Kozanlı'da hayvan yetiştirme yasağı talebi şaşkınlık yarattı

Kozanlı'da hayvan yetiştirme yasağı talebi şaşkınlık yarattı
Soma'nın Kozanlı Mahallesi'nde bir kişi, serbest dolaşan hayvanların sağlık tehditleri oluşturduğu gerekçesiyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirilmesini yasaklamasını istedi. Şikayet, köyde büyük bir şaşkınlık yarattı.

(MANİSA) - Manisa'nın Soma ilçesi Kozanlı Mahallesi'nde bir birey, CİMER'e başvurarak, "Serbest dolaşan inek, tavuk ve kazlar sayesinde halk sağlığının tehdit altında olduğunu" belirtti. Bu kişi, mahalledeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yetiştirilmesinin yasaklanmasını talep etti. Şikayetin ortaya çıkması köyde oldukça etkileyici bir şaşkınlık yarattı.

Soma'nın Kozanlı Mahallesi'nde yaşayan bir kişi, mahalledeki büyükbaş ve kümes hayvanlarının serbestçe dolaşmasının halk sağlığını tehlikeye attığını ifade ederek CİMER'e başvurdu.

Şikayet dilekçesinde bulunan kişi, yetkililere göreve çağıran cümlelerle durumu aktardı.

Mahalle halkı, bu şikayet sonrası hayretlerini gizleyemedi. Sağlık Bakanlığı ve Valilik'ten muhtarlığa kadar ulaşan resmi belge karşısında Kozanlı sakinleri, köy yaşamının doğal düzenine müdahaleye kesinlikle karşı olduklarını belirtti.

Kozanlı halkı, birkaç hayvan beslemenin geçim kaynağı olmadığını, aksine bir yaşam tarzı ve alışkanlık olduğunu vurguladı. Köyde geniş ölçekli hayvancılık yapılmadığı, sadece birkaç kişinin bahçelerinde kapalı alanlarda tavuk veya birkaç inek barındırdığı belirtildi.

Mahalle sakini Mehmet Gül, sağlık riski ve çevre kirliliği iddialarını kabul etmeyerek, "Herkes elinden geldiğince temizliğe özen gösteriyor" dedi. Gül, durumu bu şekilde değerlendirdi.

Köy azası Hamza Kıymaz da, konuyla ilgili düşüncelerini aktardı.

"Yapılan Şikayet bu gördüğün tavuktan"

Mahallelilerin diğer tepkileri ise şunlardı:

"Yapılan şikayet bu gördüğün tavuktan, kuzudan. Kime ne zararı var? Kimin eline bir fayda geçecek. Burası köy yeri, şehir değil. Tavukların burada kime ne zararı var? Adamın evi burası tavuk kümesi burada. Yediğimiz yumurtayı çarşıdan mı getirelim? 5 tane tavuk beslemeyelim mi? Kimseye bir zararımız yok. Adam köyde inek, tavuk, kuzu bakmasın mı? Hepsini şehirden mi alalım? Şehirden alırsak oraya kim üretip götürecek?"

"Köyümüzde hayvancılık hobi olarak var."

"Zevkine göre kimi tavuk, kimi köpek bakıyor. Büyük bir hayvancılık potansiteli de yok."

"Tavuklarımız tellerle kapalı"

"Görüldüğü üzere tavuklarımız tellerle kapalı. Herhangi bir sıkıntımız yok. Bizim şikayet edeceğimiz insanlar var, biz sesimizi çıkarmıyoruz. Tavuklarımıza zarar verdiler. Bu şikayetler mantıksız."

Köyün yeni sakinleri de memnun

Son yıllarda köye yerleşen ve villa tarzı evlerde yaşayan kişiler, köyün sakinliğinden ve doğal ortamından memnun olduklarını belirterek, "Biz buraya şehrin gürültüsünden kaçıp geldik. Sabah horoz sesiyle uyanmak huzur veriyor. Tavuklar, kazlar, koyunlar bu köyün bir parçası. Hiç kimse bunlardan rahatsız değil" dediler.

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar