Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

Bu Skandalın Bedelini Kim Ödeyecek?

Suudi Arabistan’da oynanması kararlaştırılan ama kimin kararlaştırdığı hala tespit edilemeyen, herkesin topu birbirine attığı ve orada yaşanan krizden dolayı oynanmayan Süper Kupa! Kulüplerin teyidi sonrasında 7 Nisan’da Şanlıurfa’da oynanması kararlaştırılan ancak yakın zamanda Fenerbahçe’nin ertelenme talebinin rakibi Galatasaray tarafından kabul görmediği ve bu sebeple oynanmak zorunda kalınan maç!

Ali Koç maç öncesinde yaptığı açıklamada; diyalog ortamının olmadığı, iyi niyetli yönetici profilinin bulunmadığı, bu sebeple diyalog kanallarının tıkandığı yönünde açıklamalarda bulundu. İyi niyet ve diyalog beklediği Galatasaray’a ve yöneticilerine karşı yakın zamanda ağır ithamlarda bulunmuş, Erden Timur’u hedef gösterip tehdit etmiş hatta Galatasaray’ı “beka sorunu” olarak değerlendirmişti Ali Koç.

Bu tavrından sonra hoşgörü ve iyi niyet beklemesi gerçekten çok enteresan! Ve muhatabınız “Mevlana” değilse imkansız! Gelelim 1 dakika oynanan maça! Maç 1-0 iken henüz 1. dakikada Fenerbahçe sahadan çekildi ve maç yarıda kaldı.

Neyin amaçlandığı belli olmayan, gencecik çocukların alet edildiği, gol yedikten sonra 19 yaşındaki çocukların sahadan çektirildiği, Fenerbahçe ve Türk futbol tarihinde nasıl anlamlandırılacağı uzun yıllar konuşulacak enteresan bir maç!

Avrupa’nın 5 büyük Liginde Avrupa mücadelesi nedeniyle maçı ertelenen herhangi bir kulüp bulunmazken, Fenerbahçe’nin rakibi Olympiakos’un dün Lamia deplasmanına çıkıp (rakibini 1-5 mağlup ederek) 4 gün sonra Fenerbahçe ile karşılaşacak olması sebebiyle herhangi bir erteleme talebinde bulunmazken, Galatasaray Şampiyonlar Liginde bu sezon 14 maça çıktı, sıkışık bir takvimde oynanan karşılaşmalarda, Galatasaray’ın herhangi bir maçı ertelenmemişken…

Fenerbahçe neden erteleme talebinde bulundu ve “küstüm oynamıyorum” şeklinde bir tavır sergiledi? Fenerbahçe’ye böyle bir ayrıcalık tanınması, ne kadar doğru olacaktı?

Bu yaşananların bedelini Ali Koç değil Fenerbahçe ve milyonlarca Fenerbahçe taraftarı ödeyecek. Ağır cezalar, tazminatlar, yaptırımlar ve belki de puan silme cezası alacak! Bu olay tüm dünyadaki imajımızı olumsuz etkileyecek. Belki de uluslararası platformlarda diplomatik ilişkilerimize zarar verecek.

Ali Koç sadece 5 yıllık “başarısız başkanlık” sürecine sadece yeni bir skandal eklemiş olacak. Futbolda iş adamlarının, müteahhitlerin, holding sahiplerinin yöneticilik yapmasının doğurduğu sonuçları yaşıyoruz aslında.

Futbol yöneticiliğine belli kriterlerin getirilmesi çok uzun zamandır savunduğum bir iddia. Pek çok yazımda bunu dile de getirmiştim. Profesyonelliği sadece TFF’ye değil, işin mutfağındaki kulüplere de taşımalı, beklentileri bu ideale yükseltmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi