Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

Ziyech’in lakabı?

Galatasaray, Alanyaspor deplasmanında 32. maçına çıktı. Türkiye Kupası ve Avrupa Kupası sürecini de dahil edersek 50. maç. Bu 50 maçlık süreçte pek çok problem yaşandı. İrili ufaklı, yanan sönen problemlerdi. Kimisine çözüm bulundu kimisi de alınan galibiyetlerle hasır altı edildi. Ama bir sorun vardı ki çok büyüktü ve hiç kaybolmadı.

Artık tekrara düştüğümüz, yazmaktan usandığımız orta saha sorunu! Daha net tabiri ile “8 numara” sorunu. Ne iş yapar bu 8 numara? Bloklar arasında bağlantı kurar. Geçiş oyununda savunmacı, atak oyununda hücumcu olur. Temelde oyun kurar. Kilit pas atar. Takım sıkıştığında gol atar veya asist yapar.

Selçuk İnan yaptı uzun süre bu işi ve mevkisinin en iyilerindendi! Bir dönem Fernando bir dönem de N’Diaye! Geçen sezon ise Sergio Oliveira. Oliveira’nın düşen performansı ile o bölgede sıkıntı baş göstermeye başladı.

Kim denendiyse tutmadı! Sezon başında sol bek ile birlikte en çok ihtiyaç duyulan pozisyondu. Devre arasında sol bek transfer edildi ama orta saha transferi yapılmadı. Yapılmayınca sorun büyüyerek bugünkü noktaya geldi. Kerem Demirbay o bölgede oynuyor ama -ne kadar istekli oynasa da- gereken niteliklerin çok azına sahip.

Futbolda tüm mevkiler çok önemlidir. Bir çarkın dişlilileri gibidir, birisi kırıksa aksar ama ikincisi de kırılınca çark dönmemeye başlar. Galatasaray’da orta saha eksikliğine herhangi bir futbolcunun formsuzluğu da eklenince çark tamamen duruyor. Kalan 10 oyuncunun kötü oynama lüksü yok!

En ufak bir aksamada takım tamamen çöküyor.

Dün gece Alanyaspor karşısında öyle bir ilk yarı çıkardı Galatasaray. Demirbay’ın eksikliğine birkaç oyuncu da düşük performansı ile ayna tutunca tel tel döküldü Galatasaray. Mertens’in direkten dönen topu dışında herhangi bir aksiyonu yoktu Galatasaray’ın. Gol beklentisi 0,25 seviyelerindeydi.

Öyle ki; 70. dakikadan sonra oyuncu değişikliklerine alıştığımız Okan Buruk bile ikinci yarıya 2 değişiklikle başladı.

Soktuğu oyunculardan birisi Hakim Ziyech. Öyle bir oyuncu ki Ziyech; yıldızının parladığı Ajax’ta “büyücü” lakabına mazhar olmuş. Taraftarlar özel meziyetlerine öyle bir lakap yakıştırmış. Oynasa, kafasını futbola verse, her maçta milyonları mest eder! Ne zaman ne yapacağını hiç kimsenin öngörmeyeceği meziyetlere sahip! Tüm ısrarlara rağmen Hollanda Milli Takımını reddedip Fas Milli Takımını tercih etmiş bir isim. The Guardian'ın " Dünyanın en iyi 100 futbolcusu" listesinde 29. sırada yer almayı başarmış bir yetenek! Dün oyuna girer girmez oyunun seyrini değiştiren isim oldu. Her ne kadar kilidi açan oyuncu Galatasaray’ın süper çocuğu Barış Alper Yılmaz olsa da, Ziyech’in olağanüstü oyun zekası Galatasaray’a müthiş bir oyun üstünlüğü kurdurdu. Attığı gol ise biz bu yazıyı kaleme alırken, jeneriklerdeki yerini aldı. Kaleci dahil hiç kimse kıpırdayamadı! 90’a giden topu kameralar bile zor yakaladı! Her açıdan tekrar tekrar yayınladı reji!

İlk yarıda 0,25 olan gol beklentisi, maçın bitimiyle 2,49’a ulaşmıştı. İlk yarıda orta sahayı geçemeyen Galatasaray ikinci yarıda 4 gol attı, bir o kadar da kaçırdı! “Yıldız oyuncular fark yaratır”ın tezahürünü gösterdi bize Hakim Ziyech. Galatasaray Son altı haftaya girilirken, Fenerbahçe ile arasındaki 2 puanlık farkı korudu. Tabiri caizse 6 final maçına çıkacak Galatasaray! Eğer takılmazsa Şampiyon olacak, takılırsa Fenerbahçe’nin performansı belirleyecek şampiyonu! Bu hafta Pendik, haftaya Adana çok kritik 2 maç! Bu maçlar kayıpsız geçilirse büyük bir avantaj yakalanır çünkü Fenerbahçe’nin bir hafta sonra Beşiktaş maçı var! Olası bir puan kaybı Galatasaray’ı erken bir şampiyonluğa sürükleyebilir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi