Kedilerin en az 300 farklı yüz ifadesi olduğu keşfedildi

Kedilerin en az 300 farklı yüz ifadesi olduğu keşfedildi
Los Angeles’ta bulunan California Üniversitesi (UCLA) araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalşma kedilerden 276 benzersiz farklı yüz ifadesi kaydetti.BBC’nin haberine göre aynı araştırma ayrıca kedilerin insanlarla...

Los Angeles’ta bulunan California Üniversitesi (UCLA) araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalşma kedilerden 276 benzersiz farklı yüz ifadesi kaydetti.

BBC’nin haberine göre aynı araştırma ayrıca kedilerin insanlarla bazı ortak ifadelere sahip olduğunu ve bunları insanlarla birlikte yaşadıkları 10 bin yıllık geçmişlerinden almış olabileceklerini ortaya koydu.

Kedilerin yüz ifadesi nasıl ayrıştırıldı?

Bilim insanı Lauren Scott, Ağustos ve Haziran ayları boyunca California’daki bir kedi kafesini ziyaret etti. Bu süre zarfında araştırmacı, kedilerin yüz ifadelerini yaklaşık 194 dakika boyunca filme aldı. Lauren daha sonra evrimsel psikolog olan ve belirli hayvan türlerinin duygu ve davranışlarını inceleyen Brittany Florkiewicz’in yardımıyla görüntüleri analiz etti. 

Filme aldıkları kedilerde 276 farklı yüz ifadesi keşfettiler. Kedinin her bir ifadesi, 26 benzersiz yüz hareketinden dördünün karışımından oluştuğu görüldü. Bu pozisyonlar açık ağızlar, geniş veya küçük göz bebekleri, göz kırpmalar, burun yalamalar, bıyık hareketleri ve kulak olarak açıklandı.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, insanların yaklaşık 44, köpeklerin ise 27 benzersiz yüz hareketi var. Ancak toplam ifade sayısı bilinmiyor. Kaydedilen yüz ifadelerinin yaklaşık yüzde 45’inin dostça, yüzde 37’sinin daha agresif veya öfkeli olduğu, geriye kalan yüzde 18'inin ise bu ikisinin belirsiz bir karışımı olduğu düşünüldü.

Kedilerin dostça yüz ifadelerinden biri şöyle: Ağzının geriye çekildiği ve çenesinin açılarak bir gülümseme veya kahkaha oluşturduğu an. Bu ifade insanlarda da benzerlik taşıyor. Araştırmacılar, kedilerin bu yüz ifadeleriyle birbirlerine ne söylemeye çalıştıklarını henüz tam olarak bilemeseler de araştırmalarının evcil hayvan sahiplerine ve hayvan barınaklarına diğer kedilerle olan ilişkilerini daha iyi anlamaları ve bakımları konusunda yardımcı olabileceğini umuyorlar.