Tiny House için imar izni gerekir mi?

Tiny House için imar izni gerekir mi?
Tiny House (küçük ev) genellikle 10 metrekare ile 30 metrekare arasında, tekerlekli veya sabit olarak tasarlanan evlere verilen isim.Tiny House’lar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok ilgi görüyor. Pandemide kalabalıklardan...

Tiny House (küçük ev) genellikle 10 metrekare ile 30 metrekare arasında, tekerlekli veya sabit olarak tasarlanan evlere verilen isim.

Tiny House’lar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok ilgi görüyor. Pandemide kalabalıklardan kaçmak, doğa ile iç içe yaşamak isteyenlerden büyük talep gören bu küçük evler, Türkiye’de deprem endişesi yaşayanların da kurtarıcısı oldu.

Her istediğimiz yere Tiny House kurabilir miyiz?

Peki bu küçük evleri istediğimiz her yere kurabilir miyiz? Bu evlere sahip olmak için belediyeden izin almak ya da bildirmek zorunda mıyız? Tiny House'lar için vergi ödemek gerekir mi? Herkesin aklındaki bu sorulara hukukçulardan yanıt var.

Tekerleksiz Tiny House "Yapı" Olarak Kabul Edilir

Tekerleksiz bir küçük evi sahip olduğunuz  bir araziye beton bir platform üzerine sabit olarak, sürekli duracak şekilde ve yaşamınızı idame ettirecek eşyalarla birlikte  koyarsanız, bu imar mevzuatı açısından “yapı” olarak kabul edilir. İmarlı araziye dahi Tiny House için yapı ruhsatı almanız gerekir.

Tarım arazisi ya da imarlı araziye izinsiz Tiny House koyarsanız ne olur?

Mevcut yasal düzenlemelere göre 5000 metrekarenin altındaki tarım arazilerine bina yapılması için ruhsat/izin alınamaz. Eğer bunlar izinsiz yapılırsa; ilgili belediyeler ve kurumlar bu küçük evleri mühürlemektedirler. Bu yasak sadece tarım arazileri için getirilmemiştir. Tarım arazisi niteliğinde olmayan arsanıza da izinsiz Tiny House koyamazsınız. Önce belediye tarafından binanız mühürlenir, ardından da yapının yıkılması/kaldırılması için idari sürece devam edilir. Kamu kurumları aynı zamanda savcılığa suç duyurusunda da bulunmaktadırlar. Savcılıklar da ilgili asliye ceza mahkemesinde TCK’nın 184/1 Madde’si uyarınca “imar kirliliğine neden olmak” suçundan kamu davası açmaktadırlar.

 Tekerlekli Tiny House için de izin gerekli

Çekme karavan niteliğindeki Tiny House’lar kural olarak “yapı” olarak kabul edilemezler. Ancak bunların kullanış amacı, konulduğu yer ve sayıları önemlidir. Örneğin tarım arazisine orada tarım yapılmasını engelleyecek şekilde onlarca karavan/tekerlekli Tiny House koyamazsınız. Hatta geçici park amacı dışında, sabit kalacak ve yapı niteliği taşıyacak şekilde (izinsiz) bir tane dahi koyamazsınız. Tekerlekli küçük ev koyduğunuz araziye tuvalet ve (kanalizasyon sistemi olmadığı için) yeraltı tuvalet çukuru da yaptıysanız, bu durum orayı sabit yapı gibi kullandığınızın delili olarak aleyhinize kullanılır. Böyle bir durumda da Tiny House’unuz veya çekme karavanınız tekerlekli de olsa bina gibi değerlendirilir. İzin/ruhsat almadıysanız, idari ve cezai yaptırımlara maruz kalabilirsiniz.