Kabus Sokağı (Nightmare Alley)

Edmund Goulding yönetmenliğinde Tyrone Power’ın oynadığı 1947 yapımı bir uyarlaması yapılan William Lindsay Gresham imzalı roman, 75 yıl sonra, senaryoyu Kim Morgan’la birlikte yazan, yönetmen Guillermo del Toro’nun yaptığı yeni bir uyarlama olarak sinemalarda…

Alkolik bir adamdan kapmaya çalıştığı zihin okuma becerisini, karısından tam olarak öğrenen, 1940’ların New York sosyetesinde, birkaç sözcükle insanları manipüle edip dolandırma işinde çok yetenekli olduğunu gösteren Stan, kadınların ellerinde ve erkeklerin gözlerinde çeşitli maceralar yaşarken, hiç ummadığı tehlikelerle uğraşmak zorunda kalır.

Hellboy serisi ve Pasifik Savaşı gibi fantastik filmlerinde bulunan özellikler, soluksuz izlenen Pan’ın Labirenti ve Suyun Sesi gibi Del Toro yapıtlarında çok daha belirgin görülüyordu, bütün bunlar elbette Kabus Sokağı’nda da var: İçerden bir merak, abartılı bir çevre, hayali bir ürkütücülük, görsel bir mükemmeliyet, eşsiz bir tasarım ve bolca ilginç karakter…

Bradley Cooper, sıkkın, çapkın, yıkıcı ve azimli bir rolü hakkıyla canlandırırken, Toni Collette, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Rooney Mara ve David Strathairn gibi oyuncuların oluşturduğu eşsiz bir kadro kendi rollerinin tadını çıkarıyorlar.

Bütün unsurlar dört koldan bir tür kara film havasına hizmet etmeye çalışsa da bu masalsı fantastik gerilim macerası, o kadar ağır işliyor ki, bir yerden sonra ritmini kaybetmeye başlıyor, bu yüzden şöyle bir not düşmekte fayda var: Yönetmenin mükemmel işlerinden biri değil, dolayısıyla kaybı büyük, ama herhangi biri çekmiş olsa, fena değil, vaktiniz varsa…

(7.0)

Kürtaj (L'événement)

Geçtiğimiz haftalarda Fransız yönetmen Cedric Jimenez’den bahsetmiştim, BAC Nord filminden söz ederken, işte onun karısı Audrey Diwan ki kocasının çektiği Kanunun Kuvveti ya da Demir Kalpli Adam gibi filmlerin de senaryolarına katılmıştı. Aklını Kaybetmek adlı ilk filmini 2019’da çekti. Diwan’ın ikinci filmi Kürtaj ise, bu hafta sinemalarda. 2021’de Venedik film festivaline katıldı ve orada çok beğenilerek hem en iyi film hem de uluslararası eleştirmenler ödülü aldı.

Fransa’da kürtajın henüz yasal olmadığı 1963 yılında, üniversitede edebiyat öğrencisi olan bir kız, hiç beklemediği şekilde hamile olduğunu öğrenince, bu olayın birçok konuda hayatına etkilerini fark eder. Kendisine yardım edebilecek birilerini bulmaya çalışır. Gizlice kürtaj olabilmek için çeşitli yollar denemeye çalışır.

Kendi geçmişine dayansa da toplumsal hayatı her yönüyle yansıtan kitaplarıyla hem çok satan, hem de ödüller alan Fransız kadın yazar Annie Ernaux’nun, anılarını anlattığı kitabından uyarlanan Kürtaj, gerçekliğe dayanmasıyla seyirciyi sarsıyor. Çünkü filmin bazı sahnelerinde öyle dehşetli anlar var ki, öyle acı verici deneyimler yaşanıyor ki insan seyrederken canının yandığını bile hissedebilir.

Audrey Diwan’ın asıl başarısı, bu hikayeyi anlatırken, yargılamaktan kaçınması, birlikte olduğu erkeği bir kez bile göstermeden, bir genç kadının hamile kalmasının bedellerine bakması, zaman zaman çok sert gelse de, çarpıcı ve düşündürücü olabilen, hüzünlü bir film çıkarması herhalde…

(7.2)

Moonfall (Ay Düşmesi)

Bir yönetmen, Vatansever ve Anonim gibi büyük yapımları bile unutturan Kurtuluş Günü, Yarından Sonraki Gün ve 2012 gibi filmlerle iyi kötü tanınıyorsa, kolay değil çünkü, dünyanın karşılaşabileceği felaketleri anlatıyor bu filmler, Roland Emmerich şimdi de Moonfall ile karşınıza geliyorsa, yani yine böyle bir yapımla çıkıyorsa afişlere, iki kere düşünürsünüz, gösterişli mi, rezalet mi diye. Sonunda anlaşılır ki, böyle filmler bir iki kere başarılı yapılıyor, gerisi sadece onun gibi olmaya çalışan berbat filmler. Hatta bu örnek için gönül rahatlığıyla söylerim: Bu kadar uyduruk bir film zor çekilir, bu hafta sinemalarda, gidip görün isterseniz…

Ay’ın yörüngesinden çıkarak Dünya’ya doğru gelmesine yol açan gizemli bir güce karşı, iki eski astronot ve bir komplo teorisyeninden oluşan ekip, insanlığı kurtarmak için nerdeyse imkansız bir görev üstlenerek uzaya çıkar.

Halle Berry, Patrick Wilson ve John Bradley’in yanı sıra, Donald Sutherland ve Michael Pena gibi isimlerin de oyuncu kadrosunda yer aldığı filmin senaryosunu iki beceriksiz ortakla birlikte yazan Emmerich, daha oradan başlayan aksaklıkları, yapım aşamasında da devam ettirmiş. Görsel efektler de hızlı kurgu da ne yazık ki durumu kurtaracak bir başarı gösterememiş. Sonunda gerçekleşmesine katkı veren herkesi utandıracak bir iş ortaya çıkmış…

(5.5)

PLATFORMLARDAN FİLMLER/DİZİLER

Bir Yıldız Doğuyor / Netflix

Bradley Cooper’ın yönetmen olarak da imza attığı 2018 yapımı film Oscar’a aday oldu, başroldeki Bradley Cooper ve Lady Gaga’ya da adaylık getirdi, hatta Sam Elliot’a da öyle. Sonunda Lady Gaga en iyi şarkı Oscar’ıyla yetindi ama, film hakikaten güzeldi. 1976 tarihli Barbara Streisand ve Kris Kristofferson’ın oynadığı efsanevi filmi bugünkü kuşaklara aktarıyordu, çok yetenekli ama çok alkolik bir şarkıcı ile çok yetenekli ve çok hırslı genç bir kadın şarkıcı arasındaki aşkın hikayesi…

(7.2)

Mr. Mercedes / BeinConnect

Tip olarak Rami Malek'e benzettiğim Harry Treadaway'in, ünlü İrlandalı oyuncu Breandan Gleeson'la birlikte başrolü üstlendiği Mr. Mercedes dizisi, bir arabayı kalabalığın üzerine sürerek birçok insanı öldüren psikopat katili yakalamaya çalışırken, kendisi ve yakınlarını tehlikeye attığını çok geç fark eden emekli dedektifin hikayesini çarpıcı biçimde gösteriyor. Aynı psikopat katille üç ayrı sezonda farklı formlarda mücadele ettiğini, kimi zaman insanın mantığını zorlasa da sürükleyici biçimde anlatıyor…

(7.5)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Hakan Arşivi