Maden mücadelesini Düzköylüler kazandı: Koza Madencilik’in Honefter Yaylası’ndaki altın madeni projesi iptal edildi

Maden mücadelesini Düzköylüler kazandı: Koza Madencilik’in Honefter Yaylası’ndaki altın madeni projesi iptal edildi
Koza Madencilik’in Trabzon Düzköy’de bulunan Honefter Yaylası’na altın madeni açma projesi iptal edildi.Maçka, Tonya, Düzköy, Akçaabat ve Trabzon merkezin su kaynaklarını yok edecek proje için bölge halkı harekete geçip...

Koza Madencilik’in Trabzon Düzköy’de bulunan Honefter Yaylası’na altın madeni açma projesi iptal edildi.

Maçka, Tonya, Düzköy, Akçaabat ve Trabzon merkezin su kaynaklarını yok edecek proje için bölge halkı harekete geçip halk toplantıları ve eylemler yapmaya başlamıştı.

Koza Madencilik şirketinin Trabzon Düzköy’de bulunan Honefter Yaylası’na maden işletmek amacıyla harekete geçtiği kabul edilmesi durumunda 7 milyon 208 bin TL olarak maaliyet belirlediği projesi iptal edildi.

Bölge halkı Maçka, Tonya, Düzköy, Akçaabat ve Trabzon merkezin su kaynaklarını yok edecek proje nedeniyle harekete geçip halk toplantıları ve eylemler yapmaya başlamıştı.

Düzköylüler ise Honefter’deki maden projesinin genişleyeceğini, geçim kaynakları olan hayvancılığı da yapılamaz hale getireceklerini ifade ediyordu.

Projenin iptali hakkında Trabzon Halkevi’nin açıklaması şöyle:

Düzköy ve Çayırbağ’da birçok mahallede yapılan halk buluşmalarında yöre halkının karşı çıktığı Koza Altın İşletmeleri’nin altın madeni projesinin ÇED başvurusu iptal edildi.

Toprağın zehirlenmemesi, suların kirletilmemesi, hayvancılık ve tarım faaliyetlerinin engellenmemesi kısacası yaşamları= için en başından beri yürütülen mücadele meyvesini verdi. Maden projesinin iptali ile Düzköy’de Honefter Yaylası’ndan Akçaabat’a kadar geniş bir coğrafyanın talan olması engellendi.

Bizler bugün Düzköy’de maden projesinin iptalini olumlu bir gelişme olarak karşılıyoruz, ancak bu iptal kararlarının Araklı’da yapılması planlanan maden ocakları için, Giresun Dereli’de yapılması planlanan HES projesi için de devam etmesi için mücadeleye devam edeceğiz.