Yöneylem Araştırma: Seçim ilk turda sonuçlanabilir

Yöneylem Araştırma: Seçim ilk turda sonuçlanabilir
Yöneylem Araştırma’nın 27-30 Nisan tarihleri arasında 26 istatistiki bölgeye bağlı 27 ilde 2 bin 594 görüşme yapılarak gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları açıklandı. Buna göre kararsızlar ve oy kullanmayacaklar...

Yöneylem Araştırma’nın 27-30 Nisan tarihleri arasında 26 istatistiki bölgeye bağlı 27 ilde 2 bin 594 görüşme yapılarak gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları açıklandı. Buna göre kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldıktan sonra AKP’nin oyunun 35,2 olduğu görülüyor. İkinci parti olan CHP’nin oyu ise 30,7 olarak ölçüldü.

Yöneylem Araştırma'ya göre; ilk turda Recep Tayyip Erdoğan yüzde 40; Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 45,8 oy alıyor. Sinan Oğan yüzde 4,5 oy alırken, Muharrem İnce yüzde 3,5 oy alıyor.

Milletvekili seçiminde partilerin aldığı oy oranları şöyle:

AKP yüzde 30,2; CHP yüzde 26,3; Yeşil Sol Parti yüzde 8; MHP yüzde 5,4; İYİ Parti yüzde 8,4; Memleket Partisi yüzde 1,3; TİP yüzde 3,1.

Araştırmaya göre ilk turda kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldıktan sonra Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 48.6, Tayyip Erdoğan yüzde 42,5, Sinan Oğan yüzde 5,2, Muharrem İnce ise yüzde 3,7 oranında oy alıyor.

İkinci turda Kılıçdaroğlu yüzde 53,9 oy oranıyla seçilirken, Erdoğan yüzde 46,1’de kalıyor.

Milletvekili seçiminde ise partilerin aldığı oy oranları ise şöyle:

AKP yüzde 35,2, CHP yüzde 30,7, İYİ Parti yüzde 9,8, Yeşil Sol Parti yüzde 9,3, MHP yüzde 6,3, TİP yüzde 3,6, Memleket Partisi yüzde 1,5, Yeniden Refah Partisi yüzde 1,6, Zafer Partisi ise yüzde 1,4.

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi Genel Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde “Durumun seçimin ilk turda sonuçlanmasını sağlayacak bir gelişmeye evrilebileceğine dair işaretler var” dedi. Kömürcü’nün değerlendirmesi şöyle:

“Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak, Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ın birkaç puan önünde olduğu oy tablosu devam ediyor. Bu Muharrem İnce’ye olan destek düşerken Sinan Oğan’ı destekleyenler artıyor. Kılıçdaroğlu, bu iki adayı destekleyenlerin yaklaşık olarak üçte birinin oyunu almayı başarabilirse seçimlerin 14 Mayıs’ta bittiği bir tablo söz konusu olabilir. Toparlanma eğiliminin devam etmesi durumunda İYİ Parti’nin oy oranının yeniden yüzde 12 seviyesini zorlamasını bekleyebiliriz.”