İş Bankası Genel Müdürü Aran: Bankacılığın en zorlu dönemini yaşıyoruz

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Bankacılığın en zorlu dönemini yaşıyoruz
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Hakan Aran, Merkez Bankası'nın üst bant olarak belirlediği yüzde 42'lik hedefi tutturacağına inandığını belirterek kurda bir artış beklemedikleri için yabancı para ile kredi verebildiklerini söyledi.

Gazete Pencere Haber Merkezi

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Hakan Aran ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aran Merkez Bankası'nın rezervlerine ilişkin, "Merkez Bankası Brüt rezervlerinin 200 milyar dolar net rezervlerinde sıra net rezervinin eksili olanı da sıfıra getirmek. Onu da sıfıra getirecek nokta Merkez Bankası'nın hedef noktası.
Onun bu kadarlık alımı yapabilecek olması da işte kuru daha dengeli bir seyir izlemesine neden olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bankacılık sektörü en zorlu dönemini yaşıyor

Hakan Aran bankacılık sektörünün en zorlu dönemi yaşadığını belirtirken, sıkıntının bir 6 ay daha devam edeceğini hem mevduat faizlerinin hem de kredi faizlerinin enflasyona karşı konumlandığını belirtti.

Eylül ayından sonra makul seviyeye oturmaya başlayacak

Aran, dengelerin henüz yerine oturmadığını belirterek, "Geçen senenin Mayıs seçimlerinden sonra Haziran ve Temmuz ayındaki o yüksek enflasyonun içinde bulunduğu yıllık enflasyon dilimindeyiz. Ancak onu 3 Haziran'daki enflasyonu gördükten sonra yani 31 Mayıs 2023 - 31 Mayıs 2024 enflasyonunu gördükten sonra bu dönemi geride bırakacağız. Denge ondan sonra oluşmaya başlayacak ve bu bir seferde, bir ayda olmayacak" ifadelerini kullandı.

Sıkışıklığın dozu biraz daha azalacak

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından geçtikten sonra 30 Eylül itibariyle artık mevduat, kredi ve enflasyon makul bir seviyede oturmaya başlayacağını söyleyen Aran, "O noktadan sonra bankacılık hem mevduat müşteriler için, tasarruf sahipler için hem kredi kullanacaklar için biraz daha öngörülebilir hale gelecek. Sıkışıklığın biraz daha dozunun azalmaya başlayacağı bir periyot başlayacak." ifadelerini kullandı.

Önemli olan noktanın enflasyonla mücadelede başarılı olmak olduğunu dile getire Aran,
Enflasyonla mücadele konusunda da Merkez Bankası'nın yüzde 36 olan hedefi değil ancak üst bant dediği 42 hedefinin hala tutturulabilir bir seviye olduğunu ifade etti.

Aran, "Sene sonunda ben yüzde 42 hedefinin tutturulabileceğine hala inanıyorum.
Dolayısıyla yüzde 42'lik bir enflasyon, yıl sonunda oluşacak olan enflasyonda bu dengeleri oluşturmak ve o zaman bir sene sonra beklenen enflasyonun da yüzde 20'li seviyelerde bir enflasyon olacak." açıklamasında bulundu.