Aytuna Tosunoglu

Aytuna Tosunoglu

“YOK”LUĞUN KANITI

Geçtiğimiz hafta The Daily Telegraph’in yazarı Sarah Knapton’ın bir makalesinden bahsetmiştim. Pandemiden bir yıl önce, 2018’de Amerikalı ve Çinli bilim insanlarının Korona virüsü parantezinde olası virüsleri önceden çalışıp, olası bir pandeminin önlenmesi için aşı çalışmalarına başlamaktan, para hibesi taleplerinden bahsediyordu. İçeriden birileri bu haberi ekinde belgelerle sızdırmıştı. Okumayanlar için bir hatırlatma: Yazım 2 Eylül 2021 tarihli Gazete Pencere’de var.

Knapton’un makalesi, 2019 yılında bu virüs adı konup, dünyaya yayılmadan bir yıl önce insan eliyle dürtülüp/kurcalanıp ona başka bir form verilmesi çalışmaları için başını İngiliz bilim insanı Peter Daszak’ın çektiği grubun, DARPA’dan (İleri Savunma ve Araştırma Projeleri Ajansı) hibe istediklerini söylüyordu.

Konuyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmış.

Daszak, ajansa sunduğu hibe teklifi yazısında, o taraftan aldığı virüs parçacıklarını, bu taraftan aldıklarıyla karıştırıp içine RNA’nın da dahil olduğu bir ortamda(?) sentezleyeceklerini söylüyor. En basit anlatımı böyle... DSÖ’nün konuyla ilgili danışmanlarından biri olan bilim insanı -ki saldırıya uğramaktan çekindiği için adını gizlemiş- şöyle diyor; “Daszak ve ekibinin benzer korona virüslerden çeşitli dizilimler alacakları ve aslında bunların bir tür ortalaması olan yeni bir dizilim oluşturacakları anlamına geliyor. Yeni bir virüs dizisi. Yani hiçbir şeyle yüzde yüz benzeşmesi olmayan…” Anlamak için şöyle izah edeyim; zaten zirilyonlarca virüsle birlikte yaşıyoruz. Bunların ufacık bir kısmını tanıyoruz üstelik onun daha da azı için aşı ve/veya ilaç geliştirdik. Yetmezmiş gibi şimdi bir de biz yeni bir virüs üretelim istiyoruz, demek istiyorlar.  

Şöyle devam ediyor, adını gizleyen bilim insanı; “Bilgisayar marifetiyle oluşturdukları viral diziliminden yeni bir sentez yapacaklardı. Doğal virüslerin ortalamasından elde ettikleri için doğal görünümlü bir virüs genomu (yani organizmanın özünde bulunan genetik şifrelerin tamamı) elde edeceklerdi. Burada altı çizili tanım, “doğal görünümlü” olsa gerek… Olur da olay patlarsa (patladı nitekim) ulaşacağın nokta “virüs elle yapılmamış” sonucu mu acaba?   

Geçen yıl, Wuhan Viroloji Enstitüsü’ndeki bilim insanları, 2013’de Çin’in Yunnan bölgesindeki bir mağarada yarasa dışkılarında virüsün farklı bir alttürünün içindeki gruplardan yeni bir suş bulduklarını, bu buldukları suşun şimdiki Kovid-19’un içindekilerle %96,1’lik bir eşleşme gösterdiğini söylemiş. Yukarıda izah etmeye çalıştığım insan/bilgisayar eliyle oluşturulmuş dizilimin içine bu suşun da dahil edilmiş olabileceğini söylüyor, yetkililer. Altını çizelim: Olabileceğini…

Durumun biz halk için biraz daha karanlık hale gelmesinin nedeni, malum hibe teklifi 2018’de reddedilmiş olsa da Wuhan’da virüs çalışan laboratuvarların hazırladığı virüs veri tabanı, Kovid salgınından aşağı yukarı 18 ay önce çevrimdışı olmuş. Yani oradaki ekibin hangi virüsler üzerinde çalıştığını veya ne oluşturmaya çalıştıklarını kontrol etmek imkânsız hale gelmiş. Pandemi çıktığından beri konuyu sizin, benim gibi takip etmeye çalışanlar yeri geldiğinde hep aynı açıklamayla karşılaştık; bilim insanları bir laboratuvarda bu virüsün oluşturulmuş olabileceği fikrini sürekli reddettiler.

Kanıtın yokluğu, “yok”luğun bir kanıtı olabilir mi… Bilim insanları siyasi nedenlerle virüsün kökeni hakkında tartışmaktan çekiniyor olabilirler mi… Yeni sorular doğuran yeni bir bilgi olarak, an itibariyle pandeminin kökenini araştıran DSÖ ekibinin üyelerinden biri, 2018 yılında DARPA’ya hibe teklifini yazan İngiliz Zoolojist Peter Daszak. Üstelik bilim dünyasının baş üstünde tuttuğu yayın organı Lancet’te yayımlanan, bu virüsün insan eliyle meydana getirilmiş olabileceği ve laboratuvardan virüsün sızdığı tartışmalarına komplo teorisidir diye karşı çıkan bildirinin arkasında onun da imzası var. Knapton’a konuşan ve adını gizleyen DSÖ danışmanı, laboratuvar sızıntısı konusunu diğer meslektaşlarıyla birlikte, gündeme getirmek için mücadele ettiğini ama her defasında yapmaması için uyarı aldığını söylemiş.

Geçen haftadan tekrara düşmek pahasına: Bu yazı, aşı karşıtları bayram etsin diye yazılmadı. Öyle ya da böyle, aşı olunuz. İnsan bedeni kırılgandır, aşı Kovid-19 virüsünün yaratacağı kırılganlığı en düşük düzeye getirir.

Sarah Knapton’un makalesi için, “Wuhan and US scientists planned to create new coronaviruses”, telegraph.co.uk, yayınlanma tarihi: 5 Ekim 2021.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Aytuna Tosunoglu Arşivi