ABD, Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin bildirimini Kongre'ye gönderdi

ABD, Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin bildirimini Kongre'ye gönderdi
İsveç'in NATO'ya üye olması onaylandı, ABD Dışişleri, Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmi bildirimini Kongre'ye gönderdiABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanından Türkiye'ye F-16 satışına yeşil...
İsveç'in NATO'ya üye olması onaylandı, ABD Dışişleri, Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmi bildirimini Kongre'ye gönderdi

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanından Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık. ABD Kongresi'nden 15 gün içinde bir itiraz gelmezse satış gerçekleşmiş olacak

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmi bildirimini Kongre'ye gönderdi. Kongrenin, resmi bildirimin ardından 15 günlük değerlendirme ve itiraz süresi bulunuyor. Bu süre içinde bir itiraz gelmezse satış gerçekleşmiş olacak.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü 26 Ocak'ta onayladı. Böylece gözler, Washington-Ankara hattında işleyecek sürece çevrilmişti.

ABD Senatosunda dış ilişkilerle ilgili en üst düzey isim olan Demokrat Senatör Ben Cardin, İsveç'in NATO'ya üyeliği ve Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı.

Cardin, Türkiye'ye F-16 satışının İsveç'in NATO üyeliğinin Ankara tarafından onaylanmasına bağlı olduğunu daha önce belirttiğini hatırlatarak, şimdi bu koşulun yerine gelmesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Biden yönetiminden kendilerine söz konusu F-16 satışına ilişkin resmi bildirim geldiğinde bu satışı onaylayacağını ifade eden Cardin, söz konusu süreçte yönetimle birçok görüşme yaptıklarını belirtti.

15 gün süre

Senato ve Temsilciler Meclisinin dış ilişkiler komiteleri, yabancı ülkelere silah satışına ilişkin yönetimin bildirimi gönderdiği ve satışları değerlendiren Kongre komiteleri olması sebebiyle önem taşıyor.

ABD Kongresinin, Türkiye'ye F-16 satılmasına ilişkin resmi bildirimin ardından 15 günlük değerlendirme ve itiraz süresi bulunuyor. Bu süre içinde bir itiraz gelmezse satış gerçekleşmiş olacak.

Biden'ın 20 milyar dolarlık mektubu

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü ülkesinin yasama organı olan Kongre'ye, TBMM'nin İsveç onayını mütakiben Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F1-6 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışını desteklediğini belirten bir mektup gönderdi.

İsveç’in NATO onayı

Bir yılı aşkındır devam eden İsveç'in NATO'ya üyelik süreci, TBMM'de onaylanmasının ardından Resmi Gazete'de de yayımlanmasıyla Türkiye adına artık sona erdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onayladı.

Erdoğan'ın Kuzey Atlantik Antlaşmasına (NATO) İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokol'ü onaylamasına ilişkin karar, 26 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.