25 belediye Kadın dostu kentler için güçlerini birleştirdi

25 belediye Kadın dostu kentler için güçlerini birleştirdi
“Kadın Dostu Kentler” programının 3. fazı başladı. Kadınların kentlerde eşit, güvenli ve engelsiz yaşaması amaçlanıyor. Lansman ise Ankara'da gerçekleştirildi, İzmir Büyükşehir Belediyesi temsil edildi.

(İZMİR) - Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye'nin, Türkiye Belediyeler Birliği'nin iş birliği, Avrupa Birliği'nin finansal desteği ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen "Kadın Dostu Kentler 3" programının tanıtımı Ankara'da yapıldı. Kamu kurumları, elçilikler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum dernekleri ve akademik camiadan pek çok üst düzey temsilcinin yanı sıra birçok belediye başkanının katıldığı etkinlikte, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı temsil eden Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Anıl Kaçar yer aldı. Program ortakları olan 25 belediye ve pek çok yerel sivil toplum kuruluşu, yerelde kadın-erkek eşitliğini desteklemeye yönelik ortak bir taahhütte bulundu. Bu program, Türkiye'nin 7 bölgesinden seçilen 25 belediye ve yerel sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 3 yıl boyunca sürecek.

Eşit Kentler oluşturma hedefi

"Güçlü kadınlar, güçlü şehirler ve güçlü toplumlar" sloganı ile hayat bulan programın amacı; kadınlar, kız çocukları ve dezavantajlı grupların yaş, cinsiyet, köken, fiziksel, ekonomik ya da sosyal durumları ne olursa olsun tüm canlıların hak ve gereksinimlerinin dikkate alındığı yaşam alanları oluşturmak. Bu bağlamda, her kentin sakininin sağlıktan eğitim hizmetlerine, altyapıdan ulaşıma, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar tüm temel hak ve hizmetlere eşit, güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaşabilmesi, kadınların kentteki planlama, programlama, bütçeleme, karar alma, uygulama, izleme ve değerlendirme süreçlerine etkin katılımı sağlanması hedefleniyor.

Kadın Dostu Kentler programı ile ayrımcılığa ve her türlü şiddete karşı, herkesin güvenle yaşayabildiği, belediyeler aracılığıyla kadın haklarının güçlendirildiği ve kadın-erkek eşitliğinin sağlandığı kentler inşa edilecek. Program kapsamında yer alan belediyeler, kentlerinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının da yardımıyla kadınların ve dezavantajlı grupların ihtiyaçlarına duyarlı, kapsayıcı ve eşitlikçi bir yönetim anlayışını benimseyerek yaşam standartlarını artırmayı ve sosyal, ekonomik yönden gelişime destek olmayı amaçlıyor.

Daha kapsayıcı bir yönetim anlayışı

TBB Başkan Vekili Vahap Seçer, UNFPA Türkiye Temsilcisi Mariam A. Khan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İşbirliği Bölümü Başkanı Maria Luisa Wyganowski ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, açılış konuşmalarında bu önemli iş birliğinin ve programın hedeflerine vurgu yaparak programa dâhil olan 25 belediyeyi eşitlik taahhütleri nedeniyle tebrik etti.

"Kadınların güçlendiği bir Kent, toplumun da güçlendiği kenttir"

TBB Başkan Vekili Vahap Seçer, "Kadın Dostu Kent markasıyla hayat bulan şehirler, dayanışmanın, güvenin ve eşitliğin kök saldığı yerlerdir. Kadınların önündeki engeller kalktığında kentlerin de ufku genişler, yarının liderleri bugünden daha cesur ve umut dolu adımlar atabilir" sözlerini kullandı.

Kadın Dostu adımlar atılacak

Programın hedefleri kapsamında üçüncü faza katılan 25 belediyeye UNFPA tarafından kapasite geliştirme desteği sunulacak. Bu belediyelerde, farklı alanlarda kadın dostu uygulamalar gerçekleştirilmesi hedefiyle yerel eşitlik birimleri kurulacak. Mevcut birimler güçlendirilecek, yerel eşitlik eylem planlarının hazırlanması ve uygulanması sağlanacak. Yereldeki uzmanlığı ve bağlantıları ile sivil toplum kuruluşları, programın önemli unsurlarından biri olarak, özellikle dezavantajlı gruplara erişim, sorun tespiti, politika geliştirme, eşitlik odaklı hizmet sunumu gibi konularda belediyelere destek sağlayacak.

Kadın Danışma Merkezleri ve Sığınma Evleri sayısı artırılacak

Program çerçevesinde kadına yönelik şiddetle mücadele, kadınların güçlenmesi ve kadın sağlığına destek vermek amacıyla Kadın Danışma Merkezleri ve Sığınma Evleri kurulmasına teşvik edilecektir. Kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katılımını sağlamak amacıyla belediyeler bünyesindeki kreş ve bakım hizmetleri güçlendirilecek. Kadınların güvenliği için aydınlatmalı yollar, güvenli ulaşım hatları ve kamera sistemlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Engelli kadınların toplumsal yaşama daha aktif katılımı için fiziksel alanların erişilebilirliği artırılacak. Kadın liderliği ve karar mekanizmalarında kadın temsiline yönelik de önlemler alınacak. Ayrıca, kadınlar ve kız çocukları dâhil, kentte yaşayan herkesin şiddetten uzak bir yaşam kurabilmeleri için çeşitli çalışmalar yapılacak. Toplumsal farkındalık artırma amacıyla kadın hakları ve eşitlik konularında konferanslar ve paneller düzenlenecek.

Kadın Dostu Kentler programının 3. faz toplantısına İzmir'in yanı sıra Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Giresun, İstanbul, Kars, Manisa, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Şanlıurfa, Tekirdağ belediyeleri katıldı.

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar