Ayasofya ve CHP

Ayasofya ve CHP
Ayasofya konusunda CHP’nin resmi tavrı şu: “Elinizi tutan mı var? Açın Ayasofya’yı, bir imzanıza bakar”… Partinin sözcüsü Faik Öztrak defalarca söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da öyle. Hem de net ifadelerle…Yani...

Ayasofya konusunda CHP’nin resmi tavrı şu: “Elinizi tutan mı var? Açın Ayasofya’yı, bir imzanıza bakar”… Partinin sözcüsü Faik Öztrak defalarca söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da öyle. Hem de net ifadelerle…
Yani öyle ki, açma niyetin bile olmasa, inadına açarsın.
Adeta CHP’liler, AKP ve Erdoğan’ı açmaya zorladılar bile denir.
Erdoğan’a seslenip, “Bir imzana bakar” derken, Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla müze haline getirilen bu kutsal mekana ve Atatürk’ün imzasına sahip çıkmıyorsun. Hatta tam olarak 1 Şubat 1935’te müze olarak açıldıktan sonra ilk ziyaretçisi olan Mustafa Kemal’in bu kararını ve tavrını sürdüremiyorsun.
Belli ki Ayasofya açılacak. Yandaş yazarlar Danıştay kararından önce yazdı. Bugün de Danıştay kararını öğreniriz. Peki açıldıktan sonra CHP ne diyecek? “Niye açtın, niye müze halini sürdürmedin?” diyebilecek mi? Tabii ki hayır!…
“Elini tutan mı var? Bir imzana bakar, Aç” demediniz mi? Hatta onları alttan alta kışkırtmadınız mı?
Tarihte hep ‘siyasi koz” olarak kullanılagelen Ayasofya konusu nihayet, ‘Dolaylı olarak’ CHP’nin de desteğiyle (Elini tutmadığına göre) açılıyor.
Süleyman Demirel de Ayasofya konusunu ‘ustaca” siyasi koz olarak kullanmıştı, ancak iş bu raddeye gelmemişti. Ayasofya’nın müzeden camiye çevrilmesi için 1965 yılında Cumhuriyet Senatosu’nda verildi. Dönemin Adalet Partisi’nin İzmir Senatörü Ömer Lütfü Bozcalı hükümetten Ayasofya’nın camiye çevrilmesini istedi. İstanbul’daki Rumlar gibi, Ayasofya da hep Kıbrıs olaylarının zirveye tırmandığı dönemde ‘koz’ olarak gündeme getirildi. O yıllarda Suat Hayri Ürgüplü Başbakan, Süleyman Demirel de Başbakan Yardımcısıydı. Konu Diyanet İşleri Başkanlığına soruldu. “İbadete mani bir durum olmadığı” görüşü geldi. Daha sonra Başbakan olan Süleyman Demirel, ustaca bir manevrayla kendisine sorulan bir soruyu şöyle yanıtladı: “Böyle bir şey bize intikal ederse düşünürüz”.
CHP sert çıktı, ‘Atatürk’ün imzasına’ sahip çıktı. Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel de tüm ihtimalleri ortadan kaldırdı ve noktayı koydu. “O devirler geçti. Ayasofya ile cami ile medrese ile uğraşacak vakit geçti. Memleketin bin bir derdi, meselesi var, asıl onlarla uğraşalım” dedi. Ayasofya tartışması rafa kaldırıldı.
Ama geçici… Ayasofya hep, İstanbul Rumları gibi, Yunanistan’a, Kıbrıs’a tepki olarak gündeme geldi. Muhafazakar ve milliyetçi kesimin oylarını getireceği hesaplandı. Eski dönemde bu ‘siyasete alet edilen’ Ayasofya konusunun her gündeme gelmesinde, laik kesim ve Atatürk’ün Partisi CHP tepki gösterdi ve karşı çıktı.
Ama şimdi Ayasofya’nın müzeliği bitiyor. Dünya karşı çıksa da UNESCO karşı çıksa da… Çünkü artık Erdoğan’ın ‘Elini tutan yok’…
Bence artık CHP’nin Ayasofya’nın ibadete açılması sonrasında söyleyeceği söz de yok.