Manisa’da atıl meralar üretime kazandırılıyor
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan yem bitkisi tohumu desteğiyle, Akhisar ilçesine bağlı Sarıçalı Mahallesi’nde yaklaşık 400 dönümlük mera alanı yeniden üretime kazandırılıyor. Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesi ve mahalle sakinlerinin iş birliğiyle yürütülen çalışmada, toplam 7 bin 500 kilogram yem bitkisi tohumu toprakla buluşturuldu.
Hayvan yetiştiricilerinin girdi maliyetlerini azaltmayı hedefleyen proje kapsamında gerçekleştirilen tohum ekimine Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yılmaz Usta, Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Umutlu, Sarıçalı Mahallesi Muhtarı Cengiz Çerkezoğlu, Sarıçalı Mahallesi Mera Birlik Başkanı Feridun Coşkun ve hayvan yetiştiricileri katıldı.
“Projeyi uygulamaya geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz”
Projenin hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yılmaz Usta, çalışmanın ortak akılla yürütüldüğünü vurguladı. Usta, “Tarım ve hayvancılık ile geçinen bölgemizde kamu, yerel yönetim ve vatandaş iş birliğinin güzel bir örneğini görüyoruz. Bu alanı mahallede kurulan Mera Yönetim Birliği’ne devrettikten sonra muhtarımız ve birlik başkanımız bize müracaat etmişti. Merhum Başkan Ferdi Zeyrek’in talimatları ile bu alan üzerinde incelemelerimizi yaparak, programa aldığımız bir çalışmaydı. O yüzden bu projeyi uygulamaya geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Burası yaklaşık 400 dönümlük bir alan. 7 bin 500 kilogram tohumu vatandaşlarımız kendi traktör ve ekipmanlarıyla ekimini yapıyor. Mahallede 2 bin küçükbaş, 200 büyükbaş olmak üzere 2200 besi hayvanı var. Bu merada, arpa, buğday ve beşli karışım yem bitkilerinin ekimi yapılıyor. İnşallah hepsi yeşerir, diz boyu otların olur. O dönemde de buraya ziyarete geliriz. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak Başkanımız Besim Dutlulu’nun öncülüğünde çiftçimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz. Çiftçimize, üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
“Çok güzel bir iş birliği sergileniyor”
Çalışmanın el birliğiyle yürütüldüğüne dikkat çeken Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Umutlu ise, “Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesi ve vatandaşlarımızın iş birliğinde Sarıçalı Mahallesi’ndeki mera alanında bir çalışma yapıyoruz. Daha önce iş makinalarımızla bu alanı düzenlemiştik. Vatandaşımız traktörleriyle burayı ekime hazır hale getirdi. Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla vatandaşlarımıza yem bitkisi tohumu verildi. Şimdi ise ekimi yapıldı. Bu çalışma sayesinde, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesi ve vatandaşlarla beraber çok güzel bir işbirliği sergileniyor” ifadelerini kullandı.

“Herkes elini taşın altına koydu”
Mera alanının mahalle için büyük önem taşıdığını vurgulayan Sarıçalı Mahallesi Muhtarı Cengiz Çerkezoğlu, yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “Hayvan yetiştiricilerle birlikte tohum ekimi yapıyoruz. Meramız kullanılabilir halde değildi. Meramızı düzenleyen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu’ya, Akhisar Belediye Başkanı Ekrem Kayserili ve ekiplere çok teşekkür ederiz. Bizim meramız, ne yazık ki işe yaramaz ve atıl bir durumdaydı. Besim Başkanım sağ olsun, dozerini bize gönderdi. Dozerle meramızın tesviye ve sürümünü yaptık. Tohumlarımızı da toprakla buluşturuyoruz. Buraları ekilebilir bir toprak haline getirdiği için Besim Başkanıma ve Ekrem Başkanıma çok teşekkür ederim. Herkes elini taşın altında koydu.”
“Sürüler rahat rahat yayılacak”
Projenin hayvancılara sağlayacağı katkıya değinen Sarıçalı Mahallesi Mera Birlik Başkanı Feridun Coşkun da, “Kendi hayvanlarım da var. Mera birliği kurduk. Belediye Başkanlarımızdan isteklerimiz oldu. Onlar da yerine getirdi, Allah razı olsun. İş makinesi istedik geldi, tohum istedik geldi. Arkadaşlarımızla birlikte ekim işlemlerine başladık. Mahallemizdeki hayvan yetiştiricilerinin, hayvanlarını otlatmaya yerleri yoktu. Şimdi ise hayvanlarını otlatabilecekler. Meramızda yakında bitkiler yetişecek, hayvan yetiştiricileri de sürülerini rahat rahat otlatabilecek” diye konuştu.
“Bu zamana kadar böyle bir şey olmamıştı”
Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Kenan Türker ise yapılan desteğin kendileri için çok değerli olduğunu belirterek, “Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu’dan Allah razı olsun. Tohumlarımızı verdi. Daha bu zamana kadar hiç böyle bir şey olmamıştı. Mera yerlerimiz dikenle kaplıydı. Burası iş makineleriyle temizlendi. Şu anda da ekimini gerçekleştiriyoruz. Kuraklık ve yağış az olduğu için ekimi yapılan mera alanından ilerleyen dönemde çok fayda göreceğiz” dedi.
Kaynak:Bülten