Vergide Adalet mitinginde buluşan emekçilerden Filistin halkına destek: Filistin yalnız değildir

Vergide Adalet mitinginde buluşan emekçilerden Filistin halkına destek: Filistin yalnız değildir
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), tarafından "Geçinmek istiyoruz. Vergide adalet " sloganıyla mitin düzenlendi. Vergide adalet için Kartal'da buluşan emekçiler, Filistin halkına selam gönderdi. Çok sayıda emek...

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), tarafından "Geçinmek istiyoruz. Vergide adalet " sloganıyla mitin düzenlendi. Vergide adalet için Kartal'da buluşan emekçiler, Filistin halkına selam gönderdi.

Çok sayıda emek örgütünün katıldığı ve "Vergide adalet, gelirde adalet" diyerek buluşan işçiler, İsrail'in Gazze'de sivil halka yönelik katliamını da, "Filistin'e özgürlük, Filistin halkı yalnız değildir" pankartı ve "Filistin'e barış işçilerle gelecek", "Katil İsrail, katil ABD Filistin’den defol" sloganlarıyla protesto etti.

Mitingte konuşan Çerkezoğlu, sözlerine “Direnen Filistin halkına, Filistinli işçilere selam olsun” diyerek başladı. “Kanlı” bir dünya düzeninde yaşandığını söyleyen Çerkezoğlu, “Her yerde savaş. Bu dünyanın düzeni bozuk. Artık bu düzenin işçi sınıfına emekçilere, kadınlara, tüm dünya halklarına vaat edecek bir şeyi kalmadı” dedi.

Ülkedeki gelir dağılımının hızla değiştiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, iktidarın enflasyonun nedeni olarak ücretlerdeki artışı gösterdiğini belirterek, “El insaf diyoruz. Bütün veriler, özellikle 2015 yılından sonra tüm sektörlerde şirket karlarının ne kadar arttığını gösteriyor. Grevleri yasaklamakla övünen iktidarın çarkı, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapmak istiyor. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle almak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

"Dilim dilim soyuyorlar"

Yılın ilk 6 ayında bütün her şeyin fiyatının 2 katına çıktığını hatırlatan Çerkezoğlu, “Peki bu süreçte ülkeyi yönetenler ne yaptı? Ekmeğimizin küçülmesine karşı her hangi bir önlem almadı. İlk yaptıkları şey KDV, ÖTV gibi vergileri arttırarak cebimize el uzatmak oldu. İşçi, zengin, fakir hepsi aynı vergiyi ödüyor. Bu yüzden vergi dağılımı adaletsiz. Oysa Anayasa, ‘Her kes vergi vermek durumdadır ama adaletli ve dengeli bir dağılım gereklidir’ der. Şirketler, zenginler, patronlar için vergi kaçırmanın yolu hep açık. Biz işçiler ise maaşımızı almadan vergi ödüyoruz. Üstelik son derece yüksek vergiler ödüyoruz. Bununla da doğmuyorlar. Emekçiyi dilim dilim soyuyorlar” diye kaydetti.

5 maddelik kanun teklifi

Adaletsiz vergi dağılımına ilişkin Kanun Teklifi hazırladıklarını ve bunu tüm vekillere gönderdiklerini aktaran Çerkezoğlu, 5 maddelik teklifi şöyle sıraladı:

“*Gelir vergisi ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşürülsün,
*Vergi tarife dilimleri yeniden değerlendirme oranları veya asgari ücret kadar yükseltilsin,
*Asgari ücret vergi istisnası matrahtan düşürülerek yapılsın,
*Patronlara bu ülkede 2008’den verilen 5 puanlık SGK indirimi, işçiler içinde uygulansın,
*Her şeyin otomasyonla olduğu bu süreçler çağ dışı damga vergisi kaldırılsın.”

Mücadele vurgusu

Demokrasinin emekçi ve işçilerin karar süreçlerine katılması olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “Ant olsun ki her türlü engele rağmen örgütleneceğiz, birleşeceğiz. Her türlü zorluğa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz ve bu adaletsizliği değiştireceğiz. Memlekette, dünya da adaleti kazanacağız. İyi ki bizler bu zor dönemde buradayız. Hep birlikte haklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” diyerek, vergide adalet mücadelesini yükselteceklerinin altını çizdi.

Miting, “Gelirde adalet istiyoruz” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla son buldu