Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinden "yerli eğitim asistanı": 10 binden fazla kullanıcıya ulaştı
Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Atakan Özkaya, eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlamak ve öğrencilerin bireysel öğrenme süreçlerini desteklemek amacıyla yapay zeka destekli bir eğitim platformu geliştirdi. Yerli ve milli imkanlarla hazırlanan bu uygulama, 10 binden fazla öğrenci ve 2 bin öğretmen tarafından kullanılmaya başlandı.
Fikrin doğuşu: Eğitime destek arayışı
Üniversite yıllarında özel ders vererek öğrencilerin zorluklarına yakından tanıklık eden Özkaya, bu deneyimden ilham aldı. 2021 yılında Sarıkamış’ta bir ilkokul öğrencisiyle yaşadığı sohbet, bölgeler arası eğitimde yaşanan benzer sorunları fark etmesini sağladı. Bu durum, eğitime destek olacak bir uygulama geliştirme fikrinin temelini oluşturdu.
"Her çocuğun bilgi eksiği farklı"
Atakan Özkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamayı "her çocuğun bilgi eksikliğinin farklı olması ve buna göre bir destek sağlanması" fikriyle hayata geçirdiklerini belirtti. Yerli eğitim asistanının öğretmenler için de bir yardımcı niteliğinde olduğunu ifade eden Özkaya, şu detayları paylaştı:
"Uygulama, öğretmenlerin günlük işlerine de yardımcı oluyor. Bu uygulamanın arkasında biz dil modeli dediğimiz yapay zekalar kullanıyoruz. Bu yapay zekaları birbiriyle haberleşecek biçimde kullanıyoruz. Bu mimaride öğretmen bir prompt yazıyor. Diyor ki 'Sivas Kongresi', biz de bunun kazanımlarına bakıyoruz. İlgili dokümanları tarıyoruz ve öğretmenin istediği her konudan o çalışmayı sunuyoruz ki sınıfta interaktif biçimde yapabilsin, tek tıkla soruları hazırlayıp öğrencilere dağıtabilsin. Aslında tüm algoritmayı, yazılımı bu şekilde planladık."
10 Binden Fazla Öğrenci, 2 Bin Öğretmen Kullanıyor
Özkaya, uygulamanın kullanımını şöyle özetledi:
"Bir defa, okuldaki bir eğitim teknolojisine entegre bir platform olması lazım ki çocuklar kendi hızlarında ilerleyebilsin. Ayrıca özel dersler çok pahalı. Diyelim ki bütçenizden bir saat, iki saat ulaşıyorsunuz ama her gün, her saniye kaliteli eğitime ulaşmak nasıl olur? Oradan bu yerli uygulamamız çıktı. Biz de 'Bir mobil uygulama yapalım' dedik. Uygulama artık neredeyse her eve, telefona girmeyi başardı. Platformu 10 binden fazla öğrenci indirdi ve kullanıyor. Öğretmen tarafında ise 2 bin öğretmen düzenli olarak gündelik hayatını kolaylaştıracak uygulamadaki araçları kullanıyor. Bu aslında Atakan'a özgü, Kaan'a özgü bir asistan. Türk müfredatına çok hakim olması önemli. Bu düşünceyle başladık."
"Yerli imkanlarla geliştirdiğimiz platformu ihraç etmek en büyük hayalimiz"
Platformun Türkiye'de başarı hikayesi yazması için gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Özkaya, hedeflerini şu şekilde dile getirdi:
"Türkiye'de bunu bir başarı hikayesi haline getirip daha da besleyip yurt dışında, Afrika ve Hindistan'da eğitime erişemeyen her çocuğun hayatına dokunmak istiyoruz. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Yerli imkanlarla geliştirdiğimiz platformu ihraç etmek en büyük hayalimiz. İhracata başladığımızda platformda yabancılara tanıtmak amacıyla da Anadolu'dan izleri ve konuları da işleyeceğiz. Türkiye'deki milli değerleri evrensel bir potada eritip, bu ülkelere giderken, hikayemizi götürürken, kendimizden de bir parça götürmek istiyoruz."
Türk Eğitim Derneği (TED) ve İş Bankası Yapay Zeka Fabrikası’ndan destek alan bu yenilikçi eğitim girişimi, hem ulusal hem de uluslararası alanda öğrencilerin ve öğretmenlerin hayatına dokunmayı hedefliyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı