Uzmanından YKS öncesi öğrenci ve velilere sınav kaygısı önerileri
Klinik Psikolog Alev Kurt Başer, YKS öncesinde artan sınav kaygısına karşı öğrenci ve velilere önerilerde bulundu. Başer, kaygının yönetilebileceğini ve ailelerin süreçte destekleyici bir tutum benimsemesi gerektiğini söyledi.
GAZETE PENCERE – Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde öğrencilerde ve ailelerde kaygı düzeyi yükselirken Klinik Psikolog Alev Kurt Başer, sınav stresini azaltmaya yardımcı olabilecek yöntemleri paylaştı. Başer, kaygının bedende alarm sistemi gibi çalıştığını belirterek soğuk suyla yüz yıkama, nefes egzersizleri ve dikkat odağını bulunduğu ana yöneltme gibi tekniklerin etkili olabileceğini ifade etti.
KAYGIYI “ŞİMDİYE” ODAKLANARAK AZALTMAK MÜMKÜN
Başer’e göre kaygı çoğu zaman henüz yaşanmamış olasılıklara odaklanmaktan kaynaklanıyor. Bu nedenle öğrencilerin çevrelerindeki nesnelere ve bulunduğu ortama dikkat kesilerek yapılan farkındalık çalışmalarıyla zihni “şimdiye” döndürmesinin yararlı olabileceği belirtiliyor.
VELİLERİN KAYGISI ÇOCUKLARA YANSIYABİLİYOR
Sınav döneminde ebeveynlerin tutumunun büyük önem taşıdığını vurgulayan Başer, ailelerin çocukların sınavını kendi sınavları gibi görmemesi gerektiğini söyledi. Yıkıcı eleştirilerden kaçınılmasını, çocuğun ihtiyaçlarını anlamaya yönelik açık uçlu sorular sorulmasını ve destekleyici bir iletişim kurulmasını önerdi.
3 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİYE ULAŞILDI
Menarini Türkiye ve Toplum Gönüllüleri Vakfı iş birliğiyle yürütülen “Kaygını Yönet, Potansiyelini Keşfet” projesi kapsamında üniversiteli gönüllüler lise öğrencileriyle buluşuyor. Projenin bugüne kadar 3 binden fazla öğrenciye ulaştığı belirtildi.
Kaynak:Haber Merkezi