Yedikule'de doktorun cinsel saldırıda bulunmasına yönelik dava 25 Ocak’ta devam edecek

Yedikule'de doktorun cinsel saldırıda bulunmasına yönelik dava 25 Ocak’ta devam edecek
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde Mart 2023’te bir asistan doktorun nöbetteki hemşireye cinsel saldırıda bulunmasına ilişkin açılan davanın karar duruşması 25 Ocak’ta görülecekİstanbul’da bulunan Yedikule Göğüs...
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde Mart 2023’te bir asistan doktorun nöbetteki hemşireye cinsel saldırıda bulunmasına ilişkin açılan davanın karar duruşması 25 Ocak’ta görülecek

İstanbul’da bulunan Yedikule Göğüs Hastanesi’nde sağlık emekçisi olan bir kadın hemşire nöbeti esnasında doktor Semih Erduhan tarafından cinsel saldırıya uğramıştı.

Olay yerine gelen polis failin ilk ifadesinde “Sevgiliydik” savunması yapması üzerine olay yerinde gerekli adli incelemelerini yapmayıp delilleri toplamadan ayrıldığı gibi saldırıya uğrayan hemşire H.Z’nin adli muayenesinin de ilgili şekilde yürütülmesini sağlamadılar. Fail doktor gözaltında da verdiği ifadede sevgili oldukları savunmasını yaptı, serbest bırakıldı. İncelenen HTS kayıtları ve şahitlerin ifadeleri tam tersinin söz konusu olduğunu ispatlamasına rağmen failin tutuksuz yargılanmasına devam edildi.

Yaşadığı saldırı sonrasında travması ile barışması ve yüzleşmesi için uzmanların çalıştığı iş yerine dönmesi gerektiğini ifade ettikleri hemşire H.Z olaydan aylar sonra işyerine döndü ve bir süre çalıştı. Kadın emekçisi H.Z’nin görev yeri bir gecede valilik kararı ile Yedikule Göğüs Hastanesi’nden Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi’ne alındı. Hemşire H.Z’nin talebi olmamasına rağmen yapılan bu tayine, hemşire H.Z doktorlarının bu kararın iyileşme yerine travmayı derinleştireceği yönünde profesyonel görüş bildirdiği yazı ile itiraz etti. Valilik, H.Z’nin tayini üzerine en doğru sözü üreten ve görüş belirtebilecek kişi olan klinik psikologların raporunu görmezden gelip yaptığı yanlıştan geri adım atmadı.

Yaşanan saldırı sonrasında çalışma arkadaşlarının gösterdiği dayanışma ile kamuoyuna mal olan hemşire H.Z.’nin davasının ilk iki duruşması görüldü. Hastane içinde fail tarafından tacize uğrayan başka kadınların da olduğu ortaya çıktı. Bu duruşmalarda doktor Semih Erduhan’ın tacizlerine uğradığını ifade eden kadınların tanıklıklarına rağmen savcı delil yetersizliğini gerekçe göstererek fail hakkında beraat talebinde bulundu. Saldırıya uğrayan Hemşire H.Z’nin yaşadığı olayı psikolojik boyutu ile delillendiren terapistinin ifadesi de mahkeme heyeti tarafından görmezden gelindi. Ayrıca mağdurun avukatı Feyza Altun’unbilir kişi talebini de mahkeme heyeti reddetti.

Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk 2 duruşmasına dayanışma için giden kadınlar ve bazı gazeteciler alınmadı. 25 Ocak Perşembe günü saat 11.10’da Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek üçüncü duruşma için İstanbul KESK Kadın Meclisi ve birçok kadın örgütü dayanışma çağrısında bulunuyor. Duruşma günü adliye önünde buluşacak olan kadınlar fail doktor Semih Erduhan’ın hak ettiği cezayı alması için ses çıkaracaklar.

Kaynak: Sendika.org