AKP mayısta, CHP nisan başında ısrarlı

Türkiye, yeni yılın bahar aylarında seçime hazırlanırken, seçim tarihinin öne çekilmesini de içeren alternatifli seçim takvimleri hazırlandı. YSK’nın taslak takvimleri, seçimlerin 14 Mayıs 2023’de veya normal zamanı olan 18 Haziran 2023’de yapılması üzerine oluşturuldu. Ancak CHP’nin iktidarın öne çekme planına destek vermek için bir şartı bulunuyor. O da erkene alınmış seçimlerin nisanın başında yapılması. Böylece, iktidar ortaklarının avantajlı çıkarmak için geçen yıl yaptıkları seçim yasası değişikliği devre dışı kalacak. Siyaset bir yandan olası adaylara çıkartılan engelleri ve yeni dizaynları konuşurken, diğer yandan seçim sürecinin zorunlu takvimi için çalışma yapılıyor. Yüksek Seçim Kurulu tarafından hazırlanan ve AKP’nin seçimin 14 Mayıs’ta yapılmasını da içeren iki ayrı taslağı bulunuyor.

ERKENE ALMA YOLLARI
Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimin erkene alınabilmesi için birden fazla seçenek bulunuyor. TBMM’den seçim kararı alınabilmesi için 360 milletvekillinin oyuna ihtiyaç var. AK Parti ve MHP’nin sayısı buna yetmiyor. Muhalefet destek vermezse erken seçim kararı alınamaz. Böyle olursa erken seçim kararını Cumhurbaşkanının alması gerekecek. Bu ikisi de olmazsa, YSK normal takvimi işletecek ve seçimler, 18 Haziran’da yapılacak. AKP’de 14 Mayıs 2023 seçeneği ön plana çıktığı için muhalefetin destek vermemesi durumunda, Cumhurbaşkanın yetkisini kullanarak seçim kararı alacağı dile getiriliyor.

SEÇİM YASASI DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ
Millet İttifakı, seçimin öne alınmasını desteklerken, tarih konusunda şart koşuyor. CHP, seçimlerin en geç, Nisan 2023’de yapılmasını istiyor. Amacın, geçen yıl yapılan seçim yasası düzenlemesinde Cumhur İttifakını avantajlı çıkartacak düzenlemenin uygulanmamasını sağlamak olduğu biliniyor. Seçim yasasında yapılan bu düzenlemelerin kullanabilmesi için seçimlere bir yıldan fazla zaman bulunması gerekiyor. Bu tarih 6 Nisan’da dolduğu için CHP seçimlerin bu tarihten önce yapılmasını istiyor.

İKİ ALTERNATİFLİ TAKVİM
YSK iki olasılık üzerinden taslak takvim hazırladı. İktidar partisinin talimatıyla iki alternatifli hazırlanan taslaktaki başlıca tarihler şöyle;
*Seçim 14 Mayıs 2023’de yapılırsa, 30 Mart’ta seçim takvimi başlayacak. Bu takvime göre, Cumhurbaşkanının alacağı seçim kararının 8-13 Mart arası bir tarihte Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Buna göre, Cumhurbaşkanı adaylarının son başvuru tarihi 4 Nisan olacak. 100 bin imza ile gösterilecek adaylar için başvuru tarihi ise 8 Nisan olarak belirlendi. Milletvekili adaylarının listesinin YSK’ya teslim edilmesi için son tarih, 20 Nisan olacak. Cumhurbaşkanlığı adaylarının Resmi Gazete'de yayınlanarak kesinleşmesi için son tarih 12 Nisan olarak belirlendi.

Seçim normal zamanında yani 18 Haziran 2023’de yapılacaksa, seçim başlangıç tarihi 24 Nisan olacak. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için partilerin göstereceği adaylar için başvurma tarihinin son günü 29 Nisan olacak. 100 bin imza ile aday gösterilecekler için son tarih 3 Mayıs olarak belirlendi. Bu takvime göre, milletvekili adaylarının isimlerinin YSK’ya son teslim günü 15 Mayıs olarak belirlendi. 18 Haziran’da yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı adaylarının Resmi Gazete’de yayınlanarak kesinleşmesi tarihi 14 Mayıs olacak.

Hangi seçim takvimi olursa olsun, seçim kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra 7 gün içinde bürokraside istifalar olacak. YSK’nın bu süreyi kısaltma yetkisi var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi