İztuzu'nda tedavi edilmiş 10 kaplumbağa ile 5 yavru denizle buluştu
(MUĞLA) – Dalyan'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), tedavi süreçlerini tamamlayan biri yeşil deniz kaplumbağası ve 9 caretta caretta olmak üzere toplam 10 kaplumbağa ile 5 kaplumbağa yavrusunu İztuzu Sahili'nde denize kavuşturdu.
DEKAMER tarafından tedavi edilen 10 deniz kaplumbağası ile yuvadan çıkan 5 yavru, Türkiye'nin önemli deniz kaplumbağası üreme alanlarından biri olan İztuzu Sahili'nde deniz ile buluştu.
DEKAMER Müdürü Yakup Kaska, burada yaptığı açıklamada, yaralı kaplumbağaların doğal yaşam alanlarına dönmesinin, popülasyonun sürdürülebilirliği açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Kaska, "Pamukkale Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren DEKAMER olarak, deniz kaplumbağalarının üreme kumsallarında bilimsel çalışmalar yürütüyor, yaralı bireylerin tedavisini gerçekleştiriyor ve doğal yaşam ortamlarına geri dönmelerini sağlıyoruz. Ayrıca yuvalama, beslenme, kışlama ve göç yolları üzerine araştırmalar yapıyoruz" dedi.
"Deniz Kaplumbağaları Türk kültüründe derin Bir simgedir"
Kaska, deniz kaplumbağalarının Türk kültüründeki önemine de dikkat çekerek, "Türkler bin 200 yıl önce tosbağanın önemini keşfetmiş ve Orhun Anıtları'nı bir tosbağanın sırtına dikmiştir. Bunun sebebi, kaplumbağanın vatanına bağlılığı, hedefe ulaşmadaki kararlılığı ve sırtında tüm yaşamını taşımasıdır. Bu özellikler, Türklerin göçer kültürüyle de büyük benzerlik taşır" şeklinde belirtti.
Bu yıl 770 Yuva tespit edildi
Kaska, 2025'te İztuzu Kumsalı'nda toplam 770 caretta yuvası tespit edildiğini, bu yuvalardan bırakılan 56 bin 67 yumurtadan 38 bin 644 yavrunun denize ulaşmayı başardığını aktardı.
Yuva koruma çalışmaları, 1988 yılından bu yana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü desteği ile devam ettiğini ifade eden Kaska, "İlk yıllarda 200–300 civarında olan yuva sayısı, bugün 800'e yaklaşmıştır. İztuzu, Avrupa'nın en iyi korunan açık alan kumsallarından biridir" dedi.
Kaska, her bin yavrudan yalnızca birinin olgunluk çağına ulaşabildiğini belirterek, "Bir yaralı kaplumbağayı kurtarmak, denize binlerce yavru göndermek kadar değerlidir" şeklinde konuştu.
DEKAMER'in bugüne kadar tedavi ettiği 640 yaralı kaplumbağadan 370'inin denize gönderildiğini; bugün bu sayının 380'e yükseldiğini kaydeden Kaska, şu an 14 kaplumbağanın tedavi sürecinin devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından tedavileri tamamlanan kaplumbağalar, gönüllülerin ve katılımcıların alkışları eşliğinde denize bırakıldı.
Törene katılan Muğla Vali Yardımcısı İsmail Saylan, DEKAMER'in Türkiye'deki tek deniz kaplumbağası rehabilitasyon merkezi olduğuna dikkat çekerek, yürütülen çalışmaların bilimsel ve çevresel açıdan büyük bir değer taşıdığını ifade etti.
Törene; Ortaca Belediye Başkanı Evren Tezcan, Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Osman Can, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat, CHP İlçe Başkanı Mehmet Güzel ve SARÇED Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz İlhan'ın yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı turist iştirak etti.
Kaynak:ANKA