Erkeklerde meme kanseri riski göz ardı edilmemeli

Erkeklerde meme kanseri riski göz ardı edilmemeli
Prof. Dr. Atakan Sezer, erkeklerde de görülen meme kanseri hakkında uyarılarda bulundu.

(EDİRNE) - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Atakan Sezer, erkeklerin de meme kanseri riski taşıdığını vurguladı. Sezer, "Meme kanseri yalnızca Türkiye'de değil, dünya genelinde erkeklerde de görülebilen bir hastalıktır. Sık rastlanmasa da her 100 meme kanseri vakasından biri erkektir" ifadesini kullandı.

Sezer, genellikle kadınlarda sıkça görülen meme kanserinin, her 100 vakadan birinin erkeklerde ortaya çıktığını belirtti. Erkeklerin meme kanserinde düzenli muayenelerin yapılmadığını kaydeden Sezer, erkeklerdeki meme kanserinin tedavi yönteminin kadınlarla benzerlik gösterdiğine dikkat çekti.

"Erkek ve kadın meme kanseri arasında büyük fark yok"

Prof. Dr. Sezer, şöyle devam etti:

"Meme kanseri yalnızca Türkiye'de değil, tüm dünyada erkeklerde de görülebiliyor. Çok sık rastlanmıyor; fakat erkek meme kanserinin oranı, her 100 memede görülen kanser vakasından bir tanesinin erkek olduğunu gösteriyor. Erkek meme kanseri ile kadın meme kanseri arasında önemli bir farklılık bulunmamaktadır. Tedavi yöntemleri neredeyse aynıdır. Seyirleri de benzer şekilde ilerlese de, erkeklerde memede bir kitle oluştuğunda ‘Bu asla bir şey değildir’ düşüncesi nedeniyle gecikmeler yaşanabiliyor. Erkekler genelde, ‘Erkeklerde meme kanseri olmaz’ algısıyla hastalığı geç fark edebiliyor. Bu durum, tedaviyi geciktirip seyri daha da kötüleştirebiliyor. Aynı evrede, aynı tip meme kanseri olan bir kadın ve erkeğin tedavi süreci arasında büyük bir farklılık yoktur. Ancak erkeklerin rutin muayeneleri ya da görüntüleme yöntemleri bulunmamaktadır. Bu nedenle, erkeklerde herhangi bir belirti olduğunda doktora başvurma gerekliliği ortaya çıkıyor. Memede kitle, meme başında pullanma veya akıntı gibi durumlar mevcutsa, hekimle iletişime geçilmelidir. Bu gibi durumların dışında erkeklerin düzenli meme muayenesi yapılmamaktadır."

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar