi, vaatleri arasında bu evlerin teslimi de olan iktidar, hiçbir şey yapmıyor. Aradığınız iktidara, sorumluya ulaşılamıyor yani… Kentsel dönüşüm diyenler, kamulaştırma yapanlar sessiz. Kentsel dönüşümün tüm yükü yoksul halkın sırtına yüklenmiş, onların evsiz kalması iktidarın umurunda olmamıştır.”

'Oylarını aldıktan sonra 5 yıl gelmiyorlar'

Şu an inşaatta bir çalışma olmadığını, iş makinası ve işçilerin bulunmadığını anlatan Beştaş, “Çevredeki insanlarla konuştuk. İki yıla yakındır inşaat durdurulmuş. Firma için ‘iflas etmiş’ diyenler oldu. Ama görünen o ki, bu mevcut fiyat artışında orayı yapamıyorlar. TOKİ'nin de belediyenin de iktidarın da doğrudan sorumluluğu var. İhaleyi, sözleşmeyi yeniden ele alacak, günümüz koşullarına uyarlayacak. En çok mağdur olanlar, oradaki evleri yıkılan insanlar. Burada vatandaşın malı elinden alınıp yapılmamış. Sonuçta çok ucuza almışlar” dedi.

Yaşananların iktidarın kentsel dönüşüm altında ‘rantsal dönüşümün’ bir sonucu olduğuna dikkat çeken Beştaş, şunları söyledi: “Bu iktidarın vatandaşın lehine düşünmediğini her adımda görüyoruz. Kimi daha çok zengin edebilirim? Müteahhidi, TOKİ’yi… Vatandaş bu işin altında eziliyor. Erzurum da bu illerden bir tanesi. Hakikaten Erzurum'un sesi duyulmuyor. Burada en büyük zararı Erzurumlu görüyor. İktidarın yaptıklarının Erzurumlular tarafından görülmesi de önemli. Çünkü onlara bir şey söylenince 'çözeceğiz, edeceğiz' diyorlar, vaatte bulunuyorlar. Oylarını aldıktan sonra beş yıl gelmiyorlar.”