Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

AVRUPALI GALATASARAY

Galatasaray Lokomotiv Moskova maçından önce uzun süre konuşulacak belki de yıllar sonra incelendiğinde altından çok sular akacak ilginç bir gelişme yaşandı. Galatasaray, Türkiye Futbol Federasyonu’na başvurarak 9 Ekim’de kaldırılması planlanan % 50’lik seyirci kısıtlamasının 5 gün önceye alınarak, UEFA Avrupa Liginde oynanacak olan Galatasaray-Lokomotiv Moskova maçının tam kapasite ile oynanmasını talep etti. Türkiye Futbol Federasyonu Galatasaray’ın bu talebini reddetti. Bu red kararı bir anda gündem oldu ve spor kamuoyunda ciddi bir rahatsızlık yarattı. Çünkü Galatasaray’ın alabileceği muhtemel bir galibiyet sadece Galatasaray’a fayda sağlamayacak, ülke puanını yükseltecekti. Tepkilerin dozu arttı ve pek çok medya mensubu bu kararı ancak Rusya Futbol Federasyonunun alabileceği şeklinde ağır yakıştırmalar bile yaptı.

Zira 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 3. Maddesinin C fıkrasında; “FIFA ve UEFA’nın yetkili organları tarafından konulan kuralların gereği gibi uygulanmasını sağlamak, ulusal talimatlar hazırlamak ve Türkiye’yi futbol ile ilgili konularda yurt dışında temsil etmek.” yine 3. maddenin Ç fıkrasında; “Yurt içi ve yurt dışı futbol faaliyetleri için plan, program, benzeri her türlü düzenlemeyi ve anlaşmayı yapmak ve başarılı sonuçlar sağlanması için gerekli tedbirleri almak.” şeklinde tanımlanmıştır. Ç fıkrasındaki “başarılı sonuçlar sağlanması için gerekli tedbirleri almak” ibaresi bu kanundaki kilit ifadedir. Yani Türkiye Futbol Federasyonu verdiği kararda kanunda açıkça belirtilen kendi görev ve sorumluluğuna ters düşen bir karar verdi. Galatasaray Kulübü Türkiye Futbol Federasyonu’nun verdiği bu karardan sonra Lokomotiv Moskova maçını tam kapasite oynayacağını açıkladı ve tüm biletleri satışa sundu. Galatasaray’ın bu kararından sonra medyada spekülatif haberler yayınlandı hatta Galatasaray’ın ligden men edilebileceği yönünde haberler bile yapıldı. Galatasaray yönetimi bu haberlerin maksatlı ve kasıtlı yapıldığını belki de “aba altından sopa gösterildiğini” düşünmüş olacak ki Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Burak Elmas adeta meydan okuyarak “aldığımız bu kararın doğuracağı bütün cezaları göze alıyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı. Burak Elmas’ın açıklamasından birkaç saat sonra Türkiye Futbol Federasyonu “söz konusu maç UEFA’nın düzenlediği uluslararası bir müsabaka olup tüm sorumluluk da organizasyonun düzenleyicisi UEFA’dadır. Bu nedenle, Türkiye Futbol Federasyonu’nun herhangi bir şekilde bu maça müdahil olması ve Galatasaray Spor Kulübü’ne ceza vermesi mümkün değildir.” şeklinde bir basın açıklaması yaptı. Bu açıklama kafalarda şöyle bir soru işareti bıraktı; Türkiye Futbol Federasyonu’nun böyle bir yetkisi ve kısıtlaması yoksa, Galatasaray Lazio maçını neden yüzde elli kapasite ile oynadı? Bu durum neden kulüplere daha önce bildirilmedi? Görevlerinden birisi de Türk Kulüplerinin Avrupa’da başarılı olmasını sağlamak olan Türkiye Futbol Federasyonu, kulüplerin başarılı olması için kulüplerle iletişim kurmuyor mu? Kulüplere tavsiye, görüş ve öneri sunmuyor mu? İçerisinde sayısız soru işareti barındıran bu konu muhtemelen uzun yıllar tartışılır ve yargıya intikal eder düşüncesi ile şimdilik bu gelişmeye virgül koyalım.

Bu gelişmelerle Lokomotiv Moskova maçına başlayan Galatasaray, Ali Sami Yen NEF Stadyumunda mükemmel bir futbol oynadı. Ali Sami Yen’in Galatasaray’ın kuruluş ilkeleri arasında saydığı “Türk olmayan takımları yenmek” kültürünü sahaya yansıtan Galatasaray 1-0’lık skoru koruyamamasına ve yakaladığı mutlak pozisyonları değerlendirememesine karşın, oynadığı futbol ve gösterdiği yüksek mücadele gücü ile bizlere nefes kesen bir maç izletti. Uzun süredir forma giyemeyen Feghouli’nin jeneriklik golü, Berkan, Nelsson, Marcao, Morutan ve Halil’in yüksek performansları İstanbul’da dün geceyi ısıtan anlardandı. Grupta sadece 1 puanı bulunan Lokomotiv Moskova’nın sert futbol anlayışına müsaade eden İsviçreli hakem Sandro Scharer, Moskova’nın tüm zaman çalma aksiyonlarına da müdahale edemeyerek, maçın skoruna etki etti.

Pek çok kişi UEFA’nın hakem tercihlerine şaşırsa da Cüneyt Çakır aşığı olan UEFA’dan hiçbir zaman fazlasını beklememek gerektiğinin altını çizelim.

Galatasaray Lokomotiv Moskova karşısında hakem yönetimine ve kaybettiği 2 puana ne kadar hayıflansa da aldığı 1 puan ile UEFA Avrupa Ligi E grubunda puanını 8’e çıkararak, liderliğini ve namağlup ünvanını sürdürmeyi başardı. Kalan maçlarda alınacak 1 puan Galatasaray’ın gruptan çıkmasına yetecek…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi