2022 yılının en önemli olayı

Yılın son yazısı olduğuna göre âdet olduğu üzere bir yılı değerlendirmek ve geçmekte olan yılın en önemli olayını konuşmak gerekli sanırım.

Sahi sizce neydi 2022 yılının en önemli olayı?

• Hayatımızın hızından daha hızlı akan gündemin içinde boğulup, kaybettiklerimizin yasını bile tutamadan yeni kayıplar yaşamanın ruhumuzu, zihnimizi hissizleştiriyor oluşu mu?

• Yavaş yavaş ısıtılan suyun içinde dönenen kurbağalar gibi bu boğucu, kahredici havaya alışıyor olmamız mı?

• Bizim paramızla, bizim verdiğimiz yetki ve makamlarla bize atar yapan kifayetsiz muhterislerden oluşan iktidar sahiplerine sessiz kalmamız bu alışkanlıktan olabilir mi?

• 2022 yılı bu alışkanlığımızı pekiştirmiş, bizi daha da umursamaz hale getirmiş midir?

• Siyasi iktidarın toplumu bölmesine, kutuplaştırmasına, kendinden saymadığı herkesi dışlamasına kızıp aynısını yapmakta beis görmemek miydi en önemli olay?

• Yoksulluk sınırının altına ineli çok olmuş işçileri şimdi de açlık sınırının altında ücrete mahkûm edenlere omuz verenlerin sözde işçi örgütleri olduğunu görmemize rağmen bunu doğal karşılayacak halde olmamız mı en önemli olay?

• Küçücük çocukların evlilik adı altında istismar edilmelerine ah vah edip en sert olayı bile bir hafta sonra unutmuş olmamız mı daha önemli, yoksa haberlerde gördüğümüz erken yaşta evlendirilenlere ağlayıp komşumuzun 15 yaşında nişanlanan kızının kınasına gidecek kadar ikiyüzlü hale gelmiş olmamız mı en önemli olay?

• Duyunca kulaklarımıza, görünce gözlerimize inanamadığımız bir olayı, bir hafta bilemediniz bir ay sonra hatırlamayacak hale gelmiş olmamız en önemli olay olabilir mi?

• Ekmeğimize, aşımıza göz koyanların, asla gerçekleştirmeyeceklerini bildiğimiz vaatlerini duyunca inanıyor ya da en azından inanmak istiyor oluşumuz; artık bırakın başkalarını kendimizi kandırmakta bu kadar mahir hale gelmiş olmamız en büyük olay olmaya aday olamaz mı?

• Her türlü farklılığımızı koruyarak, bugünümüz için, geleceğimiz için, kendimiz ve sevdiklerimiz için, daha mutlu bir ülkede yaşayabilmek için birlikte olmamız gerektiğini adımız gibi bildiğimiz halde, iç hesaplaşmaları, arkadan dolanmaları, yalan olduğu bilinen şeylerin gerçekmiş gibi dile dolanmasını “siyaset” sayar hale gelmiş olmamız önemsiz bir ayrıntı mı?

Belki bunların hepsi 2022 yılının en önemli olaylarıdır.

Belki tümünden oluşan karışımın bizi buraya sürüklemiş olması en önemli olandır.

Yaşanan tüm olumsuzluklara, karamsarlığa ve karmaşaya rağmen 2022 yılında bence daha önemli bir şey oldu. Tıpkı bir kardelenin hâlâ devam eden kışa meydan okuyarak incecik boynunu karların altında çıkarması gibi bir şey:

Umut.

Bence 2022 yılının en önemli olayı, geleceğe dair umudun yükselmesiydi. Ama bir o kadar önemli olan bu umudun gerçek olması için ne yapacağımızı hâlâ tam olarak bilemiyor oluşumuz.

O nedenle 2023 yılında umudun ateşini harlayıp bu umudun gerçek olması için tek tek her birimizin ne yapması gerektiğini bulabilir ve farklılıklarımıza rağmen bir olabilirsek içinde olduğumuz cendereden çıkacağız demektir.

O halde hadi, başlayalım, gelsin 2023.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Aydın Arşivi