AKP’liler de aynı listeyle döndü

Depremin ilk haftasından itibaren 11 ilde görevlendirilen AKP milletvekillerinin süreçteki eksiklikler ve hatalarla ilgili saptamalarının, muhalefetin dile getirdiği başlıklarla neredeyse aynı olduğu ortaya çıktı.

Parti yönetimine iletilen ve siyaset kulislerinde de dile getirilen sorunlar listesinin başında AFAD’ın Ankara’da yaptığı koordinasyonun il yönetimleri tarafından yürütülememesi yer aldı. Kamu kurumları arasında iletişim eksikliği ve müdahalede geç kalınması da en önemli sorunlar olarak dile getiriliyor.

GENEL MERKEZE İLETTİLER AMA
Edinilen bilgiye göre, deprem bölgesinden dönen iktidar partisi milletvekilleri, eksikler ve öncelikle yapılması gerekenleri parti yönetimine ve Cumhurbaşkanlığı’na iletmeye devam ediyorlar. Özellikle depremin hemen ardından kurtarma faaliyetlerindeki aksamalar, inisiyatif kullanmayan, talimat bekleyen yöneticiler sorunu ve yardımların doğru koordine edilememesi birçok milletvekili tarafından Ankara’ya iletildi. Milletvekillerinin, 3 haftadır yürütülen saha gözlemlerinden sonra genel merkez yönetimine sahada gördükleri eksikliklerle ilgili bilgileri ilettikleri öğrenildi. Derlenen bilgiler şu öncelikleri içerdi:

KAPI ARDINDAKİ ELEŞTİRİLER
“İlk üç gün çok büyük problemler yaşadı. AFAD’ın Ankara’daki merkezinden yönlendirmelerin sahada karşılığı olmadı. AFAD ve Kızılay’ın il yönetimleri yetersiz kaldı. Kağıt üzerindeki müdahale planı işletilemedi. Deprem nedeniyle iletişimde büyük sorun yaşandı. GSM operatörleri yeterli tedbiri alamadı. İletişim olmayınca enkazlara müdahale, yardımların dağıtılması ve koordinasyonda büyük sorun oluşturdu. Hava muhalefeti de sorunları arttırdı. Tırlar ve kamyonlar deprem bölgesine ulaşmakta güçlük yaşadı. Ulaştığında ise koordinasyon sağlanamadığı için kaos oldu. Bürokratlar inisiyatif kullanamadı. Talimat bekleme anlayışı etkili oldu.
Deprem bölgesinde en önemli sorunlardan biri de bireysel taleplerin karşılanmasında ortaya çıktı. Depremzedeler, toplu olarak çadır kentlerde kalmak yerine evlerinin bulunduğu yerde çadırda kalmayı tercih etti. Bu şekilde yaşayanlara, mobil tuvalet, duş ve yemek dağıtımında sorunlar çıktı.”

SORUNLAR HEP AYNI
Kamu kurumları arasındaki iletişim sorunu AKP’li vekiller tarafından da fark edildi. Bakanlıklar arasında da koordinasyon sorunu yaşandığı belirtildi. Askerin müdahalede geç kalması konusu deprem bölgesinde en çok konuşulan konular arasında bulunuyor. Kulislerde, Afet Bakanlığı’nın bir an önce kurulması, AFAD’ın İçişleri Bakanlığı’ndan alınması, afet kurumları yöneticilerinin inisiyatif kullanan, liyakat sahibi kişilerden atanması gerektiği de dile getiriliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi