KUTUPLAŞTIRICI SİYASETİN CİDDİ ALICISI VAR!

KUTUPLAŞTIRICI SİYASETİN CİDDİ ALICISI VAR!
ABD seçimlerinde Biden kamuoyu yoklamalarına yansıyan sonuçları alamayınca, sandık çıkışlı anketler de dahil seçim sonucu henüz kesinleşmedi. Anket firmaları bir kez daha çuvalladı, tahminler tutmadı, Biden kritik eyaletleri...

ABD seçimlerinde Biden kamuoyu yoklamalarına yansıyan sonuçları alamayınca, sandık çıkışlı anketler de dahil seçim sonucu henüz kesinleşmedi. Anket firmaları bir kez daha çuvalladı, tahminler tutmadı, Biden kritik eyaletleri alamadı, Trump’a göre yaklaşık 2,5 milyon daha fazla seçmen oyu almış olsa da, bu sonuç eyaletlerdeki delege sayılarına aynı oranda yansımadı…
ABD’deki seçim sonuçlarına daha çok, Covid 19’un etkileri, ekonomik sorunlar, rekor seviyedeki işsizlik, yükselen siyah hakları hareketi ve sağlık sigortası damgasını vurduduğunu, “bizimkiler” üzerinde çok dursalar da Rusya’nın ve Çin’in seçimlere etkisi tartışması dışında, ne Türkiye, ne Ortadoğu, ne de Doğu Akdeniz ABD seçimlerinde yer bile işgal etmedi. Çünkü ABD dış politikalarının, dün Obama’ya göre değişmediğini, bugün de nüans farkları olsa da, Biden veya Trump’a göre değişmeyeceğini herkes biliyor…
Seçim sonuçlarının kesinleşmesinin zaman alacağı, Biden ve Trump arasında ciddi bir fark olmayacağı için sonuçlar üzerinde ciddi bir karmaşanın ve tartışmanın yaşanacağını da artık bildiğimiz bir gerçek. Trump’ın “biz kazandık” açıklamasının arkasından ikinci açıklamada “Demokratların yönettiği çoğu önemli eyalette liderdim. Sonra, sürpriz pusulalar sayıldıkça birer birer bunlar sihirli bir şekilde ortadan kayboldu” demesi de bunu gösteriyor…
Bu yaklaşım yeni bir kaosu tetikleyebilir, kutuplaştırıcı siyaset çatışmaları tetikleyebilir, olaylar çıkabilir. Çünkü bu seçimlerde sonuç ne olursa olsun, ortaya çıkan en önemli gerçeklerden biri Trump ve izlediği sağ popülist çizginin ağırlığı. Nitekim Trump’ın aldığı oylar ve performansı dikkate alındığında öne çıkan en önemli sonuçlardan biri, sağ popülist, otoriter siyasi aktörlerin ayrımcı ve nefret merkezli söylemlerin seçmende Pandemi sürecini çok kötü yönetmesine rağmen ciddi bir alıcı buluyor olması!
Kritik eyaletlerde yapılan sayımlar sonucu Trump ya da Beiden “burun farkıyla” başkanlığı kazansa da kaybetse de bu gerçek değişmiyor. Ayrımcı, ırkçı, nefret merkezli kutuplaştırıcı siyasetin ciddi bir alıcısı var; Sorgulanması gereken asıl gerçek bu!
2020 yılında ırk, inanç, din, cinsel tercih, insanların siyasi tercihlerini neden bu kadar belirliyor? Kutuplaşma neden bu kadar derinleşmiş durumda?
Seçmende ciddi bir alıcı bulan ve bugüne kadar, yalnızca Trump şahsında ve ABD’de de değil, iktidara geldiği hiçbir ülkede temel hiçbir sorunu çözemeyen sağ populist, otoriter siyasi yönelimler neden bu kadar ilgi görüyor?
Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Önemlidir) aktivisti Demokrat Partili aday Cori Bush, Missouri eyaletinde Temsilciler Meclisi’ne şimdiye kadar seçilen ilk siyah üye olması sevindirici olsa da, ABD’de iki dönem başkanlık yapan Obama gerçeğine rağmen, Missouri Eyalet Meclisi’nin 173 yıllık tarihinde “siyahi” bir temsilin “ilk” olması ABD’de ırkçılığın halen ne kadar güçlü olduğunu da göstermiyor mu?
Nitekim, Minneapolis’te siyah George Floyd’un bir polis tarafındna öldürülmesi ABD çapında, sonra dünyanın bir çok ülkesinde Black Lives Matter hareketinin yeniden öne çıkarırken, ABD’de sistematik ırkçılık olarak görülen koşullar, reform talepleriyle protesto edilirken, Trump “Siyahların Hayatı Önemlidir” sloganını bir “nefret sembolü” olarak değerlendirerek siyahlara karşı “potansiyel” muhafazakar ve ırkçı seçmeni harekete geçirdi ve bu sonuç Paris ve Viyana saldırılarının tetiklediği bir ortamda sandığı da yansıdı. Bu yansımanın bütün dünyada sağ populist, otoriter partileri de etkileyeceği kesin. Nitekim bunun en somut yansımasını da hemen Fransan’nın sağcı ve ırkçı partisi lideri Marine Le Pen’de gördük: Le Pen, ABD seçim sonuçları henüz kesinleşmeden “Trump’ın ulusa, yurtseverliğe, sınırlara ve egemenliğe dönüşün yanında olduğu” belirterek Trump’ın zaferini ilan etti…
ABD seçim sonuçları Trump lehine sonuçlanırsa dünyanın çok daha kutuplaştırıcı bir dünyaya dönüşeceği kesin gibi gözüküyor. Çözüm için demokrasiyi tercih etmeyenler, Pandemide de, depremde de, ekonomik krizde de kutuplaştırıcı siyaset üzerinden en kolay ama bir tek çözüm üretmeyen yolu tercih ederek siyasi ömürlerini uzatıyorlar…
Otorite yerine özgürlüğü tercih edenlerin işi dün de zordu, bugün daha da zor!