ALTIN İTHALATINDA 30 YILIN REKORU KIRILDI

ALTIN İTHALATINDA 30 YILIN REKORU KIRILDI
Küresel çapta altın fiyatlarındaki artışa dolar/TL kurunda yükselişi de eklenince Türkiye'de altın talebi patlama yaptı. Yaşanan bu talep artışıyla birlikte altın ithalatı da 30 yılın en yüksek seviyesine çıktı.Altın...

Küresel çapta altın fiyatlarındaki artışa dolar/TL kurunda yükselişi de eklenince Türkiye'de altın talebi patlama yaptı. Yaşanan bu talep artışıyla birlikte altın ithalatı da 30 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Altın fiyatlarındaki artış ve ekonomideki belirsizlik ortamı güvenli liman olarak nitelendirilen altına olan talebi tarihi seviyelere çıkardı. Bankaların yüzde birlik olan verginin de üzerinden emtia vermedikleri halde yüksek fiyatla alıp sattığını düşünen yatırımcı bankalar yerine yastık altını tercih etti. Bir de pandemi sürecinde olunca öyle ki çelik kasa satışlarında dahi patlama yaşandı.

Altına olan taleple birlikte ağustos ayında gerçekleştirilen altın ithalatı 1989'dan bu yana en yüksek rakama ulaştı. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, altın ithalatı aylık bazda yüzde 394'le yaklaşık 4 kat arttı. Ağustos ayındaki toplam altın ithalatına ödenen tutar 4,08 milyar dolar oldu.