Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

2021 yılı çok zor olacak!

Son dönemde bir taraftan pandemi nedeniyle yaşanan kapanmalar diğer taraftan faizlerin artması ve ekonomik risklerle tüketicilerin satın alma motivasyonları ciddi şekilde düştü. 2021’de otomotiv pazarına ilişkin sektör yetkilileri ümitli gibi görünse de kendilerini çok belirsiz bir yılın beklediğinin farkındalar. Bunun sonucu 2021 için öngörüler 600 bin ila 850 bin arasında değişiyor.

KASIM sonunda artan pandemi önlemleri ile ciddi manada düşmeye başlayan talebin, aralık ayında da aşağı yönlü hareket etmesi, çok net bir şekilde 2021 yılının en azından ilk çeyreğinin otomotiv sektörü açısından sıkıntılı geçeceğini gösteriyor. Buna artan faiz oranları ve ekonomiyi soğutma tedbirleri de eklenince talebin daralmaya devam edeceği anlaşılıyor. Aralık ayında araç satışları neredeyse tüm markaların düzenlediği faiz kampanyaları ile desteklenmesine rağmen tüketicilerin satın alma motivasyonunda önemli ölçüde düşüş olduğu görülüyor. Bunda kuşkusuz ekonomik belirsizlik ve risklerin de etkisi var.
İLK ÇEYREKTE DARALMA
Sektör yetkilileri 2021 öngörülerinde farklılaşsa da en azından hepsi ilk çeyrekte satışların bu seneye göre ciddi şekilde daralacağını düşünüyor. Yani 2021’in ilk 3 ayında toplam satışların yüzde 15 ila 30 arasında düşme ihtimalinden bahsediliyor. Ancak sonraki aylarda kademeli olarak toparlanıp özellikle yaz aylarından itibaren ciddi bir yükseliş bekleyenlerin oranı da yüksek. Genel olarak yetkililerle konuştuğumda çoğu 2021 için iyimser ve ümitli. Ama iş öngörüleri söylemeye geldiğinde herkes farklı bir tahminde bulunuyor.
KİM NE TAHMİNDE BULUNDU?
◆ Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, 2021’de en önemli sorunun cari açık olacağını, hükümetin de bunun için tüketimi önleyici tedbirleri devreye sokabileceğini belirterek, “Bu yüzde pazarın 700 bin adet civarında olmasını bekliyorum” yorumunu yaptı.
◆ Renault ve Skoda da 2021 için ihtiyatlı davranan markalardan. Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “2021’de pandemi süreci bir süre devam edecek gibi. Yani toplu taşımadan kaçınma süreci devam edecek. Evet biz ihtiyatlıyız ve 2021 yılında 700 bin adet civarında bir pazar bekliyoruz” yorumunu yaptı.
600 BİN BİLE ZOR OLUR
◆ Skoda Türkiye Genel Müdürü Zafer Başar ise pandeminin seyrine bağlı olarak 2021 tahminlerini aşağı çektiklerini belirterek, 2021’de 550 bin adedi otomobil olmak üzere 700 bin adetlik bir pazar beklediklerini kaydetti.
◆ Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt da, 2021’de pazarın en iyi ihtimalle 700 bin adet civarında olacağını belirterek, “Bu da eğer ocak-şubat aylarında matrah güncellemesi yapılırsa olur. Aksi takdirde 2021’de 600 bin adet bile zor olur” diye konuştu.

İyimserliğini koruyanlar

SEKTÖRDE pazarın şu anki koşullarla 2020’nin altında kalacağını söyleyenlerin oranı yüksek. Ama diğer taraftan iyimser olan markalar da var. Bunların başında ise genelde iyimser tahminleriyle öne çıkan PSA Grubu geliyor.
◆ PSA markaları 2021 için iyimser tahminlerde bulunurken, Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç, “Biz açıkçası 2020’den daha iyi pazar bekliyoruz. 2020’de her şeye rağmen 100 bine yakın talep ötelendi. Bunun devreye gireceğini düşünüyorum. 2021’de ilk çeyrek yavaş başlayabilir. Ama çok olağanüstü bir şey olmazsa talebin 850 bin adet civarında olacağını öngörüyorum” dedi.
◆ Nissan Türkiye Genel Müdürü Emre Doğueri de 2021 için iyimser olan yöneticilerden. 2021’de pazarın en az 2020 yılı seviyesinde olacağını belirterek, “Biz 800-850 bin adet arasında bir pazarı öngörüyoruz” açıklamasını yaptı.
◆ Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, 2021 yılının ilk yarısında satışlarda yavaşlama olmasının muhtemel göründüğünü belirterek, “Yaz aylarından itibaren tekrar canlanma yaşanmasını ve ikinci yarısının daha iyi olmasını bekliyoruz. Bu süreçte faizlerde de bir düşüş beklenebilir. Bu doğrultuda 2021 yılı satışlarının da 2020 yılı civarında gerçekleşeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

İlk çeyrekte model bombardımanı

BU yıl pandemi nedeniyle gelemeyenler de eklenince 2021’in özellikle ilk çeyreğinde yeni model bombardımanı yaşanacak. Bu modellerin bazıları sırasıyla şöyle; yeni Audi A3, Q3, BMW iX3, yeni Dacia Sandero, yeni Fiat Egea Ailesi ve Egea Cross, yeni Hyundai Tucson, Bayon, yeni Nissan Juke, yeni Opel Mokka, yeni Peugeot 208, yeni Seat Leon ve yeni VW Golf.

Virüse rağmen 2020’de pazar yüzde 60 büyüdü

2020 yılı pademiye rağmen 2018-2019’den kayan ötelenen talep, düşük faiz dönemi ve özel araç ihtiyacının artmasıyla 2019’a göre büyüyerek yılı 770 bin adet civarında kapatacak gibi görünüyor. 2019’da pazarın 480 bin adetle kapattığı düşünülürse, 2020’de otomotiv satışlarındaki yaklaşık yüzde 60’lık büyüme pandemi döneminde Türkiye’yi tüm dünyadan pozitif bir şekilde ayrıştırdı.

Anketten 600 bin ve altı çıktı

GEÇEN hafta sosyal medya üzerinden yaptığım ankette, “2021’de pazar sizce nasıl olur?” sorusunu yönelttim. Katılan 3 bin 200’e yakın kişinin yüzde 42,2’si 600 bin adet ve altına, yüzde 30,1’i 600-700 bin adet arasına, yüzde 16,9’u 700-800 bin adet arasına, yüzde 10,9’u ise 800 bin adet ve üzerine oy kullandı. Yani kamuoyunda beklenti pazarın 2020’den kötü olacağı yönünde birleşti.

Symbol tarih oluyor!

RENAULT MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, 2021 yılından itibaren Türkiye’de Dacia Logan ve Renault Symbol modellerinin satılmayacağını belirterek,“Tamamen yenilenen Logan’ı Türkiye’de Renault markası adı altında yepyeni bir isimle satacağız. Symbol ismi artık global olarak da kullanılmayacak. Bu yeni model bize 2021 yılında çok önemli bir güç katacak“ dedi.
HİBRİT CLIO VE CAPTUR
Çağdaş, ayrıca 2021’nin ilk çeyreğinde Clio’nun ve Captur’un hibrit versiyonlarını Türkiye’de satışa sunacaklarını, 2021 yılında da otomobil satışlarında liderliğe devam edeceklerini söyledi. Renault Symbol, 1999 ile 2012 yılları arasında Oyak Renault’un Bursa fabrikasında üretilirken, uzun yıllardır Türkiye’nin en çok satan otomobilleri sıralamasında hep üst sıralarda yer alıyor.

PAZAR DÜŞER BİZ BÜYÜRÜZ!

YÜCE Auto Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, satışa sundukları yeni Octavia’nın basın lansmanında yaptığı konuşmada, 2020’de otomobil satışlarının 610 bin civarında tamamlanacağını belirterek, “Skoda olarak ise yılı 25 bin adetle tamamlamayı hedefliyoruz. Bu yüzde 4 pazar payı ve 25 bin adetlik satışların gerçekleştiği son yılımız olabilir” diye konuştu. 2020’ye 3 modelle başladıklarını, diğer modellerinin yılın sonunda devreye girdiğini ve buna rağmen pazar paylarını koruduklarını kaydeden Başar şöyle konuştu:
OCTAVIA SİLAHINI ÇEKTİ
“2021’ye ise 7 modelle başlıyoruz. Skoda’nın şimdiye kadarki en yüksek pazar payını görmeye hazırlanmalısınız. 40 bin araç satışı hedefliyoruz. Artık yeni hedefimiz yüzde 7 pazar payıyla ilk 5 marka içerisinde olmak. Yeni Octavia bu hedefimizde en önemli modelimiz olacak. 2021 yılı için Octavia’nın 20 bin adetlik bir potansiyelimiz olduğunu görüyoruz ve segmentinde yüzde 12 lik bir pay elde etme hedefimiz var. 2021, toplam otomobil pazarının hacim olarak küçüldüğü ama bizim büyüdüğümüz bir yıl olacak.”
2021’DE BOL KAMPANYA
Zafer Başar sözlerini “2021’de pazar koşullarının bol kampanyalı, özellikle faiz kampanyaları ile desteklenmiş bir yıl olacağını tahmin ediyorum. Müşterilerimizin bol çeşit bulacağı ve daha kazançlı alışverişler yapacağı bir yıl olacağını tahmin ediyorum. Bu sadece bizim için değil tüm rakipler için de aynı olacağını düşünüyorum” şeklinde tamamladı.

Vergiler hariç 981 bin TL

Mercedes-Benz S-Klasse, 2020, Outdoor, Fahraufnahme, Exterieur: Hightechsilber

Mercedes-Benz S-Class, 2020, outdoor, driving shot, exterior: hightech silver

YENİ Mercedes S Serisi Türkiye‘de satışa sunuldu. Vergiler hariç liste fiyatı 981.674 TL olan yeni S Serisi’nin Türkiye’de anahtar teslim fiyatı ise 3 milyon 713 bin TL. S 400 d 4MATIC L versiyonuyla satışa sunulan araçta 3.0 litrelik turbo beslemeli 6 silindirli dizel motor 330 beygir güç üretiyor. Mercedes Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan, “Markamızın Amiral Gemisi, ileri seviyede mühendislik, işçilik ve teknolojik yeniliklerle her zaman otomotiv tarihinde zirveyi temsil etti. Yeni S-Serisi ile müşterilerimize daha önce sunulmamış yenilik, güvenlik, konfor ve kalite sunuyoruz“ dedi.

Dünyada en çok Türkler yeni araç almak istiyor

ULUSLARARASI filo kiralama şirketi LeasePlan’ın Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 22 ülkeden 5.000’in üzerinde kişinin katılımıyla yaptığı araştırmaya göre dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sürücülerin iklim değişikliğiyle mücadele noktasında önemli bir farkındalık kazanmasına yol açtı.Araştırmaya göre Türkiye Covid-19 sonrası en yüksek mobilite tercihi ve en yüksek iklim farkındalığı değişiklik yüzdesi olan ülkeler arasında yer aldı. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 81’i, “Hava kalitesini sürdürmeye yardım etmek için artık sıfır emisyonlu bir araç tercih etme ihtimalim daha yüksek” diyerek bu konuda en yüksek tercihi yaparken, “Elektrikli bir araca geçiş yaparak kendi karbon ayak izimi azaltma ihtimalim daha yüksek” diyen ülkeler arasında yüzde 77 ile ilk sırada geldi. Ayrıca Türkiye’deki katılımcıların yüzde 84’ü önümüzdeki 5 yıl içerisinde yeni bir araç satın almak veya kiralamak istediklerini belirtti.

Ocakta bu fiyatlara ulaşamayacaklar

MERAKLA beklenen 4.nesil yeni Octavia, aralık ayına özel 299 bin 800 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, “Yeni Octavia’yı çok özel fiyatlarla pazara sunuyoruz. 2021 yılında ocak ayında müşterilerimiz bu fiyatlarla ulaşamayacaklar” dedi. Türkiye’de 1.0 litre TSI EVO e-TEC ve 1.5 TSI EVO e-TEC motorlarıyla tercih edilebilen yeni Octavia’nın her iki motor seçeneğinde de, içten yanmalı motoru elektrikli motorla kombine eden mild hybrid özelliği bulunuyor. Bu sayede yakıt tüketimi ve CO2 emisyon salımı düşürülüyor. Elektrikli motor, kalkışlarda ve ivmelenmelerde benzinli motora 12 kW’ya kadar destek oluyor.

Sattığı her 3 araçtan 2’si SUV

HYUNDAI Assan Genel Müdürü Murat Berkel, 2020 yılında SUV modellere ağırlık verdiklerini belirterek, „Tucson ve Kona modellerimizin satışı, toplam satış rakamlarımız içinde yüzde 65’e tekabül ediyor. Yani sattığımız her 3 araçtan ikisi SUV modelimiz oldu. Tucson modelimiz kendi segmentinde ikinci, Kona da B-SUV segmentinde en çok tercih edilen SUV oldu“ diye konuştu. 2021’in ilk çeyreğinde uzun süredir bekledikleri Bayon isimli CUV modelinin İzmit’te üretimine ve satışına başlayacaklarını hatırlatan Berkel şöyle konuştu:
ELEKTRİKLİ KONA YOLDA
„Yerli araçlarımızın yanı sıra B-SUV segmentindeki lider modelimiz Kona yenilendi ve Aralık ayı itibariyle satışına başladık. Yılın ilk yarısında baştan aşağı yenilenen Tucson ve Elantra modellerimizi satışa sunacağız. Belli bir süredir üstünde çalıştığımız Kona’nın elektrikli versiyonunu da makyajlı haliyle yıl içinde Türk tüketicisiyle buluşturacağız. Ayrıca Santa Fe modelimizi de yenilenen tasarımı ve 1.6 lt motoruyla sunup güçlü SUV ailemizi daha da güçlendirmeyi arzuluyoruz. Böylece tüm model yelpazemizi yenilemiş olacağız.“

Kona’ya makyaj ve hibrit takviyesi

MAKYAJLI Kona, 281 bin TL ile 358 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu. Yeni 1,6 litrelik dizel motoru, 48V hafif hibrit (mild hybrid) sistemle birleştirilmiş. Yeni Kona’da ayrıca sportif N Line versiyonu da bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi