İstanbul'da barajlar alarm veriyor: Doluluk oranı yüzde 40'a düştü

İstanbul'da barajlar alarm veriyor: Doluluk oranı yüzde 40'a düştü
Son haftalarda ülke çapında sıcaklıkların artmasının ardından İstanbul'a şebeke suyu sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 40 eşiğine indi.İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre kışın az yağış...

Son haftalarda ülke çapında sıcaklıkların artmasının ardından İstanbul'a şebeke suyu sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 40 eşiğine indi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre kışın az yağış olması nedeniyle ocak ayı sonunda yüzde 29'a kadar gerileyen baraj doluluk oranı, geç başlayan yağışlarla mayıs sonunda yüzde 49'a yükselmişti. Ancak bu tarihten bu yana 10 puana yakın geriledi.

Yağışların neredeyse durduğu yaz aylarında barajlardaki su miktarının azalması kamuoyunda kesintilerin başlayacağı endişesini uyandırırken İSKİ, hafta sonunda İstanbullulara gönderdiği mesajda su tüketiminin günde 3.6 milyon metre küpe ulaşarak rekor kırdığını belirterek su tüketiminin asgariye indirilmesi çağrısında bulundu.

Yüksek nüfuslu İstanbul'un aralıklarla da olsa kurak dönemlerden geçmesi su kesintisi endişesini kamuoyunun zihninde canlı tutuyor. Daha önce Ocak 2021'de geciken yağışlar nedeniyle barajların doluluk seviyesi yüzde 20'ye inmiş, 2014 ve 2008 yıllarında da doluluk seviyeleri kritik seviyelere düşmüştü.

Uzmanlar İstanbul'da yaklaşık her yedi yılda bir kurak sezon geçirildiğine dikkat çekiyorlar.

Marmara bölgesinde İstanbul'un yer aldığı kesimde yağışlar Ekim ayından itibaren artıp Nisan ayına kadar devam ediyor, yaz ayları başta olmak üzere geri kalan dönemde ise az yağış görülüyor.(REUTERS)